Διεθνή

«Καταδιώκουν» τον Τραμπ τα μέσα ενημέρωσης!

Είναι προφανές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταλάβει ότι δεν παίζει σε ριάλιτι. Την προηγούμενη Πέμπτη αποφάσισε ότι δεν του αρέσει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την εκπομπή «Morning Joe» του δικτύου, MSNBC. Η αλήθεια είναι ότι το εν λόγω δίκτυο είναι υπέρ των Δημοκρατικών, και οι δύο παρουσιαστές τού σόου, Τζο Σκάρμπορο και Μίκα Μπρεζίνσκι, ασκούν σκληρή κριτική σε οποιοδήποτε ατόπημα του προέδρου των ΗΠΑ. Ωστόσο τα δύο tweet που ακολούθησαν από πλευράς Τραμπ , πιθανότατα, δεν είχαν προηγούμενο στην ιστορία των κουτσομπολίστικων ξεκατινιάσματων…

«Άκουσα ότι η εκπομπή Morning Joe μιλάει άσχημα για μένα (δεν τους βλέπω πια). Τότε πώς η μουρλή και ηλίθια (χαμηλό iq) Μίκα μαζί με τον ψυχασθενή Τζο ήρθαν στο MaraLago τρεις νύχτες στην σειρά –κοντά στην παραμονή πρωτοχρονιάς– και επέμεναν να κάτσουν μαζί μου; Αυτή μάτωνε άσχημα στο πρόσωπο από κάποιο λίφτινγκ. Τους είπα όχι!»

Αυτό το tweet έκανε όλη την Αμερική να αηδιάσει και τους εκπροσώπους τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην ξέρουν τι να απαντήσουν στους δημοσιογράφους. Σχεδόν όλοι οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έκαναν είτε δηλώσεις είτε tweet που ανέφεραν ότι αισθάνονται ντροπιασμένοι από τον Πρόεδρό τους, ενώ τα περισσότερα tweet έγραφαν «Σε παρακαλούμε, σταμάτα» εννοώντας, προφανώς, ότι ο Τραμπ πρέπει να σταματήσει να γράφει παρόμοιες αθλιότητες.

Και τώρα, η ουσία

Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Τραμπ βρίσκεται ένα βήμα εκτός Λευκού Οίκου. Οι Δημοκρατικοί ψάχνουν από την πρώτη μέρα επαρκή στοιχεία προκειμένου να κάνουν impeachment (είναι η νομική διαδικασία αναίρεσης ενός Προέδρου στις ΗΠΑ).

 Ωστόσο όλη αυτή η κουβέντα περί ανάκλησης του Προέδρου γίνεται περισσότερο για εσωκομματική κατανάλωση. Ο Τραμπ κάνει την δουλειά του μια χαρά, αφού την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές γίνεται προσπάθεια να περάσει ο προϋπολογισμός των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή και στην Γερουσία (υπενθυμίζουμε ότι έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα). Ο προϋπολογισμός αυτός καταργεί έναν φόρο και επίσης καταργεί τμήματα ενός νόμου.

Ο φόρος που καταργείται είναι ο φόρος κληρονομιάς ύψους 40% που πληρώνουν οι άνθρωποι που κληρονομούν περιουσία πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης των Wall –Mart πεθάνει, αφού ο φόρος καταργηθεί, η οικογένειά του θα γλιτώσει έναν φόρο ύψους 52 δισεκατομμυρίων.

Ο νόμος που εν μέρει καταργείται είναι ένα κομμάτι του περίφημου Healthcare (ή Obamacare) που κάλυπτε τους μη έχοντες υγειονομική περίθαλψη. Η επίθεση γίνεται ενάντια στο Medicaid που αφορούσε τους πιο αδύναμους, δηλαδή, τους πιο ηλικιωμένους, τους πιο άρρωστους και τους πιο φτωχούς. Ο αριθμός αυτών που θα μείνουν χωρίς περίθαλψη δεν είναι δυνατόν να αναφερθεί με ακρίβεια, αλλά υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια.

Επί της ουσίας η πολιτική της κυβέρνησης είναι να κόψει από αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και να δώσει σε αυτούς που δεν θα μπορούσαν να μετρήσουν τα λεφτά τους, ακόμη και αν ήθελαν (!).

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ζωή . Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στην διακυβέρνησή του 8 μέλη (από τα 16 του υπουργικού συμβουλίου) που έχουν περιουσίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων [1]. Σε δύο περιπτώσεις (ή τρεις, αν υπολογίσουμε και τον Πρόεδρο) οι περιουσίες είναι πάνω από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ ακόμη δύο έχουν περιουσία πάνω από 100 εκατομμύρια. Η πλουτοκρατική τάξη δεν κάνει κουμάντο μέσω της πολιτικής στις ΗΠΑ. Η τάξη αυτή απλά κυβερνάει. Το μόνο που χρειάστηκε για να το καταφέρει ήταν ένας χαρισματικός τηλεοπτικός δισεκατομμυριούχος που, αποδεδειγμένα, δεν έχει ίχνος ντροπής.

[1]https://www.forbes.com/sites/chasewithorn/2016/12/22/heres-how-much-trumps-cabinet-is-really-worth/#4243ec8f7169

*Ο Σταμάτης Ρήγας είναι ιστορικός

(Επισκέψεις: 12 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend