Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ισπανία: Διαταγή έξωσης ενοικιάστριας σε «μη εργάσιμη ώρα» για να αποφευχθούν κινητοποιήσεις!

Δικαστίνα της Μαδρίτης όρισε «μη εργάσιμη ώρα» για να πραγματοποιηθεί σήμερα (Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018) στις 6.30 (7.30, ώρα Ελλάδας) η έξωση..

Δικαστίνα της Μαδρίτης όρισε «μη εργάσιμη ώρα» για να πραγματοποιηθεί σήμερα (Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018) στις 6.30 (7.30, ώρα Ελλάδας) η έξωση μίας 65χρονης από το διαμέρισμα, που επί 20 χρόνια νοικιάζει και όπου διαμένει με τις δύο κόρες της στο μαδριλένικο προάστιο του Λαβαπιές, καθώς οι προηγούμενες τρεις απόπειρες είχαν προσκρούσει στο «τείχος προστασίας» που είχαν ορθώσει οι γείτονες και την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και του Τύπου.

Η Χοσέφα Σαντιάγο αγωνίζεται από τον περασμένο Ιούλιο να κρατήσει το διαμέρισμά της, μαζί με άλλους γείτονές της που απειλούνται μετά την αγορά του κτιρίου τους από την εταιρεία real estate Proindivisos SL, που έχει στόχο να τερματίσει τα παλαιά συμβόλαια, να ανακαινίσει τα διαμερίσματα προκειμένου να τα μετενοικιάσει σε τιμές 300% μεγαλύτερες από τα σημερινά ενοίκια.

Όπως τόνισε η ίδια, αφότου η εταιρεία αγόρασε το κτίριο, στάλθηκαν ειδοποιητήρια στην ίδια και τους άλλους ενοικιαστές ότι πρόκειται να ανανεωθούν τα συμβόλαια, και φυσικά να αναπροσαρμοσθούν τα ενοίκια. Παρά τις διαπραγματεύσεις, η εταιρεία «δέχθηκε» να κρατήσει η Σαντιάγο το διαμέρισμά της μόνον εάν από 400 ευρώ που πληρώνει σήμερα το ενοίκιο, δεχθεί να καταβάλλει νέο μίσθωμα ύψους 1.400 ευρώ!

Η ίδια προσέφυγε στις υπηρεσίες της δημαρχίας και των αρμοδίων υπουργείων για την προστασία της Κοινωνικής Κατοικίας, χωρίς να κατορθώσει να επιτύχει μία αναίρεση της εκτέλεσης της έξωσης. Την τελευταία φορά που οι κλητήρες είχαν φθάσει έξω από την κατοικία της «Πέπι» Σαντιάγο για να εκτελέσουν την έξωση, στις 28 Σεπτεμβρίου, δεκάδες γείτονες, μέλη οργανώσεων και συλλογικοτήτων κατά των εξώσεων είχαν συγκεντρωθεί και παρεμπόδισαν τα συνεργεία. Μαζί τους είχαν βρεθεί και πολυάριθμα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι, ένεκα του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί από την πάλη ενάντια στις εξώσεις των κατοίκων του Λαβαπιές, ενός προαστίου που έχει καταστεί σύμβολο της οικοδομικής εκμετάλλευσης και της «φούσκας των ακινήτων» στη Μαδρίτη.

Μολαταύτα, η δικαστής για να αποφευχθεί η κινητοποίηση των κατοίκων για τέταρτη φορά, διέταξε την εκτέλεση της έξωσης σε ώρα εκτός λειτουργίας των υπηρεσιών, θέλοντας να «πιάσει στον ύπνο» την ένοικο και τους υπερασπιστές της, καταγγέλλουν οι οργανώσεις Bloques en Lucha (Αγωνιζόμενες Γειτονιές) και Sindicato de [email protected] de Madrid (Συνδικάτο Ενοικιαστών-ριών Μαδρίτης), που ωστόσο κάλεσαν τα μέλη τους σε επιφυλακή από τις 05.00 το πρωί έξω από το κτίριο.

Στη νέα διαταγή έξωσης, η δικαστής ορίζει πως «προκειμένου να πραγματωθεί όσον το δυνατόν νωρίτερα η έξωση», οι κλητήρες οφείλουν να «προσφύγουν στις υπηρεσίες ενός κλειδαρά» και στη «βοήθεια των οργάνων της τάξης, περιλαμβανομένων και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, καθώς σε τρεις περιπτώσεις χρειάσθηκε να αναβληθεί η επιχείρηση για λόγους ανεξάρτητους από την δικαστική διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις