Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ήταν το καλύτερο φροντιστήριο για τον αγώνα ενάντια στην συρρίκνωση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων

του Μανώλη Κλώντζα

Τόσοι σταυροί που στήθηκαν τόσοι σταυροί που θα στηθούνε, εμάς μονάχα με σταυρούς μπορούν να μας μετρούνε. Σταυροί, παντού σταυροί...

Τόσοι σταυροί που στήθηκαν
τόσοι σταυροί που θα στηθούνε,
εμάς μονάχα με σταυρούς
μπορούν να μας μετρούνε.

Σταυροί, παντού σταυροί.

Είμαστε “οι αδάκρυτοι κι οι αγέλαστοι”.
Δεν
κλαίμε, ούτε γελούμε.
Τα σπίτια μας καπνίζουνε
πεινούνε τα παιδιά μας, δεν λυγούμε
ήρθαμε να χαράξομε του πόνου μας τα σύνορα
και στήνουμε σημάδια και περνούμε.

Φώτης Αγγουλές

Ζούμε ενδιαφέροντες καιρούς. Όλα αλλάζουν ταχύτατα γύρω μας χωρίς εμείς πολλές φορές να είμαστε ικανοί να κατανοήσουμε τις αλλαγές. Που είναι τα χρόνια που έφτανε να αγοράσει κανείς την εφημερίδα του την Κυριακή για να αποκτήσει μια σχεδόν πλήρη εικόνα … Πάνε αυτά. Περάσανε. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή πολύ υψηλών ταχυτήτων. Την διεθνώς οξυνόμενη κρίση ήρθε και συνάντησε ο κορωνοϊός. Οι κυβερνήσεις μετά από μια αρχική έκπληξη γρήγορα κατάλαβαν την ευκαιρία. Ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν φυσικά να λάβουν τα κατάλληλα επιστημονικά μέτρα για να προστατεύσουν την υγεία και την ζωή των υπηκόων τους. Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα συντελείται μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση πλούτου από μια πάρα πολύ μικρή μερίδα κηφήνων. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου εξαθλιώνεται. Δεν πρέπει κανένα να εκπλήσσει αυτό. Είναι αναμενόμενο επιστημονικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε αντίστοιχες εξελίξεις ιστορικά.

Φτάνει να ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο γύρω μας. Κυβερνήσεις να λαμβάνουν αλλόκοτα και πολλές φορές αντίθετα ή αντιφατικά μεταξύ τους μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούν τις προτάσεις των επιστημόνων. Τις δομές υγείας που έκλεισαν ώστε να εξοικονομηθούν κεφάλαια για τους κολοσσούς που κατέρρεαν λόγω της κρίσης τις άφησαν κλειστές. Νέο προσωπικό , με το σταγονόμετρο. Παντού όμως καραντίνα για τον απλό λαό μα ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση για τους οικονομικούς κολοσσούς και τους διεθνείς μεγιστάνες του πλούτου. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν ή κλείνουν κάθε μέρα και την «πελατεία» τους την εκχωρούν στους ισχυρούς του κάθε κλάδου. Παράλληλα εξελίσσεται και κάτι άλλο. Η συρρίκνωση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας επιταχύνεται παντού η διαδικασία αυτή. Φυσικά ελάχιστοι μπορούν να γνωρίζουν ότι αποτελούν επιλογές προαποφασισμένες από καιρό. Για κάποιον όμως που δεν θέλει να μείνει σε μια επιδερμική θεώρηση ευτυχώς υπάρχουν προσβάσιμες οι αποφάσεις τους που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ελάχιστες ήταν οι δυνάμεις που τότε το ανέδειξαν ως μέγα ζήτημα. Σήμερα με αφορμή την πανδημία έχουν επιδοθεί όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά σε ένα ανταγωνισμό για το ποιος θα αφαιρέσει περισσότερα δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ενδιαφέρον είναι ότι όλες εκείνες οι αλλαγές που εφάρμοσε ο Ερντογάν και του έδωσαν τον τίτλο του «σουλτάνου» σήμερα αντιγράφονται από τους Ευρωπαίους και άλλους ομόσταυλούς του. Τα ΜΜΕ και οι μεγιστάνες του πλούτου στους οποίους ανήκουν (ίσως και το 99% τους) χειροκροτούν και απαιτούν με διάφορα προσχήματα παραπέρα ενίσχυση της κρατικής επιτελικότητας. Στην Ελλάδα για παράδειγμα ακόμα και νόμοι της χούντας μεταφρασμένοι λέξη προς λέξη στη δημοτική έρχονται να αντικαταστήσουν μια νομοθεσία που ήδη έπασχε από έλλειμα δημοκρατικού ελέγχου και ελευθεριών. Ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες χώρες. Αφαίρεση λαϊκών ελευθεριών, χτύπημα της ήδη σε πολλούς τομείς προβληματικής δημοκρατικής επίφασης και πόλεμος σε ομάδες που δείχνουν μια άλλη προοπτική: Κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες γυναικών, σωματεία, κομμουνιστικά ή εργατικά κόμματα βρίσκονται στο στόχαστρο ενώ την ίδια στιγμή παρά τα λόγια ενισχύονται διάφορες εθνικιστικές, φονταμενταλιστικές κλπ οργανώσεις.

Μαύρη ομίχλη καλύπτει όχι μόνο την καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και την προοπτική για το μέλλον. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και αεροβασίες να δικαιολογήσουν τα χιλιάδες θύματα από την πανδημία ή από τα αποτελέσματα της. Η διεθνή εμπειρία αποδεικνύει ότι επ’ ουδενί δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο οι εκατόμβες θυμάτων. Ότι άφησαν σε διεθνές επίπεδο όρθιο και ζωντανό  η κρίση τους και οι πολέμοι τους, το χτυπά σήμερα ο κορωνοϊός, η ανεργία, η εντατικοποίηση της εργασίας η δραματική χειροτέρευση της εκπαίδευσης με ότι αυτό σημαίνει για τα παιδιά στα οποία ο χρόνος δεν γίνεται να ακολουθεί τις ανάγκες του κεφαλαίου χωρίς να αφήσει σημάδια υστέρησης στην γνώση που λαμβάνουν. Όλα αυτά σε ένα πλανήτη που άλλες χώρες τρέχουν με πολλαπλάσια μεγαλύτερη ταχύτητα σε όλους τους τομείς.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κληθήκαμε να τιμήσουμε την 17 Νοέμβρη 73. Δεν γράφω γιορτή γιατί αν δούμε από τα αφιερώματα των εφημερίδων ιστορικά ελάχιστες φορές ήταν εορτή. Πάντα το κράτος χτυπούσε τον κόσμο και ειδικά την νεολαία. Χτυπούσε τον κόσμο είτε με τις δυνάμεις καταστολής είτε με τους γνωστούς που μας λένε και σήμερα ακόμη ότι παραμένουν άγνωστοι. Τα θύματα δεν ήταν λίγα και υπό «κανονικές» συνθήκες. Στις παραπάνω συνθήκες ήρθε και η απαγόρευση συναθροίσεων από την κυβέρνηση. Μόνο αν κατανοήσουμε το παραπάνω ιστορικό πλαίσιο μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί το ΚΚΕ πήρε την απόφαση να μην ενδώσει σε απαγορεύσεις αλλά να τιμήσει με τα κατάλληλα μέτρα όπως και στις άλλες ημέρες μνήμης στην εποχή του κορωνοϊού. Με πολύμορφες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα να τιμήσει αυτό και αυτούς που έχει υποχρέωση ως κόμμα να τιμήσει. Φυσικά τηρώντας παραδειγματικά όλα τα ορθά μέτρα πρώτα από όλα για την προστασία των ίδιων των ανθρώπων που ήθελαν να συμμετάσχουν. Πολλοί κοντυλοφόροι ξεχνούν εσκεμμένα ότι οι πατεράδες, οι μανάδες και οι παππούδες πολλών κομμουνιστών έκαναν φυλακές, εξορίες, θυσίασαν την ζωή τους ολόκληρη για τα ίδια ιδανικά και αξίες για τις οποίες παλεύουν σήμερα, για δημοκρατικές και κοινωνικές ελευθερίες. Αυτές οι αξίες και το αίμα δεν διαπραγματεύονται όπως μπορεί και να πιστεύουν προσωπικότητες τύπου Μπογδάνου που δεν τον λες και Θείο δώρο αν και αυτό σημαίνει η σλαβική ρίζα του επιθέτου του. Τα ΜΜΕ φυσικά βγήκαν στα κεραμίδια. Όμως η ίδια η άποψη των φίλων τους από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η Διεθνής αμνηστία τους αφήνουν εκτεθειμένους στην κοινωνία.

Η απόφαση του ΚΚΕ ήταν καθαρά πολιτική και σκοπό είχε να καλέσει τον λαό σε ανυπακοή απέναντι στα νομοθετήματα που περνούν σε περίοδο που ο λαός είναι σε καραντίνα . Σε περίοδο που τα θύματα από τις μη επιστημονικά ορθές επιλογές της κυβέρνησης έχουν φτάσει στα ύψη. Απ’ αυτή την άποψη η στάση των ανθρώπων που πήγαν να αναμετρηθούν με τον κρατικό αυταρχισμό και την επικίνδυνη για την υγεία και ζωή του λαού πολιτική αποτελεί ηρωική πράξη. Γνώριζαν πολύ καλά που πάνε και τι θα αντιμετωπίσουν. Το μπόι τους στα μάτια μας ανέβηκε «δέκα πήχες» παραπάνω. Έδειξαν τον δρόμο στον λαό και έκαναν γνωστές τις βαθιές αιτίες των προβλημάτων. Ήταν το καλύτερο φροντιστήριο για τα κριτήρια που πρέπει να βάζουμε στην κάθε μας επιλογή. Το καλύτερο φροντιστήριο για τις δυσκολίες των τιμίων αγώνων. Για εθνική ανεξαρτησία,  για υγεία ψωμί, παιδεία, για ελευθερία.

Οι αγώνες για το δίκιο του λαού, για το ψωμί του και τις κοινωνικές ελευθερίες που σήμερα τα απαλλοτριώνουν έτσι για πλάκα δεν ήταν ποτέ και δεν είναι ούτε σήμερα παίξε γέλασε. Ούτε φυσικά «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ».

Ο ελληνικός λαός σε αντίθεση με πολλούς άλλους λαούς στους δύσκολους καιρούς μας έχει που να ακουμπήσει ανεξάρτητα από το τι για διάφορους λόγους ψήφιζε και τι ψηφίζει. Η ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση του κόσμου είναι ένα θετικό σημάδι για την ανάγκη να σηκώσει όλος ο λαός ανάστημα και ακουμπώντας ο καθένας στον διπλανό του να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Ότι δεν θα αφήσει να του φορτώσουν για άλλη μια φορά στην πλάτη την βαθιά κρίση που έρχεται και για την οποία το κεφάλαιο καιρό τώρα παίρνει τα «μέτρα του». Ότι δεν θα αφήσει ο τόπος του και τα μνημεία του να γίνουν νταμάρια για το κέρδος μερικών πολυεθνικών. Ότι δεν θα αφήσει τα παιδιά του αμόρφωτα επειδή βολεύει το μεγάλο κεφάλαιο.

Το σπάσιμο του αυταρχισμού ανυψώνει όλο τον λαό και του δίνει δύναμη να σταθεί όρθιος στις πάρα πολύ δύσκολες μέρες που έρχονται σε διεθνές μα και τοπικό επίπεδο .

Δόξα και τιμή στα θύματα των αγώνων της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Δόξα και τιμή σε όλους τους λαϊκούς αγωνιστές .

Μανώλης Κλώντζας
Αρχαιολόγος

Απόψεις