Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Έμμονη ιδέα της συνωμοσίας

Είναι αλήθεια πως ζούμε σε μια ιστορική στιγμή όπου η ρευστότητα και συνάμα η διάχυση, ο διασκορπισμός δηλαδή των ιδεολογιών..

Είναι αλήθεια πως ζούμε σε μια ιστορική στιγμή όπου η ρευστότητα και συνάμα η διάχυση, ο διασκορπισμός δηλαδή των ιδεολογιών και των προτύπων καθιστά δυσκολότερη την εύρεση μεθόδων και οδών διερεύνησης που θα επιτρέψουν την ιχνηλάτηση ακόμα και των απλούστερων ερμηνειών πάνω στα κοινωνικά μυθοπλαστικά και συνομοσιολογικά συμβάντα.

Η παρακμιακή υποκουλτούρα του απόλυτου νοηματικού μηδέν, η ελεύθερη αναπαραγωγή της αρλούµπας και τα συνωμοσιολογικά οράματα, προσαρμοσμένα στις εκάστοτε συγκυρίες, έγιναν κοινός τόπος, ενώ η επανάληψη τους από κρυπτοαναλητές διερμηνευτές, δηλαδή αυτοχρισμένους ειδικούς του Facebook, τα μετατρέπει σε τεκμήρια που παράγουν μύθο, καθώς αποσπώνται από την πραγματικότητα, την αναπλάθουν και την μεταμορφώνουν μυστικοποιώντας την.

Άλλωστε τα συνωμοσιολογικά κομμάτια του καθενός προσαρμόζονται διαρκώς και εύκολα σε διαφορετικά συμφραζόμενα, συνδιαλέγονται, αναμειγνύονται, αυτοτροφοδοτούνται, αυτοαποδεικνύονται, και έτσι συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Η καλή συνωμοσιολογία, ως αφήγηση, δεν αποκαλύπτει κάποια «αλήθεια» ούτε τίποτα πρωτότυπο, παρά μόνο αυτό που ο δέκτης, δηλαδή ο σοβαρός μαχητής της αλήθειας, πιστεύει ότι ξέρει, απευθύνεται δηλαδή στην εμπεδωμένη αντίληψη του η οποία περιορίζεται σε ένα πλέγμα αυτοθυματοποίησης, φόβου, μνησικακιών και εμμονών. Το πλέγμα δηλαδή που είναι αρκετά κοντινό με την εξάλειψη της λογικής και την ανικανότητα κριτικής σκέψης. Πρόκειται για θορυβώδη κίνδυνο, για έναν σκοπίμως κατασκευασμένο κοινωνικό μοχλό ο οποίος καλλιεργείται, αναπτύσσεται και ξεδιπλώνεται, επιδιώκοντας να ορίσει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Και να που ο καθένας, εκεί που ζούσε στο κενό της ανυπαρξίας, ξαφνικά, μέσα στην κοινοτοπία της μιζέριας του, βρίσκει μια παρλάτα από ένα δίκτυο αλληλοσυμπληρωματικότητας ομοϊδεάτων, αυτοαναβαθμίζεται νιώθει ασφάλεια και θεωρεί πως έχει έναν σκοπό, και μια υπόσταση! (Περισσότερα: Η Καθολική Μορφή της Βλακείας https://www.imerodromos.gr/i-katholiki-morfi-tis-vlakeias/). Όσοι πιστεύουν στο κοινωνικό «φαντασιακό» μέσω των θεωριών συνωμοσίας-σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πληθυσμό – νιώθουν ξεχωριστοί γιατί έχουν «ξυπνήσει» και κατανοούν τις  εξ αποκαλύψεως «αλήθειες», «που μας κρύβουν οι ισχυροί νεοταξίτες». Συνεπώς είναι δύσκολο να αντικρούσει κάποιος τα συνωμοσιολογικά οράματα των «ξυπνημένων» επειδή όποιος το επιχειρεί θεωρείται ή «πρόβατο» ή συμμέτοχος της συνωμοσίας.

Τέλειο;

Το τελευταίο διάστημα, που ένα µαύρο σύννεφο ανορθολογισµού έχει κατακαθίσει με αφορμή τον εμβολιασμό κατά του SARS-CoV-2,  έχουν κάνει την εμφάνιση τους διαφορές ομάδες («θεματοφύλακες του συντάγματος», «συντακτική εθνοσυνέλευση», «Έλληνες δημοσιογράφοι» «Τ.Ο.ΛΜΑ» και άλλοι βιολογικοί κληρονόμοι της ελληνικής αρχαιότητας και της ορθοδοξίας) που σηκώνουν τη σημαία του αντιεμβολιασμού με μορφή αντικοινοβουλευτικής ιδεολογίας που ενισχύεται από μια αρχαιολατρική, θρησκόληπτη, εθνο-ιστοριστική και ανορθολογική μορφή φασισμού. Δεν είναι τυχαίο πως πρόσφατα λειτούργησαν με στρατιωτικοποιημένη δομή ως ναζιστικά τάγματα εφόδου, με στολές, και αυτοκίνητα διακομισμένα με τα εμβλήματά τους εισβάλοντας σε εμβολιαστικό κέντρο και σε σχολείο όπου και «συνέλαβαν» τον διευθυντή ασκώντας βία, και τον οδήγησαν δεμένο πισθάγκωνα με χειροπέδες σε αστυνομικό τμήμα.

Τα γεγονότα αυτά και ο συσχετισμός τους αποτελούν πραγματική ποιοτική τομή ανάμεσα στην περιθωριακή φαντασιακή γραφικότητα των ομάδων αυτών και στον εργαλειακό ανορθολογισμό που οδηγεί, στο κέντρο της κοινωνίας, τον φασισμό και μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για δημιουργία πόλωσης και βίας. Και μη υποβιβάσουμε την πιθανότητα, η βίαιη δράση των οργανώσεων αυτών που τους προσέφερε αναγνώριση από τα ΜΜΕ και –ίσως- στη συνέχεια στο εκλογικό ακροατήριο να ήταν αυτοσκοπός. Με τον ίδιο τρόπο, τάγματα εφόδου σε γειτονιές και λαϊκές αγορές, και υπό το σύνθημα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» λειτούργησε πριν λίγα χρόνια η εγκληματική φασιστική οργάνωση «χρήση αυγή». Πρώτα πέτυχε την αναγνώριση από τα ΜΜΕ και μετά την είσοδο της στην βουλή. Η πρώτη επιτυχία θα έρθει στις δημοτικές εκλογές του 2010, οπότε και θα καταφέρει να συγκεντρώσει μία υπολογίσιμη εκλογική δυναμική στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στις εκλογές του 2012 θα εισέλθει για πρώτη φορά στο εθνικό κοινοβούλιο με 18 βουλευτές και ποσοστό 6,9%…

***

Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η άνοδος του ανορθολογισμού οφείλεται σε ένα συνδυασμό: επιταχυνόμενης πολιτιστικής ομογενοποίησης, της νεοφιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς, της αβεβαιότητας λόγω της χαμηλόμισθης εργασίας και της ανεργίας, της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής, της ταυτόχρονης κρίσης της επιστήμης, της απουσίας κάποιου θετικού ουμανιστικού προστάγματος χειραφέτησης καθώς και στον φόβο για τα μελλούμενα.

Μην αμελούμε πως βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου η πανδημία και η οικονομική επίδραση των lockdown προστίθεται στη οικονομική κρίση. Συνδυασμός που ευνόησε την άνοδο του νεοσυντηρητισμού και του ακροδεξιού λόγου, με χαρακτηριστικό την επιθετικότητα εναντίων των μεταναστών (λαθροεποίκων) με εθνικοθρησκευτικούς-πολιτισμικούς όρους: προστασία του έθνους, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας της πολιτισμικής ταυτότητας κ.α., τα οποία συνδέονται με την υπονόμευση του «ελληνικού αίματος» την ανεργία, την εγκληματικότητα, ακόμα και με την «προδοσία» της Μακεδονίας από τους πολιτικούς και τα κόμματα. Το αφήγημα αυτό ριζοσπαστικοποιεί τα υπάρχοντα συντηρητικά και εθνικιστικά αισθήματα μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Ωστόσο ο αποδέκτης του συνομοσιολογικού ανορθολογισμού αυτο-τοποθετείται στην πλευρά των καθαρών και αμόλυντων που γνωρίζουν την κακοποιό και εχθρική οντότητα που απειλεί το έθνος και την ορθοδοξία, εναντίον της οποίας νομιμοποιούνται να επιστρατεύσουν οποιοδήποτε μέσο. Ο δαιμονοποιημένος εχθρός προσλαμβάνει ετερόκλητα προσωπεία, στοχοποιούνται: οι μετανάστες, μεμονωμένα πρόσωπα όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζωρτζ Σόρος, ο Πάπας, ή ο Γυμνασιάρχης ενός σχολείου, εταιρείες όπως οι φαρμακοβιομηχανίες που επωφελούνται από την πώληση των εμβολίων, οι ομοφυλόφιλοι, τα δίκτυα 5G, οι μασόνοι, και οι Ιλλουμινάτοι, οι οποίοι αποτελούν ένα είδος πλανητικής διακυβέρνησης, αλλά και οι κομμουνιστές, οι σιωνιστές, οι φιλελεύθεροι και γενικά οι «προδότες» πολιτικοί… Εδώ έγκειται η ρίζα της τάσης του φασισμού και της ελληνοκεντρικής θρησκευτικής-εθνικιστικής ιδεολογίας για δημιουργία οργανώσεων που συνενώνουν ένα πλήθος παρανοϊκών συνωμοσιομανών ανθρώπων που η ζωή τους συρρικνώνεται στα περιορισμένα μέσα της ιδιωτικής τους ύπαρξης.

Αυτός ο φαντασιακός κόσμος των «πεπεισμένων» ή «ξυπνημένων» συνωμοσιομανών ανθρώπων είναι εν πολλοίς αδιαπέραστος από επιχειρήματα λογικής φύσης. Το δυσάρεστο όμως είναι πως οι φαντασιοπληξίες με το βίαιο ρεπερτόριο δράσης έχουν φυσικοποιηθεί τόσο που διαχέονται με τέτοια ευκολία και διεισδυτικότητα σε μια εύθραυστη και εξαντλημένη κοινωνία η οποία ωθείται από την ενστικτώδη ανάγκη για μεσσίες με σιδερένια πυγμή, που θα πρέπει να μας τρομοκρατεί. Ήδη τα έδρανα της βουλής τα κοσμεί ένας παλιός γνώριμος τηλε-βιβλιοπώλης της ακροδεξιάς, ο οποίος με ύφος «λαϊκού ήρωα», αρέσκεται σε τηλεπωλήσεις μαντζουνιών, επιστολών του Ιησού και στην προβολή ξενοφοβικών και αντιμεταναστευτικών θέσεων υπό το σύνθημα «να ξανακάνουμε την Ελλάδα Χριστιανική»… Η εμφάνιση, λοιπόν, λόγω των διογκωτικών δυνατοτήτων που διαθέτει η ηλιθιότητα, ενός φαιού παλιάτσου δεν είναι απίθανη!

Απόψεις