Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση «κόβει» το βοήθημα σε εκτός δομών αιτούντες άσυλο

Τα χρήματα που δίνονται ως βοήθημα στους αιτούντες άσυλο και βρίσκονται, για διάφορους λόγους, εκτός δομών, αποφάσισε να κόψει η..

Τα χρήματα που δίνονται ως βοήθημα στους αιτούντες άσυλο και βρίσκονται, για διάφορους λόγους, εκτός δομών, αποφάσισε να κόψει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, την ώρα που το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κλείνει δομές, ανακοίνωσε χτες, βάζοντας πιο αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια, ότι από 1 Ιούλη θα διακόπτεται το οικονομικό βοήθημα στους αιτούντες άσυλο που δεν στεγάζονται σε διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» ή σε κάποια δομή ευθύνης του υπουργείου ή συνεργαζόμενων με το υπουργείο φορέων.

Η απόφαση αυτή αφορά ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς, σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τον Μάρτη, στη συγκεκριμένη κατηγορία ο λεγόμενος αστικός πληθυσμός ήταν 25.000 άνθρωποι. Στους επόμενους μήνες ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει, καθώς όσοι λαμβάνουν άσυλο, παύουν να δέχονται το συγκεκριμένο βοήθημα, ωστόσο προστίθενται άλλοι δικαιούχοι σε αυτό. Το πρόγραμμα του οικονομικού βοηθήματος αναμένεται να περάσει το καλοκαίρι στο υπουργείο Μετανάστευσης, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως έχει γίνει από πέρσι με το πρόγραμμα «Εστία».

Η ενημέρωση του ΟΗΕ δεν έγινε με λεπτομέρειες ούτε ανακοινώθηκε το σκεπτικό της απόφασης, όπως και ο τρόπος υλοποίησής του. Συνολικά, το βοήθημα χορηγείται σε 64.700 άτομα. Οι αιτούντες που ζουν εκτός δομών, είτε νοικιάζουν μόνοι τους διαμερίσματα, είτε μένουν με φίλους τους, είτε με συγγενείς, άλλοι είναι άστεγοι. Κάθε μήνα ο αριθμός τους αλλάζει. Μπορεί τον Ιούλη ο αριθμός αυτός να είναι διαφορετικός. Αυτοί οι άνθρωποι δεν απευθύνονται στο κράτος από επιλογή τους ή δεν υπάρχουν διαμερίσματα και δεν επαρκούν οι δομές για να τους χωρέσουν. Δεν έχει γίνει κάποια έρευνα για να υπάρχουν σχετικά στοιχεία. Ορισμένοι δεν επιθυμούν να είναι περιορισμένοι σε έναν καταυλισμό, μπορεί, δε, κάποιοι να έχουν υποστηρικτικό δίκτυο σε συγκεκριμένες περιοχές και να θέλουν να μένουν εκεί.

Στην ανακοίνωση του ΥΜΑ γίνεται αόριστα λόγος ότι το υπουργείο πήρε τη σχετική απόφαση «κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης των δεδομένων που έχει στη διάθεσή του». Στην ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη, προς τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, διευκρινίζεται ότι «οι υλικές συνθήκες υποδοχής θα παρέχονται συνολικά μαζί με τη στέγαση και εφόσον η παρουσία των ωφελούμενων επιβεβαιώνεται αυτοπρόσωπα κάθε μήνα από τον φορέα στέγασης».

Η ανακοίνωση προσθέτει πως «ως εκ τούτου, οι ωφελούμενοι οικονομικού βοηθήματος που συγκαταλέγονται στον αστικό πληθυσμό, εφόσον δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσής τους, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα στέγασης στους αρμόδιους φορείς. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζονται ήδη όλες τις αιτήσεις στέγασης που έχουν υποβληθεί από τον αστικό πληθυσμό».

Εξάλλου, περιφερόμενοι και άστεγοι στην πλατεία Ομονοίας κατέληξαν το μεσημέρι της Πέμπτης τουλάχιστον 50 πρόσφυγες, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, που απομακρύνθηκαν με παρέμβαση των αρχών από τα εγκαταλειμμένα σφαγεία της Ρόδου την περασμένη Τρίτη. Περίπου 130 πρόσφυγες που έμεναν στα σφαγεία της Ρόδου αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το χώρο μετά από μήνυση του δημάρχου Α. Καμπουράκη. Οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω για να καταγραφούν και στη συνέχεια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα οδηγούνταν σε δομές στην ενδοχώρα.

Κάποιες δεκάδες, ωστόσο, που είχαν αναγνωριστεί πρόσφυγες και περίμεναν να βγάλουν ταξιδιωτικά έγγραφα, υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν στο πλοίο και έφτασαν στον Πειραιά, το πρωί της Πέμπτης και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς να μπορούν να μείνουν σε δομές. Οι άστεγοι αναγκάζονται να μεταφερθούν ξανά σε δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, όπου δεν καταγράφονται, αλλά διαμένουν άτυπα.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις