Τα ξημερώματα ανακοινώθηκε πως τελικά ΗΠΑ και Ουκρανία κατέληξαν σε deal για τη μοιρασιά της λείας στην Ουκρανία. Μια μοιρασιά που γίνεται όπως ήταν αναμενόμενο με όρους αρπαγής και εκμετάλλευσης ορυκτών και πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ουκρανίας και συνοδεύεται με «εγγυήσεις ασφαλείας» των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Το προηγούμενο διάστημα οι συζητήσεις και τα παζάρια για την τελική συμφωνία είχαν εντείνει τις αντιπαραθέσεις και ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ δυνάμεων αφού ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία διεκδικούσαν και αυτοί το μερίδιό τους, σε μια εξίσωση που φυσικά δεν μπαίνουν ποτέ οι λαοί και ο φόρος αίματος που πληρώνουν στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία τους.
Το σχέδιο της συμφωνίας αυτής βρισκόταν για εβδομάδες στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον, η υποστήριξη της οποίας θεωρείται απόλυτα απαραίτητη για τον ουκρανικό στρατό.
Προηγούμενη εκδοχή αυτού του κειμένου επρόκειτο να υπογραφτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, που όμως έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της άνευ προηγουμένου λογομαχίας των δυο ανδρών, μπροστά στις κάμερες, που οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας και στην ακύρωση της τελετής υπογραφής.
Νέα εκδοχή, που είχε προταθεί από την Ουάσιγκτον τον Μάρτιο, είχε χαρακτηριστεί επαχθής από βουλευτές και ΜΜΕ στο Κίεβο.
Όπως αναφέρεται και σε ανάρτηση της Γιούλια Σβιριντένκο, αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ουκρανίας και υπουργού Οικονομίας, που υπέγραψε το deal μαζί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού αμερικανο-ουκρανικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, το οποίο θα λαμβάνει το 50% των κερδών και των δικαιωμάτων που θα αποκομίζει το ουκρανικό κράτος από νέες άδειες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων στη χώρα.
Η Σβιριντένκο στην ανάρτησή της μιλά για «έγγραφο στην τρέχουσα εκδοχή του» και τονίζει ότι «οι πόροι θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της Ουκρανίας και το Κίεβο θα επιλέγει από πού θα γίνεται η εξόρυξη».
Επίσης, συμπληρώνει ξπως «η συμφωνία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και δεν αλλάζει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.Το έγγραφο συμφωνεί με την εθνική νομοθεσία και δεν αντιβαίνει σε καμία διεθνή υποχρέωση της Ουκρανίας. Είναι σημαντικό η συμφωνία να γίνει σήμα για άλλους παγκόσμιους παίκτες ότι με την Ουκρανία είναι αξιόπιστη μακροπρόθεσμη συνεργασία – εδώ και δεκαετίες».
«Η εταιρική σχέση θα είναι ισότιμη, σε αναλογία 50/50 και δεν περιλαμβάνει κανένα χρέος προς τις ΗΠΑ», ενώ «τα έσοδα και οι συνεισφορές του ταμείου δεν θα φορολογούνται από καμία από τις δύο χώρες».
Ανέφερε, επίσης, ότι η συμφωνία «θα μας βοηθήσει να προσελκύσουμε επενδύσεις και τεχνολογία από ιδρύματα και εταιρείες τόσο στις ΗΠΑ, την ΕΕ, όσο και σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν τον αγώνα μας ενάντια στον ρωσικό εχθρό». Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι και η αναφορά πως «οι ΗΠΑ θα έχουν τον ρόλο της προσέλκυσης επενδύσεων στα έργα στην Ουκρανία και θα προσφέρουν νέα βοήθεια στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, συστημάτων αεράμυνας για την Ουκρανία».
Τα πρώτα σχόλια από μεριάς ΗΠΑ είναι ένα σχετικό δελτίο Τύπου, που δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες της συμφωνίας και ισχυρίζεται ότι «αυτή η οικονομική εταιρική σχέση θέτει τις δυο χώρες μας σε θέση να συνεργαστούν και να επενδύσουν από κοινού ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι μας, τα ταλέντα μας και οι δυνατότητές μας θα μπορέσουν να επιταχύνουν την οικονομική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».
Μια πρώτη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο «NewsNation», αναφέρει πως «ο Μπάιντεν τους έδωσε 350 δισεκατομμύρια δολάρια (…) Κάναμε μια συμφωνία όπου θεωρητικά παίρνουμε πολύ περισσότερα από τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ερωτηθείς μάλιστα εάν η παρουσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα μπορούσε να εμποδίσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή, απάντησε «θα μπορούσε». Θυμίζουμε ότι κατά καιρούς ο Τραμπ έχει συνδέσει το συγκεκριμένο deal με παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» με την έννοια ότι αυτά που θα ανήκουν στις ΗΠΑ δεν θα γίνονται στόχος επιθέσεων.
Η υπογραφή συμφωνίας για τα ορυκτά ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ σημαίνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανάγκασε τελικά το Κίεβο να πληρώσει για αμερικανική βοήθεια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
“Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν για στρατιωτικές προμήθειες με τον εθνικό πλούτο μιας χώρας που χάνεται”, σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σε ανάρτησή του στο Telegram.