Πολιτισμός

Η Λητώ Βογιατζόγλου την Κυριακή στο «The Zoo»

TheZoo

Ζωοδ. Πηγής  45 & Σαρανταπόρου Κάτω Χαλάνδρι,  210 674 5375

Lito Voyatzoglou 4tet : BALEINE BLEUE

Κυριακή 10/02/2019, 14.30

Η Λητώ Βογιατζόγλου επιστρέφει δυναμικά στην εγχώρια τζαζ σκηνή. Με το νέο κουαρτέτο της ‘’ baleine bleue’’  (“blue whale’’ ) η σημαντική πιανίστα και συνθέτις παρουσιάζει  προσωπικές της συνθέσεις – παλιές και καινούργιες – και διασκευές  ρεμπέτικων τραγουδιών.  

Μαζί της επί σκηνής, τρεις σημαντικοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς των ελλήνων jazzmen:  οι Σπύρος Ροντογιάννης, άλτο & σοπράνο σαξόφωνο, Ντίνος Μάνος, κοντραμπάσο και Θάνος Χατζηαναγνώστου, ντραμς.

Η Λητώ Βογιατζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958.  Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι, όπου μελέτησε πιάνο με την Christianne Drouillet και αυτοσχεδιασμό με τους Bobby Few, Alan Silva, Bill Dixon κ.α., ενώ  εκεί ξεκίνησε και η μουσική της πορεία. Έπαιξε στις μουσικές σκηνές  του Παρισιού (New Morning, Theatre Dunois, Jazz Unite), ενώ συνθέσεις της αναμεταδόθηκαν από την France Musique. Το 1986 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο «Tili, tili» , που ηχογραφήθηκε στο Παρίσι με Γάλλους μουσικούς το 1984. Στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της με διάφορα σχήματα, από solo ως σεξτέτο σε Φεστιβάλ και μουσικές σκηνές  Συνθέσεις και συναυλίες της έχουν αναμεταδοθεί από την ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

Το 2007 κυκλοφόρησε το cd «Με μια ματιά» με προσωπικές της συνθέσεις.  Τον Μάρτιο του 2011 με το κουαρτέτο της εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο Καλών Τεχνών της Κούβας, μετά από πρόσκληση της ελληνικής πρεσβείας για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυσή της και χορηγεία της ναυτιλιακής εταιρείας ACF . Συνέθεσε και ερμήνευσε επί σκηνής στο πιάνο, τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της MarqueritteDuras «Ακτή Σαβάν» για το ΚΘΒΕ (1990).

Έχει δημοσιεύσει κριτικές και άρθρα για τη μουσική τζαζ στα περιοδικά τζαζ (1981-82) και τζαζ & jazz (1993-94). Εργάσθηκε ως παραγωγός της εκπομπής «Πρόσωπα της τζαζ» και ως συμπαραγωγός της εκπομπής «Μουσικά βουτήματα» του Γ΄ προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας (1988- 94), συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την εκπομπή ‘Μουσικό εργαστήρι του Γ΄ προγράμματος’. Επίσης εργάσθηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στη μουσική βιβλιοθήκη ‘Λίλιαν Βουδούρη’ του ΜΜΑ (1996-2003). Σήμερα, ασχολείται με διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών σε τζαζ φόρμες και εξακολουθεί να διδάσκει πιάνο και αυτοσχεδιασμό.

O Σπύρος Ροντογιάννης, από τους ραγδαία ανερχόμενους σαξοφωνίστες της εγχώριας τζαζ σκηνής, έχει πλούσια δράση τα τελευταία χρόνια παίζοντας με διάφορα σχήματα και μουσικούς στις τζαζ σκηνές της πόλης. Είναι συνιδρυτής του εξαιρετικού Open Maze Quintet, το οποίο αναμένεται να εκδόσει άμεσα το debut album του.

Ο Ντίνος Μάνος, αποτελεί καταξιωμένο όνομα στον χώρο της εγχώριας τζαζ σκηνής με πολύ πλούσια δράση και αξιοσημείωτη πορεία τα τελευταία χρόνια.Αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Next Step Quintet, του κατα πολλούς κορυφαίου σύγχρονου τζαζ σχήμα στη χώρα, ενώ ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “After the Storm” θεωρείται ο κορυφαίος της χρονιας που έφυγε για την εγχώρια τζαζ σκηνή. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μουσικούς της σκηνής του αυτοσχεδιασμού και όχι μόνο.

Ο ντράμερ Θάνος Χατζηαναγνώστου, από τους πιο ιδιαίτερους και χαρισματικούς μουσικούς της νέας γενιάς, έχει και αυτός να επιδείξει μια αξιοσημείωτη πορεία στα μουσικά πράγματα. Συνιδρυτής του γκρουπ WonderFall Quartet με δυο εξαιρετικούς δίσκους και συμμετοχή στο European Jazz Festival της Τεχνόπολης, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017 το πρώτο αμιγώς προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο “Crowdead Cities” μια εξαιρετική και πολυποίκιλη μουσικά δουλειά που χαιρετίστηκε με θετικότατες κριτικές.Μέλος του γκρουπ του Haig Yazdjian και των εκρηκττικών Banda Valeu μεταξύ άλλων, θεωρείται από τους πιο ενδιαφέροντες σολίστες των τυμπάνων και από τους καλύτερους συνθέτες της εγχώριας τζαζ σκηνής.

(Επισκέψεις: 108 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend