Ο Τουρκο-αρμένιος έχει συλληφθεί από την ελληνική αστυνομία καθώς η άδεια παραμονής του δεν ανανεώθηκε. Ο συγγραφέας, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, κηρύχτηκε «persona non grata» από την Αθήνα τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη 30/12 και την Τρίτη 4/1  θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου της Σάμου αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της απέλασης από την Ελλάδα.

Ο Nisanyan ζει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά τη φυγή του από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης. Η τουρκική δικαιοσύνη τον είχε καταδικάσει το 2014 σε 17 χρόνια φυλάκιση για εννέα διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων 13 μήνες για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ και περισσότερα από οκτώ χρόνια για άλλες «παραβιάσεις» της νομοθεσίας, όπως παράνομη δόμηση. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι διώχτηκε για τις πολιτικές του απόψεις. Το 2017, ο συγγραφέας και γλωσσολόγος αφού απέδρασε από τη φυλακή, ανακοίνωσε στο Twitter ότι διέφυγε στην Ελλάδα.

Ο Nişanyan , γράφει η Ahval, έγινε μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στην Τουρκία μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου με τίτλο “The Wrong Republic”, το οποίο αμφισβήτησε τα ταμπού σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία και τον ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.


πηγή: ThePressProject