Πολιτισμός

Η ταινία της εβδομάδας: Supa Modo

Supa Modo
2018
Διάρκεια: 74’
Σκηνοθεσία: Λικαρίον Βαϊβάινα
Πρωταγωνιστούν: Στισίε Ουαβερού, Μαριάν Νούνγκο, Νιαγουάρα Ντάμπια

Μερικές, ελάχιστες φορές, οι λευκοί δεν κατέβηκαν στην Αφρική για να καταστρέψουν αλλά για να κάνουν καλό. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι Γερμανοί Τομ και Μαρί Τάικερ που το 2008 ίδρυσαν την Onefinedayfilms, μια εταιρεία με έδρα τη Γερμανία που συνεργάζεται με εταιρείες παραγωγής στην Κένυα και στόχο της έχει να βοηθήσει τους Αφρικανούς κινηματογραφιστές με κονδύλια και τεχνογνωσία για να φτιάξουν τις δικές τους ταινίες. Με το Σούπα Μόντο, την έκτη παραγωγή της, κατάφερε να φύγει από το φεστιβάλ του Βερολίνου με ένα βραβείο – και τέσσερα από το δικό μας φεστιβάλ της Ολυμπίας – και να βρει διανομή σε πολλές χώρες.

Το Σούπα Μόντο είναι μια τρυφερή ταινία μη ενηλικίωσης. Η γλυκύτατη πρωταγωνίστρια του, η μικρή Τζο, είναι σε τελικό στάδιο του καρκίνου και της απομένουν δυο μόνο μήνες ζωής. Η μητέρα της αποφασίζει να την πάρει σπίτι, στην κωμόπολη που ζει, για να μην πεθάνει  στο νοσοκομείο. Και ίσως θέλει να την έχει πιο πολύ κοντά της πριν φύγει. Η αδελφή της από την άλλη θέλει να κάνει τη ζωή της Τζο όσο πιο όμορφη γίνεται το μικρό διάστημα που της απομένει: σκηνοθετεί έτσι σε καθημερινή βάση, με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού, μικρές ‘παραστάσεις’ όπου η Τζο γίνεται η Σούπα Μόντο, μια ηρωίδα σαν τους ήρωες με τις υπερφυσικές δυνάμεις που θαυμάζει και οι αφίσες τους κοσμούν το δωμάτιο της και τους τοίχους του νοσοκομείου.

Μια απλή ιστορία που λέει πολλά με το λιτό της γύρισμα και το στοχευμένο σενάριο. Μακριά από τη βία των γκέτο στο Ναϊρόμπι, στη μικρή κωμόπολη όπου η κοινότητα των ανθρώπων μπορεί να διαπραγματεύεται τα προβλήματα και να βρίσκει λύσεις, όλοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν να περάσει η Τζο όσο γίνεται καλύτερα τις τελευταίες μέρες της. Και πρώτη απ’όλους η ίδια η Τζο.

Μικρή σπουδή για την απώλεια με την αμεσότητα και τη γλυκύτητα της Αφρικής. Τα χρώματα, οι ήχοι, οι μουσικές, η γλώσσα – αυτή η χαριτωμένη μίξη αγγλικών με σουαχίλι που κάνουν οι Κενυάτες – τα πρόσωπα, όλα ‘μυρίζουν’ μια Αφρική που δεν αρκείται στο να επιδεικνύει τις πληγές που έχει αφήσει στο σώμα της η αποικιοκρατία αλλά ξέρει να λέει και τις δικές της ιστορίες, τις στιγμές που η μαγεία γίνεται κι αυτή κομμάτι της καθημερινότητας, το χαμόγελο που έρχεται να σκεπάσει το δάκρυ. Γιατί η μαγεία του Σούπα Μόντο είναι το ότι, ενώ πραγματεύεται ένα τραγικό γεγονός, τον πρόωρο θάνατο ενός εννιάχρονου κοριτσιού, είναι μια αισιόδοξη ταινία. Και τα δάκρυα που ανεβαίνουν στα μάτια είναι δάκρυα ανακούφισης.

(Επισκέψεις: 276 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend