Απόψεις Διεθνή

Ηττα Ερντογάν, ανθεκτικότητα HDP και Κομμουνιστής δήμαρχος στο Ντερσίμ

Οι κάλπες της Κυριακής, 31 Μάρτη 2019,  για τις Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία άφησαν όλα τα ζητήματα ανοιχτά. Το κυβερνητικό Κόμμα, το AKP του Ερντογάν, σε συμμαχία με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί (ΜΗΡ) παρά τις πολύ μικρές απώλειες που είχε σε ψήφους, υπέστη οδυνηρή ήττα χάνοντας την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, που είχε στη διάθεσή του. Κατάφερε ωστόσο να… αλώσει την κουρδική πόλη Σιρνάκ. Στις προηγούμενες εκλογές του 2014, το HDP είχε κερδίσει τον δήμο του Σιρνάκ με 59,6%, όμως το ΑΚΡ του Ερντογάν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους της πόλης, μεταφέροντας και εγγράφοντας στους εκλογικούς καταλόγους, από τον Γενάρη, χιλιάδες στρατιώτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας (περίπου 12.000) και έτσι κέρδισε τον δήμο με… 61,9% έναντι 34,7% του HDP.

Σε άλλη Κουρδική πόλη, την Μους, ακυρώθηκαν 2500 ψήφοι του HDP και έτσι τον δήμο τον… κέρδισε το ΑΚΡ του Ερντογάν με διαφορά 538 ψήφων.

Κομμουνιστής Δήμαρχος στο Ντερσίμ

Από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΤΚΡ στο Τούντζελι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΚΡ),  σημείωσε μεγάλη νίκη, στο μαρτυρικό Ντερσίμ (το σημερινό Tunceli -Τούντζελι). Ο κομμουνιστής υποψήφιος Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου είναι ο νέος Δήμαρχος της κεντρικής πόλης της περιφέρειας Ντερσίμ, με πληθυσμό 33.500 κατοίκων . Ο Ματσόγλου, με καταμετρημένο το 98,68% συγκεντρώνει ποσοστό 32,77% (5.887 ψήφοι).

Το HDP συγκεντρώνει 28,21% (5.069 ψήφοι), το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP 20,59% (3.699), το ΑΚΡ του Ερντογάν 14,06% (2.526)  και το εθνικιστικό ΜΗΡ του Μπαχτσελί 3,49% (627) .

Ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου ήταν εκλεγμένος Δήμαρχος του Οβατσικ, μιας περιφεριακής κοινότητας του Τούντζελι. Στη διάρκεια της θητείας του δημιούργησε έναν δυναμικό αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό, με παραγωγή κυρίως φασολιών, ρεβυθιών και μελιού. Ο δήμος στήριξε τον συνεταιρισμό με επιδοτήσεις, τεχνογνωσία και προμήθεια σε σπόρους και πετρέλαιο. Επί των ημερών του ο δήμος έγινε παράδειγμα φορολογικής διαφάνειας.

Ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου πανηγυρίζει την νίκη των Κομμουνιστών στο Ντερσίμ.

Ο Ματσόγλου μετά τη νίκη του δήλωσε ότι η πρώτη δουλειά είναι να πάρει τον δήμο από τους διορισμένους εντολοδόχους που διοικούν τον δήμο τα τελευταία δυο χρόνια: «Οι πόρτες του δήμου που ήταν κλειστές τα τελευταία δυο χρόνια, θα ανοίξουν για τον λαό, και ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα συγκαλέσει μια δημόσια συνέλευση του λαού όπου θα συζητηθεί και θα αναζητηθεί ο καλύτερος τρόπος για μια συλλογική διαχείριση των κοινών υποθέσεων του δήμου.

«Θα επεκτείνουμε το μοντέλο παραγωγής και διαχείρισης που ξεκινήσαμε στο Οβατσικ. Θα δείξουμε ότι ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό σε ολόκληρη τη χώρα».

Τα ποσοστά του ΤΚΡ στη περιοχή Ντερσίμ, στις περιφερειακές κοινότητες, είναι ιδιαίτερα ψηλά:

Στο Οβατσικ  (Ovacik) με καταμετρημένο το 38,10%, το ΤΚΡ συγκεντρώνει 30,86% (τον δήμο παίρνει το CHP με 37,12%, ακολουθεί το ΑΚΡ με 21,80%, το HDP 7,74 και το ΜΗΡ 2,16%.

Στο Μαζγκιρτ (Mazgirt) με καταμετρημένο το 83%, το ΤΚΡ συγκεντρώνει 19,52% (τον δήμο παίρνει το ΑΚΡ με 35,41%, ακολουθεί το CHP με 27,52%, το HDP 12,27% και το IYI Parti με 4,43%).

Στο Χοζάτ  (Hozat) με καταμετρημένο το 73%, το ΤΚΡ συγκεντρώνει 18,56% (τον δήμο παίρνει το CHP με 42,36%).

Στη Πουλουμούρ (Pülümür) με καταμετρημένο το 70%, το ΤΚΡ παίρνει 11,42%, (τον δήμο παίρνει το CHP με 47,92%).

Στη Ναζιμίγιε (Nazimiye) με καταμετρημένο το 50%, το ΤΚΡ παίρνει 4,39%, (τον δήμο παίρνει το CHP με 45,70%).

Σε όλη την Τουρκία το ΤΚΡ, όπου κατέβασε εκλογικούς συνδυασμούς, συγκέντρωσε ποσοστό 0,16% (75.476 ψήφους) – στις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη 2015 είχε συγκεντρώσει 0,11% (53.970 ψήφους)

Το Dersim

Το Ντερσίμ κατοικείται από Αλεβίτες Κούρδους. Όταν ιδρύθηκε το νέο τουρκικό κράτος, το 1922, ο Κεμάλ επιχείρησε να επιβάλλει «μια χώρα με μια γλώσσα, μια θρησκεία, μια νοοτροπία και με ενότητα συναισθημάτων».  Το 1930 ο Μποζκούρτ, ο υπουργός του Κεμάλ και θεωρητικός του κεμαλισμού, δηλώνει: «Ολοι οι φίλοι, οι εχθροί και τα βουνά θα γνωρίζουν ότι ο Τούρκος είναι ο καπετάνιος αυτής της χώρας. Ολοι όσοι δεν είναι καθαροί Τούρκοι έχουν μόνο ένα δικαίωμα στην τουρκική πατρίδα: το δικαίωμα να την υπηρετούν». Οι Κούρδοι της περιοχής αντέδρασαν και εξεγέρθηκαν, την δεκαετία του ’30,  υπό την ηγεσία του Σεγίτ Ριζά. Το κεμαλικό «κοσμικό» κράτος οργάνωσε στρατιωτική εκστρατεία το 1937 – 38, και κατέπνιξε την εξέγερση. Πάνω από 13.000 ήταν οι νεκροί, τα θύματα της Σφαγής του Ντερσίμ, και πάνω από 10.000 οι εκτοπισμένοι. Οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούνταν από τους Τούρκους Αξιωματικούς «Αλεβίτες –αιρετικοί»και «κρυπτο-Αρμένιοι».

Από τη σφαγή του Ντερσίμ 1937 (Φωτογραφία: Από το αρχείο του Hasan Saltik από το Dersim, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sabah)

Ο Ερντογάν, τον Νοέμβρη του 2011, για να προσετεριστεί τους κατοίκους ενάντια στο κεμαλικό CΗP, ζήτησε συγγνώμη για την Επιχείρηση Ντερσίμ, χαρακτηρίζοντάς την  «ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας». Ο λαός του Ντερσίμ όμως φαίνεται ότι δεν ξεχνά.

Το Ντερσίμ είναι σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (ΤUIK) πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, ενώ βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τη μόρφωση των κατοίκων και το ποσοστό όσων διαβάζουν βιβλία σε ολόκληρη τη χώρα.

Το HDP άντεξε την επίθεση του τουρκικού κράτους

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) σημείωσε μεγάλες επιτυχίες στην νοτιοανατολική Τουρκία (τουρκικό Κουρδιστάν) στις πόλεις που κατοικούνται από Κούρδους, παρά την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, την φυλάκιση των Κούρδων Δημάρχων.

Το HDP κατέβασε συνδυασμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία, εξασφάλισε τρεις μητροπολιτικούς δήμους: την Αμιδα (Ντιγιάρμπακιρ), την Βαν και το Μαρντίν, πέντε κεντρικές πόλεις και 45 περιφερειακούς δήμους.

Πανηγυρισμοί στην Αμιδα (Ντιγιάρμπακιρ)

Στην Αμιδα (Ντιγιάρμπακίρ) το HDP είχε κερδίσει τον δήμο το 2014 με 55,1%, το τουρκικό κράτος τους καθαίρεσε και διόρισε δικούς του Δημάρχους. Στις χτεσινές εκλογές το HDP κέρδισε το δήμο με 62,90%, με το ΑΚΡ δεύτερο με 30,99%.

Στη Βαν το HDP κέρδισε τον μητροπολιτικό δήμο με 53,79% έναντι 40,51% του ΑΚΡ, και τον μητροπολιτικό δήμο του Μαρντίν (Mardin) με 56,20% έναντι 38,53% του ΑΚΡ.

Τούρκοι στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας αποχωρούν, σε κομβόι , από το Uludere του Σιρνάκ, αφού άσκησαν τα «δημοκρατικά» τους δικαιώματα, ψηφίζοντας και βγάζοντας δήμαρχο του ΑΚΡ, νοθεύοντας τη θέληση του πληθυσμού στο μαρτυρικό Ρομπόσκι. Φωτ. ANF

 

 

 

(Επισκέψεις: 2.809 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend