Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καλλιτέχνες: Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα από τη μεγάλη συναυλία «Μαζί και δυνατοί»

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα έστειλε η μεγάλη συναυλία «Μαζί και δυνατοί» που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για την στήριξη της..

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα έστειλε η μεγάλη συναυλία «Μαζί και δυνατοί» που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για την στήριξη της αγωνιστικής δράσης των καλλιτεχνών.Την διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών (ΠΣΕΤ), στην πλατεία Δικαιοσύνης (Σανταρόζα) απέναντι από το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου «Ρεξ», με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.Στη μεγάλη συναυλία στήριξης του αγώνα των καλλιτεχνών παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Σαν συνέχεια ενός μεγάλου κινήματος έρχεται η σημερινή συναυλία

 

«Η σημερινή μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή μεγάλου κομματιού του Ελληνικού τραγουδιού έρχεται σαν συνέχεια ενός μεγάλου κινήματος που έβαλε στο επίκεντρο τις ανάγκες μας για Δημόσια Καλλιτεχνική Εκπαίδευση. Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας από χιλιάδες εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, δείχνει ότι η ανάπτυξη του Πολιτισμού της χώρας μας δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες του χώρου. Αντίθετα η Μουσική και οι άλλες Τέχνες είναι μία μορφωτική ανάγκη που είναι αναγκαία για όλους και εδώ και δεκαετίες τη στερείται η πλειονότητα του λαού μας», τόνισε χαιρετίζοντας στη μεγάλη συναυλία ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Είναι υποβάθμιση της ζωής όλων μας η συρρίκνωση της Αισθητικής Αγωγής στο 12χρονο Σχολείο. Είναι βάρβαρος ταξικός αποκλεισμός η λειτουργία της Μουσικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας μέσα από ένα σύστημα σχεδόν αποκλειστικά Ιδιωτικό.

Είναι τεράστια η απαξίωση που βιώνουμε κι εμείς οι Καλλιτέχνες που πληρώσαμε τεράστια ποσά ματώνοντας τις οικογένειές μας για να μπορούμε να σπουδάσουμε, και σήμερα αυτά τα Πτυχία μας να μην έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο.

Είναι διαχρονική υποτίμηση των σπουδών μας κι αυτό αναδεικνύεται από το ότι τα Ωδεία λειτουργούν ακόμα μέσα από το ένα Β.Δ. του 1957. Αυτή η οργή και αγανάκτηση χρόνων βγήκε στην επιφάνεια και οδήγησε τους Καλλιτέχνες στους δρόμους και όχι η ανάγκη των Καλλιτεχνών να παρατήσουν την Τέχνη τους και να γίνουν Δημόσιοι υπάλληλοι όπως διατυπώνουν τα Κυβερνητικά στελέχη και ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι όπως και οι προκάτοχοί τους που έχουν φτάσει τη μεγάλη πλειονότητα των Καλλιτεχνών στο σημείο να χρειάζεται να βρουν κι ένα άλλο επάγγελμα για να μπορούν να ζήσουν και συγχρόνως να εξασκούν και την Τέχνη τους».

Τόνισε επίσης ότι «τώρα είμαστε πιο δυνατοί ξέρουμε ότι δύναμή μας είναι η απόφαση των πολλών και η διεκδίκηση “από τα κάτω”». Και κάλεσε γονείς, μαθητές, φοιτητές, τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Μουσικής Εκπαίδευσης, τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουμε το σημαντικό μορφωτικό δικαίωμα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και τους νέους άσχετα από αν θα γίνουν επαγγελματίες Καλλιτέχνες, χωρίς κανένα οικονομικό αποκλεισμό μέσα από ένα Δημόσιο σύστημα. Επανέλαβε το αίτημα για την ίδρυση Πανεπιστημίων για Παραστατικές και Οπτικο-ακουστικές Τέχνες, δήλωσε ότι υπερασπίζουμε το Άρθρο 16 και εξέφρασε αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

 

«Σήμερα η εικόνα μιλά από μόνη της»

 

 
 «Σήμερα η εικόνα μιλά από μόνη της», είπε με νόημα η Νατάσσα Μποφίλιου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών στον δικό της χαιρετισμό και πρόσθεσε: «Είμαστε στην πλατεία δικαιοσύνης, μια πολύ σπουδαία μέρα. Μια συγκινητική και σημαντική στιγμή για την ιστορία των διεκδικήσεων. Κάτω από το αίτημα, το δικαίωμα και την αλληλεγγύη τόσοι πολλοί καλλιτέχνες δυναμώνουν τη φωνή τους. Και την ενώνουν όχι μόνο απέναντι στο Προεδρικό Διάταγμα, την απαξίωση και την υποτίμηση των καλλιτεχνικών σπουδών, όχι μόνο απέναντι σε ό,τι χρόνια τώρα επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε και υπάρχουμε ως καλλιτέχνες σ’ αυτή τη χώρα, αλλά ενώνουν τη φωνή τους και με όλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται. Την ενώνουν άλλη μία φορά με τη φωνή των ανθρώπων που δίνουν μάχη και αγωνίζονται κάθε μέρα να ακουστούν.

 Σήμερα τραγουδάμε και χαιρετίζουμε το σύνολο της κοινωνίας κάτω απ’ την κοινή ανάγκη μιας εργασίας και μιας ζωής με δικαιώματα. Γιατί η τέχνη οφείλει να σε κάνει να σκέφτεσαι κι όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι, αρχίζεις και να διεκδικείς!

 Καλή δύναμη! Αλληλεγγύη στα αδέρφια μας σε Τουρκία και Συρία».

 Στο πλαίσιο της μεγάλης συναυλίας χαιρετισμός εκφωνήθηκε εκ μέρους της κατάληψης του Θεάτρου REX, χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο Σπύρος Μαρίνης, γενικός γραμματέας της ΔΟΕ ο οποίος κατήγγειλε από το βήμα την απαράδεκτη καταστολή της κυβέρνησης απέναντι σε εκπαιδευτικά σωματεία έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Επίσης χαιρέτισαν ο Σοφιανός Τασιρίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Χορού Θεάτρου Κινηματογράφου, η Κωνσταντίνα Κατσάρη, πρόεδρος του 15μλούς του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, ο Γιάννης Δάρας, εκ μέρους των εργαζομένων της ΕΡΤ, η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επίσης, διαβάστηκαν και ακούστηκαν ηχητικά μηνύματα συμπαράστασης του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Φοίβου Δεληβοριά, της Δήμητρας Γαλάνη. Με πολλά χειροκροτήματα έγινε δεκτό και το αγωνιστικό μήνυμα που απέστειλε στη συναυλία και το τούρκικο μουσικό συγκρότημα από το Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ της Τουρκίας. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις