Διεθνή

ΗΠΑ: Καταργούν βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να καταργηθεί βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η  απόφαση Τραμπ, έρχεται να ενισχύσει το καθεστώς «ασφυξίας» που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

«Ο πρόεδρος διέταξε μια επανεξέταση της αμερικανικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή και στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα για να διασφαλιστεί ότι οι πόροι αυτοί θα δαπανηθούν σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα στο AFP αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ σε πλήρη σύμπνοια με το Ισραήλ, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εκβιάσουν τους Παλαιστινίους, για να υποταχθούν και να αποδεχθούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή. 

«Ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης αυτής, έπειτα από αίτημα του προέδρου, θα ανακατευθύνουμε σχεδόν 25 εκατομμύρια που προβλέπονταν αρχικά για το δίκτυο των νοσοκομείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έργα προτεραιότητας αλλού», πρόσθεσε.

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) κατήγγειλε τον «πολιτικό εκβιασμό» που αντιβαίνει στην «ανθρώπινη ευπρέπεια και στην ηθική»:

«Καταργώντας ζωτικούς πόρους για τα νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως το νοσοκομείο “Augusta Victoria” και το οφθαλμολογικό νοσοκομείο “Saint John”, η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί να προκαλέσει αστάθεια και να βλάψει σοβαρά χιλιάδες Παλαιστίνιους ασθενείς», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΑΠ.

Ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η τελευταία περικοπή βοήθειας εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να «εκκαθαρίσουν το παλαιστινιακό ζήτημα» και προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή απειλεί τη ζωή χιλιάδων Παλαιστινίων και τα μέσα διαβίωσης χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία. Αυτή η επικίνδυνη και αδικαιολόγητη αμερικανική κλιμάκωση έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και θεωρείται άμεση επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Οι υπηρεσίες του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού επίσης κατήγγειλαν μια «επαίσχυντη απόφαση».

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), μια εβδομάδα μετά την κατάργηση βοήθειας 200 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων (170 εκατομμύρια ευρώ) προς τους Παλαιστίνιους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 39 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend