Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η επαναλαμβανόμενη «διαδρομή» δεκαετιών στην Πεντέλη: Στάχτη – τσιμέντο και πάλι στάχτη – τσιμέντο…

Ο απολογισμός της πυργαγιάς στην Πεντέλη δείχνει πως 20.350 στρέμματα έγιναν στάχτη. Πόσες φορές η Πεντέλη έγινε στάχτη και τσιμέντο; Η περιοχή που ήταν καλυμμένη από δάσος χαλεπίου πεύκης μέσα σε 50 χρόνια (μόνο μέχρι το 2000, δηλαδή πάνω από 20 χρόνια πριν) έχει μετατραπεί σε… αστικό κέντρο και ο αριθμός των κατοίκων έχει αυξηθεί τουλάχιστον 12 φορές!

Ο απολογισμός της πυργαγιάς στην Πεντέλη δείχνει πως 20.350 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Ας δούμε, όμως, πόσες φορές η Πεντέλη έγινε στάχτη και τσιμέντο. Η περιοχή που ήταν καλυμμένη από δάσος χαλεπίου πεύκης (όπως θα διαβάσετε και παρακάτω) μέσα σε 50 χρόνια (μόνο μέχρι το 2000, δηλαδή πάνω από 20 χρόνια πριν) έχει μετατραπεί σε… αστικό κέντρο και ο αριθμός των κατοίκων έχει αυξηθεί τουλάχιστον 12 φορές!

Η  «διαδρομή» δεκαετιών, μέσα από τρία ρεπορτάζ με στοιχεία για τις φωτιές στην Πεντέλη, καταδεικνύει πως φτάσαμε ως εδώ και τι μας περιμένει ακόμα.

Από το 1981 «σιγοψήνεται» η περιοχή της Πεντέλης

( Ριζοσπάστης, 29 Ιουλίου 2005)

Το 1981 ξεκινά το «οδοιπορικό της στάχτης» στο Πεντελικό. Τη χρονιά εκείνη κάηκαν πάνω από 17.000 στρέμματα στη νοτιοδυτική πλευρά της Πεντέλης.

Το καρβουνιασμένο σκηνικό συμπληρώνεται το 1982 με 20.000 στρέμματα στη βορειοανατολική πλευρά.

Το 1986 φωτιά καίει 3.000, ενώ η εστία της φωτιάς ήταν κοντά στα λατομεία.

Η καταστροφή συνεχίζεται το 1995, όταν από τις εκτεταμένες φωτιές αποτεφρώθηκαν 76.000 στρέμματα στην Πεντέλη, με εστίες στις περιοχές Ν. Βουτζάς, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ν. Μάκρη, Νταού, Αγ. Πέτρος, Π. Πεντέλη, Καλλιθέα, Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη…

Να σημειώσουμε ότι από τις φωτιές του 1995 – 1998, όπου κάηκαν συνολικά 100.000 στρέμματα, η φυσική αναγέννηση μέχρι το 2000 είχε καλύψει 35.000 – 40.000 στρέμματα, ενώ τεχνητή είχε γίνει σε 5.000 στρέμματα…

Η Πεντέλη χτίστηκε γύρω από τις εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς

Η Πεντέλη χτίστηκε γύρω από τις εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς – Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξηγούν πώς τα σπίτια αντικατέστησαν τα πεύκα και τις καλλιέργειες, ύστερα από φωτιές…

(Tα Νέα, 21 Οκτωβρίου 2000)

Τρεις χάρτες, αποτέλεσμα ηλεκτρονικής επεξεργασίας και ανάλυσης των αεροφωτογραφιών από την περιοχή της Πεντέλης, δίνουν τη συνολική εικόνα. Εν έτει 1945, η πεντελική γη ήταν καλυμμένη από πευκοδάση, μεγάλες θαμνώδεις εκτάσεις και αρκετές καλλιέργειες. Δεν υπήρχαν οικισμοί.

Εν έτει 1995 (δηλαδή πριν και από τη δεύτερη μεγάλη φωτιά των τελευταίων ετών, αυτή του 1998), ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής έχει καλυφθεί αποκλειστικά και μόνον από οικισμούς. Αν τώρα πάνω στον πλέον πρόσφατο χάρτη τοποθετήσει κανείς (όπως έκαναν οι ερευνητές) μικρές κουκίδες στα σημεία που έχουν εκδηλωθεί εστίες φωτιάς, από το 1970 μέχρι το 1995, θα δει πως όλα βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο: οι οικισμοί στις φωτιές και οι φωτιές στους οικισμούς.

(…) Η Πεντέλη δεν είναι πια δάσος και δεν πρόκειται να ξαναγίνει ποτέ από μόνο του. Σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει από τον Τομέα Οικολογίας του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η περιοχή, που μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένη από δάσος χαλεπίου πεύκης, μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια έχει μετατραπεί σε… αστικό κέντρο και ο αριθμός των κατοίκων έχει αυξηθεί τουλάχιστον 12 φορές!

Φωτιά στην Πεντέλη: Η χαριστική βολή στην Αττική

(tovima.gr,19 Ιουλίου 2022)

(….) Ηταν ξανά Ιούλιος του 1995 όταν πυρκαγιά που ξέσπασε στον Αγιο Πέτρο, εφόρμησε σε Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη. Κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο ώς το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη φλεγόταν. Κάηκαν περισσότερα από 150 σπίτια και πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους.

Τρία χρόνια αργότερα, νέες πυρκαγιές από τον Νέο Βουτζά και την Ανθούσα αποτεφρώνουν για δεύτερη φορά τα καμένα καθώς και εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους που είχε γλυτώσει από τη λαίλαπα του 1995. Στάχτη έγιναν επιπλέον 75.000 στρέμματα.

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε τον Αύγουστο του 2000, κάηκε ξανά ό,τι είχε προλάβει να αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο, ό,τι είχε καταφέρει να στεριώσει στο αποτεφρωμένο υπέδαφος, και όλα αυτά μέχρι το 2007. Τότε ήταν που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα, για την οποία οι επιστήμονες έλεγαν πως το οικοσύστημα θα χρειαζόταν 50 χρόνια για να ανακάμψει. Ομως μαζί με την Πάρνηθα, κάηκε και η Πεντέλη και χάθηκαν 10.000 στρέμματα βλάστησης.

Στις 21 Αυγούστου του 2009, μία νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή του Γραμματικού και επί τέσσερις μέρες, έκαψε συνολικά 210.000 στρέμματα, κυρίως πευκοδάσους. Επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική, από την περιοχή του Γραμματικού και τον Μαραθώνα μέχρι το Πικέρμι και την Παλλήνη, κατακαίοντας στο ενδιάμεσο τμήμα της Πεντέλης στην περιοχή του Διονύσου. Η περίμετρος της φωτιάς έφθασε σε μήκος τα 45 χιλιόμετρα. Εκτιμήθηκε ότι κάηκαν ή έπαθαν ζημιές περισσότερα από 150 σπίτια.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις