Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H κυβέρνηση «εξαφανίζει» με αλχημείες ράντζα και ασθενείς…«για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ»

  Η κυβέρνηση «εξαφανίζει» ράντζα και ασθενείς και επιδίδεται σε μαθηματικές αλχημείες, προκειμένου να πείσει για την ορθότητα «του σχεδίου “για..

 

Η κυβέρνηση «εξαφανίζει» ράντζα και ασθενείς και επιδίδεται σε μαθηματικές αλχημείες, προκειμένου να πείσει για την ορθότητα «του σχεδίου “για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ”», όπως χαρακτήρισε αυτολεξεί ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συνεφημέρευση δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές κλινικές, δίνοντας τους «ζεστό χρήμα» με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

«Τα ράντζα αποτελούν ένα διαχρονικό θέμα, όμως κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αφορά τα παθολογικά περιστατικά, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και όχι τόσο στα χειρουργικά», είναι ο προκλητικός ισχυρισμός του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, αποσιωπώντας ότι πρόκειται για την αναμενόμενη ετήσια έξαρση των ιώσεων, που ούτε για αυτές – με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων – δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και κρατικούς πόρους.

«Ο Ευαγγελισμός για πρώτη φορά μηδένισε τα ράντζα», προπαγανδίζει, διαρρέοντας στα ΜΜΕ ότι στην τελευταία εφημερία «είχαν γίνει συνολικά περίπου 160 εισαγωγές στον “Ευαγγελισμό”, εκ των οποίων οι 20 ήταν λόγω covid, και άλλες 20 στο ΝΙΜΤΣ».

Υπενθυμίζεται ότι ως «μέτρο» για την αθλιότητα των ράντζων που κατακλύζουν τα δημόσια νοσοκομεία αποφασίστηκε ο «Ευαγγελισμός» να μπει συνεφημερία με το ΝΙΜΙΤΣ, «στο Αττικό υπάρχει συμφωνία με μία ιδιωτική κλινική του Περιστερίου. Στο Λαϊκό θα μπει η Παμμακάριστος. Μπορεί να πάρει παθολογικά περιστατικά δημόσια και στο Γεννηματά μια …άλλη δομή, που είναι κοντά στο Γεννηματά».

Κυβέρνηση και διορισμένες διοικήσεις πανηγυρίζουν για την επιτυχία. Πράγματι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Ευαγγελισμός και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Γιώργο Φερεντίνο, στην τελευταία εφημερία δεν υπήρχαν ράντζα στο νοσοκομείο.

«Στον Ευαγγελισμό είχαμε 100 περιστατικά, τα 60 νοσηλεύτηκαν, ενώ στις προηγούμενες εφημερίες είχαμε 80 με 90 ράντζα στον όροφο. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ο Ευαγγελισμός δέχεται κατά μέσο όρο 1.400 – 1.500 περιστατικά και το τελευταίο 20ήμερο, εν μέσω έξαρσης των λοιμώξεων έχει 600 – 700, τα 50 κρεβάτια που διαθέτει το ΝΙΜΤΣ δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Φαίνεται ότι υπάρχει ανακατεύθυνση σε άλλες δομές, γιατί δε γίνεται μ’ ένα μαγικό τρόπο να εξαφανίζονται ράντζα και ασθενείς. Θυμόμαστε όλοι πριν το καλοκαίρι την κυβέρνηση να εξαφανίζει τον covid και την πανδημία. Οι δομές του ΕΣΥ είναι συγκοινωνούντα δοχεία», δήλωσε.

«Τις τελευταίες τρεις εφημερίες στον “Ευαγγελισμό” ως εκ του θαύματος μειώθηκε κάτω από το μισό του συνηθισμένου η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Ερώτημα: Πού πήγαν οι ασθενείς; Δεν ξέρουμε!» δήλωσε και η Δήμητρα Σταματέλου, επιμελήτρια παθολόγος στον «Ευαγγελισμό» και μέλος της ΕΕ της ΟΕΝΓΕ προσθέτοντας ότι «το ΝΙΜΙΤΣ, που λένε σε όλους τους τόνους ότι το έβαλαν σε εφημερία μαζί με τον “Ευαγγελισμό”, έβαλε μόλις 20 εισαγωγές παραπάνω, δηλαδή τίποτα».

«Το κύριο είναι ότι η αιτία παραμένει» τονίζει, προσθέτοντας πως «υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στις υπάρχουσες δομές νοσοκομειακής περίθαλψης και των αναγκών. Κάτι που δεν αλλάζει σε μια προεκλογική περίοδο, ούτε σε μια βδομάδα. Επιδεινώθηκε κατά την πανδημία και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Όλες αυτές οι δηλώσεις σήμερα είναι τουλάχιστον ύποπτες. Έχουμε ξαναδεί μπαλώματα προσωρινά, πόσω μάλλον προεκλογικά».

Στην τελευταία εφημερία στο Αττικόν τα ράντζα ξεπέρασαν τα 100, δεκάδες ήταν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Το ΝΙΜΤΣ που καλείται σε συνεφημέρευση, παραμένει υποστελεχωμένο, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού δεν έγιναν, ενώ πάνω από ένα χρόνο η μια από τις 3 παθολογικές του νοσοκομείου με 33 κρεβάτια, είναι κλειστή.

Στο Παμμακάριστος (που καλείται να λύσει το πρόβλημα των ράντζων στο Λαϊκό), «καλύπτονται» από μόνο 5 γιατρούς το Παθολογικό τμήμα και τα ΤΕΠ (από τις 9 οργανικές θέσεις) και σε κάθε εφημερία υπάρχει μόνο ένας υπεύθυνος γιατρός για τους χώρους τόσο του τμήματος όσο και της κλινικής Covid. «Λόγω της έλλειψης προσωπικού το Ακτινολογικό τμήμα δεν μπορεί να κάνει αξονικές τομογραφίες στη διάρκεια των εφημεριών αλλά και καθημερινά. Τα χειρουργεία, παρά την αίτηση του Διευθυντή του Χειρουργικού τμήματος, είναι εκτός της γενικής εφημερίας και στο Αναισθησιολογικό υπηρετούν μόλις 3 ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας θα διοριστεί σύντομα σε άλλο νοσοκομείο», καταγγέλλει και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, απαιτώντας την άμεση προκήρυξη 3 οργανικών θέσεων Παθολόγων, τη δυνατότητα πραγματοποίησης και γνωμάτευσης αξονικής τομογραφίας εντός του νοσοκομείου, την πλήρη επανένταξη του Χειρουργικού τμήματος στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών, την επαρκή στελέχωση του Αναισθησιολογικού για πλήρη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και να μην πραγματοποιείται μεταφορά ασθενών από άλλα νοσοκομεία σε ημέρες εκτός γενικής εφημερίας.

Επιλέγοντας να αγνοήσει τα παραπάνω, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη λειτουργία …δεύτερου αξονικού τομογράφου στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού, αποσιωπώντας ότι δεν προσλήφθηκαν εργαζόμενοι καθώς λειτουργεί με το ήδη υπάρχον προσωπικό, το οποίο εξωθείται σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και παράλληλα στην περιοχή γύρω από τον Ευαγγελισμό, υπάρχουν τουλάχιστον 30 ιδιωτικές δομές υγείας που έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των απεικονιστικών εξετάσεων.

Σ’ αυτό το φόντο ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του, έκανε λόγο «για σχέδιο – για ένα γνήσιο ΣΔΙΤ με την έννοια ότι έρχονται και ιδιωτικές δομές που επικουρούν χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του ασθενούς, καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει την ιδιωτική κλινική».

Είναι νωπή η εμπειρία από την πανδημία, υπογραμμίζει ο Γ. Φερεντίνος σημειώνοντας πως «ΣΔΙΤ σημαίνει ζεστό χρήμα στις ιδιωτικές δομές, για να νοσηλεύουν ασθενείς λίγο πριν το εξιτήριο. Όλα τα βαριά περιστατικά παραμένουν στα δημόσια νοσοκομεία. Τί θα πει “χωρίς επιβάρυνση του ασθενούς”; Ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι κουμπαράς που γεμίζει μόνος του. Γεμίζει από τους φόρους και τις εισφορές των εργαζομένων που έχουν χιλιοπληρώσει για εξετάσεις, διαγνώσεις. Πόσες φορές πρέπει να πληρώσει κάποιος για να έχει παροχές υγείας; Για να δοθεί λύση στο ζήτημα των ράντζων πρέπει να υπάρξει επαναλειτουργία των νοσοκομείων και των κλινικών που έχουν κλείσει. Να υπάρχει αντιστοιχεία γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού προς τον όγκο των ασθενών που επισκέπτονται τις δημόσιες υγειονομικές δομές, δηλαδή προϋποθέτει προσλήψεις για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά και να αντισταθμιστούν οι απώλειες των υγειονομικών (λόγω συνταξιοδότησης κλπ) που ξεπερνούν τις 6.000 μόνο την τελευταία πενταετία. Τα παραπάνω είναι απαραίτητη προϋποθέση για να έχει ο κόσμος πλήρη και δωρεάν περίθαλψη».

Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις