Διεθνή

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η δίκη του δολοφόνου του Τζόρτζ Φλόιντ

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Μινεάπολη η δίκη του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Τζορζ Φλόιντ πατώντας με το γόνατό του στον αυχένα του για περίπου 10 λεπτά, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών το Μάη του 2020, προκαλώντας θύελλα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας εντός και εκτός ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας, Τζέρι Μπλάγουελ παίρνοντας το λόγο μετά την προβολή του βίντεο με τη σκηνή της δολοφονίας, κατηγόρησε τον αστυνομικό πως πρόδωσε τον όρκο του κάνοντας χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ. Για εκείνον, οι αστυνομικοί «κάνουν μια δύσκολη δουλειά και πρέπει, ορισμένες φορές, να λαμβάνουν αποφάσεις σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου». Όμως, συνέχισε: «Αυτό δεν συνέβη εδώ», το σκηνικό διήρκησε «479 δευτερόλεπτα, όχι ένα δέκατο του δευτερολέπτου».

Ο Μπλάκγουελ τόνισε στη συνέχεια πως ο Φλόιντ, έχοντας τις χειροπέδες στα χέρια, είχε πει όχι μία, ούτε δύο αλλά…27 φορές ότι δεν μπορούσε να ανασάνει προτού χάσει τις αισθήσεις του. «Έβαλε τα γόνατά του στο σβέρκο και την πλάτη του, τον πίεσε και τον πλάκωσε μέχρι την τελευταία του ανάσα… για την ακρίβεια, μέχρι να στραγγίξει και την τελευταία ανάσα ζωής» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια προσήλθε η Τζίνα Λι Σκάρι που δούλευε στο τηλεφωνικό κέντρο της αστυνομίας της Μινεάπολις και κατέθεσε το περιστατικό της κλήσης που δέχθηκε στις 25 Μαΐου 2020 με αφορμή ένα πλαστό χαρτονόμισμα που φέρεται πως έδωσε σε κατάστημα ο Τζορτζ Φλόιντ. Η μάρτυρας ανέφερε με λεπτομέρειες τη διαδικασία αποστολής του περιπολικού στον τόπο του συμβάντος.

Το σώμα των ενόρκων που θα αποφασίσει την ενοχή ή αθωότητα του αστυνομικού απαρτίζεται από 14 άτομα, εκ των οποίων οι οκτώ είναι λευκοί και οι άλλοι έξι έγχρωμοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

(Επισκέψεις: 136 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend