Απόψεις

Τουλάχιστον μία σελίδα (από τις 47) πρέπει να γίνει χαρτοπόλεμος

Περιλαμβάνεται στις 47 σελίδες των προτάσεων (που εμπεριέχουν πολλά επώδυνα μέτρα) της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους. Ακούστηκε και το βράδυ της Πέμπτης από το στόμα του υπουργού Οικονομικών, αμέσως μετά τις εργασίες του Eurogroup. Άρα μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι πλέον αποτελεί κυβερνητική θέση: «Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Ποιες αλλαγές; Και προς ποια κατεύθυνση;

Σε μια σελίδα του κειμένου των ελληνικών προτάσεων, αυτών που έως τώρα -ευτυχώς- δεν έχουν αποδεχθεί οι εταίροι, αναφέρεται: «Το άρθρο 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ρυθμίζει την κατάταξη των πιστωτών θα τροποποιηθεί. Από τις απαιτήσεις που περιγράφονται στη διάταξη του άρθρου 975, εκείνες οι οποίες βασίζονται στην παροχή εργασίας και αναλογικών εισφορών θα εκτελούνται κατά προτίμηση (εξαιρουμένων των αποζημιώσεων). Από το εναπομείναν ποσό, οι εξασφαλισμένοι (με υποθήκη) πιστωτές θα εξυπηρετούνται αναλογικά σε ποσοστό 70% και οι υπόλοιποι (με μη απτές υποθήκες) και μη προνομιούχοι πιστωτές σε ποσοστό 30%».

Ασφαλώς, αυτό δεν είναι… ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια ΑΝ.ΕΛΛ. Δεν είναι καν Νέα Δημοκρατία. Είναι… νέα αναλγησία. Νέα τραπεζοκρατία. Και, εν τέλει, νέα ανθρωποφαγία! Βαρείς οι χαρακτηρισμοί; Σίγουρα. Βαρύτερο όμως το ατόπημα των κυβερνητικών εγκεφάλων που ενέταξαν την «παράνομη, επαχθή, επονείδιστη και μη βιώσιμη» αυτή ρύθμιση στη δέσμη των μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η «κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα, με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, έχει συντελεστεί -όπως πλέον πανθομολογείται- μια εκτεταμένη κοινωνική καταστροφή, με θύματα εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες, εμπόρους, ανθρώπους της εργασίας και του καθημερινού μόχθου.

Στην πρώτη γραμμή των «ηρωικώς πεσόντων» βρίσκονται αναμφίβολα εκείνοι οι εργαζόμενοι – μισθωτοί που είδαν τις δουλειές τους να χάνονται και τη ζωή τους να καταστρέφεται, αφού οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν χρεοκόπησαν και -μοιραία- περιήλθαν σε καθεστώς πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι αυτοί όχι μόνο έχασαν τις δουλειές τους αλλά και τους, αποτιμημένους σε χρήμα, κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Αρκετές πτωχευμένες εταιρείες έχουν «φεσώσει» χιλιάδες υπαλλήλους τους, αφού δεν τους κατέβαλαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Ο ισχύων Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (παραδόξως, όχι ο Πτωχευτικός Κώδικας) προβλέπει μια συγκεκριμένη κατάταξη των δικαιούχων πιστωτών της πτωχευμένης εταιρείας.

Επί δεκαετίες διακυβέρνησης από το αμαρτωλό δίδυμο ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ., οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία κατείχαν προνομιούχα θέση στον πίνακα κατάταξης. Προηγούνταν, δηλαδή, έναντι άλλων απαιτήσεων. Με την τροποποίηση του ΚΠολΔ, την άνοιξη του 2013, στην κατηγορία των προνομιούχων πιστωτών εντάχθηκε -ευλόγως- και το Ελληνικό Δημόσιο, ως προς τις απαιτήσεις του (μόνο) για τον ΦΠΑ.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενων προτείνεται να ενταχθούν στους προνομιούχους πιστωτές και οι τράπεζες! Και μάλιστα σε ποσοστό 70%! Δηλαδή κάποιος εργαζόμενος που έχασε τη δουλειά του χωρίς να αποζημιωθεί, αν επρόκειτο από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της πτωχευμένης εταιρείας όπου εργαζόταν να λάβει 1.000 ευρώ, πλέον θα λάβει 300! Και τα υπόλοιπα 700 θα τα λάβουν οι τράπεζες (αυτές είναι οι «εξασφαλισμένοι με υποθήκη πιστωτές”). Αυτές οι τράπεζες που, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα χρήματα των δόσεων των Μνημονίων, δηλαδή με χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτές οι τράπεζες που θα έπρεπε, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν σημερινά κυβερνητικά στελέχη, «να κρατικοποιηθούν» ή έστω «να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο». Αυτές οι τράπεζες προτείνεται τώρα να μπουν στις τσέπες, στα πορτοφόλια και στα δικαιώματα ανθρώπων ταλαιπωρημένων, δυστυχισμένων, εξαθλιωμένων και να τους πάρουν το 70% του όποιου -ούτως ή άλλως πενιχρού- ποσού που δικαιούνται!

Εκπληκτικό; Απίστευτο; Σατανικό; Όποιοι χαρακτηρισμοί και να αποδοθούν, σίγουρα θα υπολείπονται σε βαρύτητα αυτών που (θα) εκστομίζουν τα χιλιάδες αθώα θύματα αυτής της αθλιότητας.

Τι πρέπει να γίνει; Είναι απλό: Καθώς η συγκεκριμένη διάταξη ουδόλως βελτιώνει τα δημοσιονομικά της χώρας (αφού, από την εφαρμογή της, το Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ) η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης οφείλει να αφαιρέσει από το πακέτο προτάσεων τη συγκεκριμένη σελίδα (ας μείνουν 46, δεν είναι και λίγες) και να την εναποθέσει, όχι στο καλάθι των απορριμμάτων, αλλά στον μηχανικό χαρτοκόπτη, έως ότου γίνει χαρτοπόλεμος (για τις μέρες του καρναβαλιού).

Ας πάρει τη σχετική πρωτοβουλία ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτός ήταν άλλωστε που για χρόνια διακήρυττε: «Εμείς δεν θα σας ξεγελάσουμε, δεν θα σας εξαπατήσουμε, ζητάμε να μας εμπιστευθείτε, γιατί εμείς μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια».

Πηγή: «Αυγή» 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend