Πολιτισμός

«Καγκελάριέ μου, ιδού η ανασκαφή σας»

«Τον λαό τον εξολοθρεύουμε και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να τον εξοντώσουμε τελειωτικά. Τους μισθούς τους εξαφανίζουμε και πάμε καλά… Σε πολύ λίγο δεν θα υπάρχουν μισθοί. Τα νοσοκομεία τα κλείνουμε. Δεν αργεί ο καιρός που θα είναι όλα έτοιμα να αγοραστούν από τους επενδυτές. Τις παραλίες, τα δάση, τα βουνά, όλα τα απελευθερώσαμε και βάλαμε και πωλητήρια. Τις απεργίες… μην ανησυχείτε και αυτές θα τις καταργήσουμε για να μην δημιουργούν ενοχλητικά παράσιτα.

Αλλά κάνουμε και κάτι άλλο. Βρίσκουμε τρόπους ώστε να αποπροσανατολίζουμε το πόπολο και να νομίζει ότι είναι εθνικό υπερήφανο. Του φτιάχνουμε μια φανταστική πραγματικότητα με αρχαίους σπουδαίους προγόνους και του αναστηλώνουμε το εθνικό του φρόνημα.  Αφού δεν θα έχει μέλλον, ας ασχοληθεί με το παρελθόν. Είναι πιο ασφαλές και ακίνδυνο για τα σχέδιά μας.

 Και ιδού η απόδειξη… Η ανασκαφή  στην Αμφίπολη».

Το παραπάνω είναι μια φανταστική απεύθυνση του Πρωθυπουργού προς την  Καγκελάριο. Φανταστική διότι τα πράγματα δεν ειπώθηκαν έτσι, αλλά πραγματική,  διότι πίσω από αβρότητες, ασαφείς δηλώσεις και παπαγαλίστικα ρεπορτάζ για την επιτυχή συνάντηση κρύβεται ακριβώς αυτή η αλήθεια.

Ο Αντώνης Σαμαράς έπρεπε να ενημερώσει την Καγκελάριο για όλα, ακόμα και για εκείνα που δεν ήταν υποχρεωμένος. Επρεπε να το κάνει για να πλειοδοτήσει σε δουλοπρέπεια. Είμαστε πιο υποτελείς και πιο δούλοι κι από όσο μας ζητάτε να είμαστε. Είμαστε πιο υποτακτικοί απ’ όσο χρειάζεται.

Ετσι παρέδωσε στα χέρια της ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τον Τύμβο της Αμφίπολης, το οποίο εκείνη ζήτησε να κρατήσει.  Δεν μένει σε επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα να την ξεναγήσει ο ίδιος προσωπικά, ως Ιντιάνα Τζόουνς – απόγονος των Τημενιδών και πρωθυπουργός, στην ανασκαφή.

Ωστόσο,  η Καγκελάριος δεν παρέλαβε φωτογραφικό άλμπουμ:

  • από το Μουσείο της Νικόπολης το οποίο από τις 2 Οκτωβρίου θα κλείσει διότι δεν έχει προσωπικό.
  • Ούτε από αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, που κι αυτός θα κλείσει γιατί δεν θα έχει φύλακες.
  • Ούτε φυσικά από το πολύ σπουδαίο βυζαντινό σταυροδρόμι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, διότι εκεί  ακόμη μαγειρεύεται πως θα διασωθεί ο εργολάβος.

Ξέρετε, στην ιστορία αυτής της χώρας και στη συλλογική μνήμη αυτού του λαού υπάρχουν φράσεις που έχουν καταγραφεί ως συνώνυμες της υποτέλειας και της δουλικότητας. Μια από αυτές είναι η περιβόητη φράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, όταν ως πρωθυπουργός το 1945, υποδεχόμενος στην Αθήνα τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ,  παρουσίασε το τιμητικό άγημα λέγοντας «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Ακολούθησαν κι άλλες… Όπως το «ανήκομεν εις τη Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το «Ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» του Κώστα Σημίτη.

Μόλις χθες προστέθηκε και μία ακόμα, που δεν ειπώθηκε… Αλλά πάντα οι πράξεις «μιλάνε» πιο καθαρά. Καγκελάριέ μου, ιδού η ανασκαφή σας.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend