Διεθνή

ΗΠΑ: Τερματίζουν τη «Συνθήκη Φιλίας» του 1955 με το Ιράν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 με το Ιράν, λίγες ώρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ δικαίωσε την Τεχεράνη, που είχε υποστηρίξει πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Μάη από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν τους όρους της Συνθήκης.

«Ανακοινώνω ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη Συνθήκη Φιλίας του 1955 με το Ιράν», δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, αλλά η Τεχεράνη σπαταλά τα χρήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια των Ιρανών πολιτών. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγόρησε το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από τις απειλές στις αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ.

Η αμερικανική ενέργεια προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης, η οποία αποκάλεσε «παράνομο καθεστώς» τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Σήμερα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την αμερικανο-ιρανική συνθήκη, αφού το ΔΠΔ τους διέταξε να σταματήσουν να παραβιάζουν αυτή τη συνθήκη, τιμωρώντας το λαό του Ιράν. Παράνομο καθεστώς», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

(Επισκέψεις: 167 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend