Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» προβάλλονται στον «Μικρόκοσμο»

Μέχρι την Τετάρτη στις 07.00 μ.μ. και από την Πέμπτη, καθημερινά, σε δυο προβολές, 8.00 μ.μ. και 10.00 μ.μ. το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση στην Αθήνα, του Ξενοφώντα Βαρδαρού και του Γιάννη Ξύδα, στον «Μικρόκοσμο», Λ. Συγγρού 106 – Φιξ.

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» προβάλλονται πλέον στο κοινό της πρωτεύουσας,..

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» προβάλλονται πλέον στο κοινό της πρωτεύουσας, στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος», (Λεωφόρος  Συγγρού 106 – Φιξ, μετρό Συγγρού-Φιξ). Ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον και τη προσέλευση του κοινού η ταινία προβάλλεται, μέχρι την Τετάρτη 25 Απρίλη, στις 07.00 μ.μ. και από την Πέμπτη 26 Απρίλη, σε δύο προβολές, καθημερινά, στις 08.00 μ.μ. και στις 10.00 μ.μ.

Ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Ξενοφώντα Βαρδαρού και του Γιάννη Ξύδα, για τη συλλογική μνήμη. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941 – ’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ενας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Από την περίοδο του λιμού του ’41-’42, τα συσσίτια των Λαϊκών Επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, τις μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες, την ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό-φασισμό.

Η αντάρτισσα Ελένη Σαβατιανού ξεδιπλώνει τις αναμνήσεις της…

Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπη μουσική των drog-A-tek και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

«…στου πολέμου την αντάρα
όλοι μας αδελφωμένοι,
είμαστε φωτιά που λάμπει
μες στη γη τη ρημαγμένη…
κι απ’ της νιότης μας την φλόγα
θε να λάμψουν όλα γύρω,
γιατί έλαχε στη νιότη
της ελευθεριάς ο κλήρος.»

(αντιστασιακό τραγούδι της εποχής)

Ο μαχητής του ΕΛΑΣ Μάνος Ζαχαρίας θυμάται…

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας
Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδας
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Δ/νση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος
Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης
Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναϊδης

Υπεύθυνη επικοινωνίας – Απομαγνητοφωνήσεις: Σέβη Σαλαγιάννη
Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη

Εμφανίζονται και διηγούνται προσωπικές ιστορίες 14 μαχητές και οι μαχήτριες του ΕΛΑΣ (με αλφαβητική σειρά):

Βαλιμίτης Δημήτρης
Βοσκοπούλου Κουβά Μαρία
Ζαμάνος Στέλιος
Ζαχαρίας Μάνος
Κατιμερτζής Γιώργος
Μαραγκουδάκης Κώστας
Μπαλάνος Νίκος
Νικηφοράκης Ζάχος
Νικολάου Έλλη
Ντερμιτζόγλου Βαγγέλης
Παπαδημητρίου Γιώργος
Πετροπούλου Ζωή
Σφακιανάκης Νίκος
Σαββατιανού Ελένη

 Τέσσερις από αυτούς δεν είναι πια μαζί μας. Πλήρεις ημερών έφυγαν από τη ζωή, αφού έζησαν περήφανα, συγκρούστηκαν με τους ναζιστές κατακτητές  και τους συνεργάτες τους και μέχρι το τέλος της ζωής τους πάλεψαν για τα δίκια του λαού μας.  Δεν πρόλαβαν να δουν τους «Παρτιζάνους των Αθηνών» με τις αφηγήσεις τους, στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πρόκειται για τις ΕΠΟΝίτισσες Μαρία – Βοσκοπούλου Κουβά και Ζωή Κριτζιλάκη – Πετροπούλου και οι μαχητές του ΕΛΑΣ Νίκος Μπαλάνος και Γιώργος Παπαδημητρίου.

 

 

Σχετικά θέματα