Tουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των ξαφνικών πλημμυρών που έπληξαν το βράδυ της Τρίτης (29/10) την επαρχία της Βαλένθια στη νότια Ισπανία, ενώ δεκάδες είναι εκείνοι που αγνοούνται, με τον ακριβή αριθμό να παραμένει άγνωστος. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα Πέμπτη έως και το Σάββατο.
Ο λαός, όμως, έμεινε εκτεθειμένος και απροστάτευτος, ενώ για για πολλούς, «η προειδοποίηση ήρθε πολύ αργά». Οδηγοί ξεκίνησαν να πραγματοποιούν κανονικά τα δρομολόγιά τους και τελικά βρέθηκαν παγιδευμένοι στους δρόμους, έρμαια των χειμάρρων. «Έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα όταν το νερό ήταν ήδη εδώ, δεν χρειαζόταν τότε να μου πουν ότι έρχεται πλημμύρα», είπε εξοργισμένος ο 66χρονος συνταξιούχος Χουλιάν Ορμένιο από τα προάστια της Βαλένθια, στο Σεδάβι. «Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη», ανέφερε στο AFP.
Η γύμνια του αστικού κράτους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι έκδηλη τόσο μέσα από τις δηλώσεις του κυβερνήτη της Βαλένθια Κάρλος Μαθόν για τις δυσκολίες στις προσπάθειες διάσωσης, όσο και του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που περιορίστηκε σε ένα κάλεσμα στους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.
Ταυτόχρονα, το αντίστοιχο 112 στη χώρα -μία υπηρεσία που έχει θεοποιηθεί από την κυβέρνηση εδώ στην Ελλάδα- αποδείχτηκε, επίσης, ανεπαρκές, όταν σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, από την οποία πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν επηρεαστεί γύρω στους 155.000 ανθρώπους, ενώ δρόμοι έχουν κλείσει σε μια σειρά επαρχίες στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δυνατότητα επικοινωνίας.
Αρκετοί μετεωρολόγοι είχαν ήδη εκδώσει προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και αυτή η τραγωδία με τους τουλάχιστον 95 νεκρούς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι άνθρωποι ενημερώνονταν έγκυρα, δήλωσε η Χάνα Κλοκ, καθηγήτρια υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το σύστημα προειδοποίησης στη Βαλένθια απέτυχε» πρόσθεσε.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία AEMET εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για τη Βαλένθια το πρωί της Τρίτης, με τις συνθήκες να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, η περιφερειακή υπηρεσία για τον συντονισμό της πολιτικής προστασίας συγκροτήθηκε το απόγευμα. Η προειδοποίηση από την πολιτική προστασία για να παραμείνουν οι κάτοικοι της Βαλένθια στα σπίτια τους εκδόθηκε μετά τις 8 το βράδυ, όταν η κατάσταση ήταν ήδη κρίσιμη.
«Σε χώρες που διαθέτουν τους πόρους, οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να πεθαίνουν από τέτοια καιρικά φαινόμενα» ανέφερε η Λιζ Στίβενς, καθηγήτρια κλιματικών κινδύνων και ανθεκτικότητας, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.
Τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό που συνέβη στη Βαλένθια της Ισπανίας ήταν μια προδιαγεγραμμένη καταστροφή και όχι κάτι το αναπάντεχο, όπως προσπαθούν να πείσουν διακαώς. Ειδικότερα, το 1957 είχε σημειωθεί μεγάλη πλημμύρα όταν υπερχείλισε ο βασικός ποταμός της περιοχής ο Τούρια. Περίπου 10 χρόνια μετά ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του ποταμού, που περιλάμβανε την εκτροπή του από το κέντρο της πόλης. Η κοίτη αντί να αποτελεί έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, έγινε το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός αποδείχτηκε ότι δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίζει έντονα φαινόμενα, όπως η τωρινή καταστροφή.
Η ανατολική και η νότια Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες λόγω της θέσης τους μεταξύ Ατλαντικού Ωκεανού και Μεσογείου, όπου ζεστές, υγρές αέριες μάζες και ψυχρές μάζες συναντώνται σε μια περιοχή όπου τα βουνά ευνοούν τον σχηματισμό σύννεφων καταιγίδας και βροχοπτώσεων, το λεγόμενο φαινόμενο «DANA», που περιλαμβάνει καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και σχηματισμό μεγάλων σύννεφων. Έτσι έπεσαν 491 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε 8 ώρες. Αυτή η κατάσταση, που επιστημονικά είχε προβλεφτεί, λόγω της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας οδήγησε στα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνει ο ισπανικός λαός, ο οποίος δεν προειδοποιήθηκε έγκαιρα, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πάνε κανονικά στις δουλειές τους την Τετάρτη εν μέσω κακοκαιρίας.
Την προδιαγεγραμμένη καταστροφή καταδεικνύει και το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο X: «Κλιματικές καταστροφές, διατήρηση του “τροχού” της παραγωγής πάνω από ανθρώπινες ζωές, αδυναμία και απουσία μέσων προστασίας, ασφάλειας και δημόσιας υγείας, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Είναι ένα ξεπερασμένο σύστημα και όσοι επωφελούνται από τη βαρβαρότητά του, είναι ένοχοι».
ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον λαό της Ισπανίας
Το ΚΚΕ εκφράζει αλληλεγγύη στον λαό της Ισπανίας για τις τραγικές απώλειες και τις καταστροφές από τις πλημμύρες.
Αναφέρεται αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:
«Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Ισπανίας, ιδιαίτερα τους κατοίκους της Βαλένθια, για τις τραγικές απώλειες τουλάχιστον 64 ανθρώπων και τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και υποδομές στην περιοχή. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων έχασαν την ζωή τους από αυτή την μεγάλη καταστροφή.
Όπως και στην Ελλάδα σε αντίστοιχες καταστροφές, έτσι και στην Ισπανία, αποδεικνύεται πως ο λαός μένει απροστάτευτος και θυσιάζεται στο βωμό της ανύπαρκτης πολιτικής προστασίας και της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους. Τόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας του σοσιαλδημοκρατικού PSOE, όσο και η τοπική κυβέρνηση δεξιού-φιλελεύθερου PP, είναι υπεύθυνες για την μη λήψη των αναγκαίων μέτρων πολιτικής προστασίας, την απουσία των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης που οδήγησαν στην σημερινή τραγωδία.
Αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα και παντού, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με τους αγώνες του».