Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η πρόταση Τσίπρα για δημοψήφισμα, τα «κουκιά» και το ΚΚΕ

Μαζεύονται σιγά σιγά τα κοινοβουλευτικά «κουκιά» που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της..

Μαζεύονται σιγά σιγά τα κοινοβουλευτικά «κουκιά» που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της ΔΕΗ (120 ψήφοι). Ωστόσο, εν μέσω ζυμώσεων και διεργασιών είναι άγνωστη προς το παρόν η τύχη της πρότασής του. Θετικά απάντησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του διεμήνυσε: «συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ». Θετική εμφανίζεται και η ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Φώτης Κουβέλης σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τον Κουβέλη η απόφαση του κόμματος θα οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ΑΝΕΛΛ και η ΔΗΜΑΡ έχουν από 13 βουλευτές αν και για την δεύτερη δεν είναι βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα θα κρατήσει ομοιογενή στάση. Στήριξη αναμένεται να αναζητηθεί και από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών οι οποίο συνολικά ανέρχονται σε 21.   Ευρύ πλαίσιο ζητά το ΚΚΕ Ανοιχτή σε ερμηνείες είναι ωστόσο η απάντηση του ΚΚΕ (12 βουλευτές), καθώς δεν αποκλείει το δημοψήφισμα ως μορφή πάλης διευρύνει όμως το πλαίσιο και ζητά αντικείμενο του δημοψηφίσματος να είναι η έκφραση γνώμης συνολικά πάνω στο εγχώριο και κοινοτικό πλαίσιο για την ενέργεια. Παρόλο που αρκετοί ερμηνεύουν την τοποθέτηση του ΚΚΕ ως αρνητική, εκτιμώντας ότι διευρύνοντας το πλαίσιο, διαχωρίζεται από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και απαντά εμμέσως «όχι», η Κουμουνδούρου ερμηνεύει ως καταρχήν θετική τη στάση του και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός στο πλαίσιο. Το ερώτημα είναι σ’ αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκριθεί στο αίτημα του ΚΚΕ για ένα πιο συνολικό πλαίσιο τι θα πράξουν και άλλες δυνάμεις που έχουν απαντήσει θετικά, καθώς ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να δήλωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης. Ειδικότερα, με χθεσινή του ανακοίνωση το κόμμα θέτει ως πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος
  • την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
  • την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση. Συγκεκριμένα των Ν. 1914/90, 2773/99, ΠΔ 333/2000, Ν. 3426/2005, Ν. 4001/2011, Ν. 4237/2014.
  • την αντίθεση στο σύνολο του προωθούμενου κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με τη συζήτηση για δημοψήφισμα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι το παραπάνω πλαίσιο, δηλαδή η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ»». Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι το ΚΚΕ «είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”». Στο μεταξύ σήμερα το πρωί το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την «ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ» όπου εξηγεί περαιτέρω τη θέση υπέρ της κατάργησης συνολικά του θεσμικού πλαισίου για τη ΔΕΗ από το 1990 μέχρι σήμερα. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται σταδιακά από τη δεκαετία του 1990 και δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Υπογραμμίζει ότι η διάσπαση της ΔΕΗ στα δύο «πραγματοποιείται και για να ικανοποιηθούν αντίπαλα στρατόπεδα μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επιδιώκουν να αποκτήσουν σημαντικά μερίδια στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Παράλληλα κατηγορεί τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για υποκρισία απέναντι στο ζήτημα της ΔΕΗ: « Τοποθετήσεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιων συνδικαλιστών της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που τάχα αντιστρατεύονται την  ιδιωτικοποίηση, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της απελευθέρωσης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων».  

Απόψεις