Διεθνή

Ισπανία: Η αστυνομία συνέλαβε ράπερ για στίχους ενάντια στη μοναρχία και την αστυνομία

Η καταλανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον ράπερ Πάμπλο Χασέλ, για εξύβριση της μοναρχίας και της αστυνομίας, με βάση τον τρομονόμο για την τέχνη που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Ισπανία και ανάλογο νομοθέτημα έφερε πρόσφατα στη χώρα μας η ελληνική κυβέρνηση.

Αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε νωρίς το πρωί για τη σύλληψη του ράπερ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης. Οι αστυνομικοί εισήλθαν στο πανεπιστήμιο και άρχισαν να βγάζουν έξω έναν έναν τους υποστηρικτές του ράπερ. «Εισήλθαμε στο πανεπιστήμιο και ξεκινήσαμε επιχείρηση με στόχο την τήρηση της δικαστικής απόφασης» για τη σύλληψή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής αστυνομίας.

Ο ράπερ είχε προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για να παραδοθεί και να αρχίσει την έκτιση της 9μηνης ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για τους στίχους και τα tweet με τα οποία κατηγορούσε τους αστυνομικούς για βασανιστήρια και δολοφονίες.

Διαδηλώσεις υποστήριξης του ράπερ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ενώ 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του.

Δεν είναι η μοναδική δίωξη σε βάρος καλλιτέχνη για τις απόψεις του στην Ισπανία.

Είναι ενδεικτικό το στοιχείο που αναφέρεται στο κείμενο συλλογής υπογραφών ελληνικών καλλιτεχνικών σωματείων ενάντια στον τρομονόμο στον οπτικοακουστικό τομέα ότι στην Ισπανία έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε «Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν» απέναντι στις ειδικές δυνάμεις θεωρούνται έως και «ωραιοποίηση της τρομοκρατίας»…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

(Επισκέψεις: 1.333 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend