Πολιτισμός

Gramatik: Η πειρατεία είναι ωφέλιμη

Ο άνθρωπος που έχει γίνει γνωστός ως ο πιο διάσημος σύγχρονος μουσικός που διέδωσε τη μουσική του προσφέροντάς της δωρεάν στον κόσμο. Ο ίδιος μας συστήνεται στο facebook ως ένας part time μουσικός, που αγαπά να κατεβάζει τις αγαπημένες του τηλεοπτικές σειρές από πειρατικές ιστοσελίδες. Παράνομα. Λίγες μέρες πριν, ο Gramatik ανέβασε το εξής ενδιαφέρον σχόλιο σχετικά με την πειρατεία.

«Όταν με ρωτάτε γιατί εγκρίνω την πειρατεία και διανέμω τη μουσική μου δωρεάν, ένα βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι πως μεγάλωσα σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης, οπότε αν δεν υπήρχαν οι σπασμένοι κώδικες και τα πειρατικά site ποτέ δεν θα είχα την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω όλα αυτά τα ακριβά μουσικά προγράμματα για να μάθω να φτιάχνω μουσική, για να μην αναφερθώ στους αμέτρητους δίσκους που με ενέπνευσαν να γίνω παραγωγός εξαρχής. Πλέον μπορώ να τα αγοράσω, αλλά μόνο και μόνο επειδή κατόρθωσα να πετύχω μέσω πειρατικών προγραμμάτων και ακούγοντας παράνομα κατεβασμένα άλμπουμ. Η μουσική βιομηχανία λέει πως η πειρατεία είναι έγκλημα, εγώ λέω πως είναι ιδιαίτερα απελευθερωτική.

»Χωρίς την πειρατεία δεν θα υπήρχε Gramatik ή οποιοσδήποτε άλλος παραγωγός που δεν μεγάλωσε γαμημένα πλούσιος.

»Και αν δεν υπήρχατε και όλοι εσείς που για κάποιο λόγο έρχεστε στα σόου μου σε μεγάλους αριθμούς σε  όλο τον κόσμο, θα ήμουν ακόμα ο άφραγκος τύπος που ψάχνει να κατεβάσει διάφορα από το pirate bay.

»Βλέπετε λοιπόν, πως το να δίνω τη μουσική μου δωρεάν δεν είναι μόνο σωστό επειδή και εγώ πέτυχα μέσω της πειρατείας και σαμπλάροντας οτιδήποτε έβρισκα ηχητικά γοητευτικό, αλλά είναι επίσης σωστό, γιατί η πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη εξακολουθεί να μην έχει γαμημένα τίποτα και εξακολουθεί να βιάζεται από το σύστημα από τον κώλο κάθε γαμημένη μέρα.

»Και για να είμαι σαφής, δεν τα λέω αυτά επειδή θέλω να παραθέσετε τα λόγια μου ή να με εκθειάσετε ή να με αποκαλείτε «αληθινό καλλιτέχνη» ή οτιδήποτε, ξεχάστε αυτές τι ανοησίες, τα λέω αυτά γιατί θέλω να καταλάβετε την πραγματικότητα. Το να είναι κανείς ένα ορθολογικό άτομο είναι πολύ πιο σημαντικό για μένα από οτιδήποτε άλλο. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να δοξάσετε κάποιον, διαλέξτε κάποιον που το αξίζει πραγματικά, κάποιον που ανακάλυψε μια θεραπεία για μια ασθένεια και έσωσε αμέτρητες ζωές ή κάποιον που εφηύρε κάτι που άλλαξε τον κόσμο προς το καλύτερο.

»Και αν πραγματικά έχετε την ανάγκη να με χαρακτηρίσετε κάπως, πείτε με ένα κανονικό ανθρώπινο ον. Θα δεχόμουν περήφανα αυτόν τον τίτλο». [Πηγή: www.doctv.gr]

(Επισκέψεις: 28 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend