Κοινωνία

ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Αρχίζει το ξεπούλημα σε …δόσεις!

«Στο σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση και την έκταση της πρώην Αμερικανικής βάσης Γουρνών Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, συνεχίζοντας το μεγάλο έγκλημα του ξεπουλήματος της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, λες και αυτή αποτελεί τσιφλίκι της. 

Ήδη το περιβόητο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. προκήρυξε σχετικό διεθνή διαγωνισμό. Προς το παρόν από τη συνολική έκταση των 738 στρεμμάτων της δημόσιας έκτασης, οι ιδιώτες «επενδυτές» καλούνται να ξεκοκαλίσουν δύο «φιλέτα»: Το ένα έχει έκταση 316 στρεμμάτων και είναι παραθαλάσσιο, ενώ το άλλο έχει έκταση 30 στρεμμάτων. Οι προσφορές τους μπορούν να κατατεθούν έως τι 28 Νοεμβρίου 2014 και μπορούν να αφορούν ή και τα δύο ακίνητα μαζί ή μόνο το ένα.

Το τμηματικό ξεπούλημα της συνολικής έκτασης της πρώην βάσης έχει βέβαια την εξήγησή του. Δεν είναι άλλη από το να μειωθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και των φορέων τους, που διεκδικούν την έκταση, προκειμένου να αξιοποιηθεί για διάφορες κοινωνικές λειτουργίες που έχουν ανάγκη. Πολύ περισσότερο μάλιστα που στην υπόλοιπη έκταση υπάρχουν ήδη σχολεία, το Δημαρχείο Χερσονήσου, Εκθεσιακό Κέντρο, το Ενυδρείο Cretaquarium του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ.ά. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε βέβαια να δηλώσει πως κανένα από τα υπόλοιπα ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Χερσονήσου ή άλλους φορείς και περιλαμβάνονται στην έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης δεν θα ξεπουληθεί, αλλά ποιος την πιστεύει;

Το ΤΑΙΠΕΔ διαφημίζοντας το ξεπούλημα της έκτασης αναφέρει στην ιστοσελίδα του τα εξής: «Τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης, με παράλληλη δημιουργική χρήση της παραλιακής ζώνης, για τη δημιουργία μιας περιοχής-οροσήμου μικτών χρήσεων με εθνική σημασία και διεθνή προβολή ενισχύοντας την ελκυστικότητα της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές θα είναι και εταιρεία κινεζικών συμφερόντων που ήδη έχει αγοράσει 400 περίπου στρέμματα σε γειτονική περιοχή, προκειμένου να κατασκευάσει τουριστικά συγκροτήματα.

«Όχι» στο ξεπούλημα

Υπενθυμίζουμε πως οι κάτοικοι της περιοχής και με αρκετές κινητοποιήσεις, εδώ και χρόνια έχουν ταχθεί κατά του ξεπουλήματος, όταν ακόμη οι σχεδιασμοί αυτοί εξυφαίνονταν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η Επιτροπή Αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της πρώην Βάσης Γουρνών, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, επισήμαινε, μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Θεωρούμε ότι:

● Η οποιαδήποτε παραχώρηση του χώρου σε επιχειρηματικά συμφέροντα τοπικά, ντόπια, ή διεθνή, όχι μόνο δε θα φέρει ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά θα συσσωρεύσει πρόσθετα προβλήματα, νέα βάρη στους κατοίκους, κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων, αποκλεισμός  της παραλίας για το λαό, και γενικά όξυνση των λαϊκών προβλημάτων.

● Η απάντησή μας στο ερώτημα για το τι ανάπτυξη χρειάζεται ο τόπος είναι: ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός προγράμματος που θα λαμβάνει υπόψη του τις λαϊκές  ανάγκες, στους τομείς της Παιδείας, Έρευνας, Υγείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Ψυχαγωγίας και άλλων υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας, θα παρέχεται δωρεάν και θα χρηματοδοτείται γενναία από το κράτος.

Ζητούμε:

► Να ανακληθεί οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης σχεδιάζει να αναθέσει σε «στρατηγικό επενδυτή» την «αξιοποίηση» του χώρου.

► Να παραμείνουν η γη, οι ακτές, και οι εγκαταστάσεις, της πρώην Αμερικάνικης Βάσης κάτω από  Δημόσια Ιδιοκτησία και έλεγχο, ενταγμένες σε ένα γενικότερο κεντρικό σχεδιασμό αντίθετο με κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα και  ανταποδοτικότητα.

Η περιοχή έχει ανάγκη από:

● Σύγχρονες σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ενταγμένες στο ενιαίο υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας. Σ’ αυτές τις αίθουσες που θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις μπορεί να στεγαστούν τα σχολεία της περιοχής Γουρνών, Γουβών και Κοκκίνη Χάνι και να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

● Κέντρο Υγείας και ΕΚΑΒ, ενταγμένο στο ΕΣΥ, που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

● Πυροσβεστικό σταθμό που θα καλύπτει τις ανάγκες πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής.

● Σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τόσο το σχολικό όσο και το σωματειακό αθλητισμό.

● Χώρους Πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

● Πάρκο με χώρους περιπάτου, ποδηλάτου  και αναψυχής.

● Οργανωμένη δημοτική πλαζ με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν υπηρεσίες.

● Άλλες εγκαταστάσεις που πιθανόν να χρειαστούν σαν αποτέλεσμα ενός γενικότερου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψιν του τις λαϊκές ανάγκες.

● Η Επιτροπή Αγώνα καλεί το λαό να συσπειρωθεί και να παλέψει ώστε να  ματαιώσει αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια με όποιο μανδύα και αν παρουσιάζονται αυτά κάθε φορά, διεκδικώντας παράλληλα τις λύσεις εκείνες που ικανοποιούν τις βασικές λαϊκές ανάγκες.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ (πρώην) ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ»

(Visited 4 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend