Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ας γιατροπορεύονται..

..φαίνεται να απαντούν Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στο Σύλλογο Εργαζομένων του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το ιατρικό προσωπικό, τους..

..φαίνεται να απαντούν Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στο Σύλλογο Εργαζομένων του «Σισμανόγλειου» Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το ιατρικό προσωπικό, τους κατοίκους του νομού Ροδόπης και τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς, κρίνοντας προφανώς ότι, η απόσταση που χωρίζει την πόλη της Κομοτηνής από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,  δύναται να «γεφυρώσει» τα οξύτατα και χρόνια προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της μοναδικής δευτεροβάθμιας δομής υγείας του νομού.

Εκτός από τα ζητήματα καταβολής δεδουλευμένων, υπερωριών, εφημεριών, αργιών και νυκτερινών που στο παρελθόν οδήγησαν το σύνολο των εργαζομένων των νοσοκομείων της χώρας σε κινητοποιήσεις, σήμερα, σημείο τριβής του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής με το αρμόδιο Υπουργείο αποτελεί, το θέμα της συγχώνευσης και ενδεχόμενης αναστολής λειτουργίας μέρους των κλινικών κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, ένα πρόβλημα το οποίο  επιδεινώνεται όπως οι ίδιοι αναφέρουν, από τις μαζικές μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού κατά το άρθρο 54 παρ.3 του Ν. 4223/2013. Η διάταξη αυτή ορίζει ότι, επιτρέπεται η μετακίνηση προσωπικού από μία παραμεθόριο περιοχή σε άλλη παραμεθόριο, κατ’ εξαίρεση δίχως την έγγραφη βεβαίωση του νοσοκομείου προέλευσης που πιστοποιεί ότι δεν υφίσταται δυσμενής συνέπεια για τη λειτουργία του νοσοκομείου από τη μετακίνηση αυτή. Η άμεση πρόσληψη προσωπικού λοιπόν αποτελεί το ελάχιστο «προαπαιτούμενο» για τη στοιχειώδη λειτουργία του υπάρχοντος νοσοκομείου του οποίου η ιατρική υπηρεσία σε παρόντα χρόνο λειτουργεί με κάλυψη σε ποσοστό 52% των οργανικών της θέσεων. Όποιος δε, θεωρεί ότι το αίτημα χρηματοδότησης και κατασκευής νέου νοσοκομείου αποτελεί συνδικαλιστικό μαξιμαλισμό, του προτείνουμε να «ανηφορίσει» στην Κομοτηνή, να «κοπιάσει» στο νοσοκομείο – όπως άλλωστε το έπραξαν πλείστοι όσοι προεκλογικά – και να μας απαντήσει εαν αυτό το ταξίδι είναι στο μέλλον ή επιστροφή στο παρελθόν…   

            «Ένα τσιγάρο δρόμος» λοιπόν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης… για τους 112.000 περίπου κατοίκους του νομού, σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του έτους 2011 χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών που διαμένει στην πόλη της Κομοτηνής κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους∙ για τους κατοίκους ενός νομού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου το καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας σε επίπεδο Περιφέρειας ανέρχεται σε 23,4% σύμφωνα με την από 17 Σεπτεμβρίου 2015 Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το Β’ Τρίμηνο 2015, ποσοστό στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερο∙ για τους κατοίκους ενός νομού όπου η γεωργία, δασοκομία και αλιεία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα σε επίπεδο Περιφέρειας κατά ποσοστό 28,2%, το υψηλότερο σε ολόκληρη την Ελλάδα∙ για τον 40χρονο εργάτη στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής τον οποίο στις 30 Νοεμβρίου 2015 έπειτα από εργατικό ατύχημα στη χαρτοβιομηχανία «ELINA» ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής αλλά ήταν ήδη αργά για τη ζωή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει εκπρόσωπος των εργαζομένων στη σύσκεψη φορέων που οργανώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015 με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας «…εαν πιστεύουν κάποιοι  ότι διαθέτουν τα μέσα και μπορούν να απευθυνθούν αλλού έχω να πω ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας μαστιζόμενοι από την οικονομική κρίση δε διαθέτουν τα μέσα και συνήθως η πλειοψηφία αυτή έρχεται εδώ σε αυτό το νοσοκομείο…». Τα «οδοιπορικά» λοιπόν σε ορισμένους απλά κοστίζουν και σε άλλους μπορει να τους «κοστίσουν τη ζωή».

Η αυτονόητη και απαραίτητη κυριολεκτικά για την επιβίωση των κατοίκων ύπαρξη του νοσοκομείου ως δομή δευτεροβάθμιας περίθαλψης μάλλον αποτελεί πλέον ζητούμενο καθώς η μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική αποδόμησης των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων επιτάσσει όπως δήλωσε μεταξύ άλλων πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2016 την «…αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας βαθμίδας περίθαλψης..», των γνωστών δηλαδή σε όλους κέντρων υγείας. Η κυβερνητική αυτή δήλωση βρίσκεται σε θαυμαστή συμφωνία με τα στοιχεία που αναφέρονται στο από 26 Νοεμβρίου 2015 «Σχέδιο Κοινής Έκθεσης της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την Απασχόληση» που συνοδεύει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2016. Η Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι, « Οι επιδόσεις των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης πρέπει να αξιολογούνται και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή υγιείς και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξασφαλίζουν βιώσιμη χρηματοδοτική βάση, να ενθαρρύνουν την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και την πρόσβαση σ’ αυτές, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την άσκοπη χρήση εξειδικευμένης και νοσοκομειακής περίθαλψης…». Στον κρατικό προϋπολογισμό και την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ προφανώς προκρίνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη έναντι της δευτεροβάθμιας, αφού πλέον η δεύτερη κρίνεται «εξειδικευμένη», δηλαδή έχουσα μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος και συνεπώς κοινωνική παροχή που θα υποστεί «μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση», καθιστώντας αυτή τελικά λιγότερο προσβάσιμη. Με απλά λόγια, μία βαθμίδα περίθαλψης μόνο για ορισμένους, οι υπόλοιποι «ας γιατροπορευτούμε»…

Η τοπική κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και ανασφάλιστοι ελπίζουμε να «συμπορευτούν» με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία που αποφασίσθηκε σε συμφωνία με τη τοπική αυτοδιοίκηση για τις 16 Δεκεμβρίου και ώρα 13.00 μ.μ καθώς αν δεν «συμπορεύονται», δυστυχώς.. μελλοντικά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούν έστω και να «γιατροπορεύονται».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις