Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Δύση διακινδυνεύει μια «παγκόσμια σύγκρουση» δηλώνει ο Πούτιν

Με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις, αξιωματούχοι των δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης απειλώντας με..

Με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις, αξιωματούχοι των δυνάμεων που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης απειλώντας με επικίνδυνη κλιμάκωση και διεύρυνσή της.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι διακινδυνεύει μια «παγκόσμια σύγκρουση» και δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να απειλήσει τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου.

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια της καθιερωμένης παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, την οποία η ρωσική αστική τάξη επιχειρεί να φέρει στα μέτρα της αλλοιώνοντας το πραγματικό της περιεχόμενο, ο Πούτιν κατηγόρησε τις «αλαζονικές» δυτικές ελίτ ότι υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

«Γνωρίζουμε πού οδηγεί η υπερβολή τέτοιων φιλοδοξιών. Η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια παγκόσμια σύγκρουση», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει. Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την άσκηση με πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «πρόκειται για προγραμματισμένη εργασία».

Η Λευκορωσία θα ενταχθεί στη Ρωσία στο δεύτερο στάδιο των ασκήσεων, ενώ αντίστοιχες οδηγίες έχουν δοθεί στα υπουργεία Άμυνας και τα γενικά επιτελεία, δήλωσε ο Πούτιν.

Στόχος του ΝΑΤΟ το Καλίνινγκραντ

 

Ο πρώην Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης, πρότεινε στις χώρες της συμμαχίας να «εξουδετερώσουν» το Καλίνινγκραντ σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιήσει τη Βαλτική Θάλασσα για να ασκήσει πίεση στο Καλίνινγκραντ, το οποίο λειτουργεί ως γεωγραφικός διαχωρισμός μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ της Βαλτικής – Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας – και της υπόλοιπης συμμαχίας», έγραψε σε μια άρθρο του στο Bloomberg .

«Σε περίπτωση πολέμου, το Καλίνινγκραντ θα χρειαστεί να εξουδετερωθεί έτσι ώστε οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις […] να μην μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του κρίσιμου διαδρόμου Suwalki, που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας», υποστήριξε ο Σταυρίδης.

Συμφωνία στην ΕΕ για τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια

 
Πηγή: Associated Press

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε χθες το «πράσινο φως» προκειμένου τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να χρηματοδοτήσουν όπλα που θα σταλούν στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο «Χ», «τα χρήματα θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την επίτευξη της καταρχήν συμφωνίας σημειώνοντας πως «δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις».

Σημειώνεται πως τα κέρδη που προκύπτουν από την επένδυση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ανέρχονται σε 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το 90% των κερδών θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων, ενώ το υπόλοιπο 10% θα διατεθεί για μη στρατιωτική βοήθεια.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ξεχωριστή από μια ευρύτερη προσπάθεια των ΗΠΑ να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία στο σύνολό τους για να στηρίξουν την Ουκρανία, μια κίνηση που απορρίπτεται από τις μεγαλύτερες κυβερνήσεις της ΕΕ λόγω φόβων για νομικές και οικονομικές επιπτώσεις. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις