Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γιατί η NOVARTIS δεν αγχώνεται με τη σκανδαλολογία

Λύσαμε το μυστήριο: Γιατί η πολυεθνική δεν ασχολείται με όσα γράφονται γι’ αυτή, αντίθετα χρηματοδοτεί και προγράμματα κατά της ανεργίας ..

Λύσαμε το μυστήριο: Γιατί η πολυεθνική δεν ασχολείται με όσα γράφονται γι’ αυτή, αντίθετα χρηματοδοτεί και προγράμματα κατά της ανεργίας   

***

Θα το έχετε παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες ότι οι πάντες μιλάνε για την NOVARTIS εκτός από την ίδια την ΝΟVARTIS.

   Ακόμη και μετά την εισβολή του «διακυβερνητικού συμβούλου» (κατά δήλωσή του) επί θεμάτων φαρμακευτικής δαπάνης Νίκου Μανιαδάκη στην επικαιρότητα.

   Παρότι η εταιρία με τις αναφορές σε σκάνδαλα και συστήματα επιρροής βρίσκεται συχνά – πυκνά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τρόπο που δεν τον λες και κολακευτικό, δεν δείχνει να ανησυχεί για τίποτε.

  Διατηρεί –μια χαρά- τα γραφεία της στην Ελλάδα, εισάγει, διακινεί και εμπορεύεται φάρμακα. Κάνει έρευνες. Προμηθεύει ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία. Κι από όσο καταλαβαίνουμε ούτε καν της έχει περάσει από το μυαλό να μας εγκαταλείψει. 

  Τουναντίον θα έλεγε κανείς. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της εταιρίας εκτός από τα ζητήματα της υγείας σκοπεύει να βοηθήσει την χώρα και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στις 22 Οκτωβρίου η NOVARTIS ανακοίνωσε

«πρωτοβουλία δωρεάν Κατάρτισης και Εξειδίκευσης με Πιστοποίηση» που «απαντά στο καίριο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας και στόχο έχει να δώσει «φτερά» στους νέους, παρέχοντάς τους χρήσιμα εφόδια προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων τους». 

   Η εταιρία δείχνει τέτοια γαλαντομία και «εταιρική υπευθυνότητα» παρά τους ορκισμένους εχθρούς που φαίνεται να έχει τελευταία στην Ελλάδα. Όχι τυχαίους: Υπουργούς Υγείας σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας, τουλάχιστον την περίοδο της κρίσης. Από το 2009 μέχρι σήμερα. Βλέπετε από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο φαίνεται πώς όλοι θυμήθηκαν την δράση τους ενάντια στις πολυεθνικές.

   Ας τα δούμε αναλυτικά:

Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ

   Σύμφωνα με δεκάδες δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι από τους μεγαλύτερους πολέμιους των κερδών των πολυεθνικών του φαρμάκου. Ιδίως μάλιστα της γερμανο-ελβετικης Novartis. Φρόντισαν άλλωστε να το υπογραμμίσουν από την ώρα που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έρευνες των αμερικανικών αρχών εμφάνισαν στοιχεία για «μαύρα ταμεία».

   Δείτε τι είπαν χαρακτηριστικά -σε καταγεγραμμένες ομιλίες τους στην Βουλή μάλιστα – δύο πρώην υπουργοί υγείας και από τους μεγαλύτερους εχθρούς του πολυεθνικού κεφαλαίου στο φάρμακο:

Ανδρέας Λοβέρδος (21 Φεβρουαρίου 2018): «Από εμένα η εταιρεία αυτή (σ.σ η Novartis), όπως και όλες οι εταιρείες, έχασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όλες μαζί εκατοντάδες, όλες μαζί δισεκατομμύρια, εξαιτίας της πολιτικής μου. Αυτό είναι αναντίρρητο και προκύπτει από τα στοιχεία».

Αδωνις Γεωργιάδης (6 Μαρτίου 2017) : «Δείχνω –και το καταθέτω- τον τζίρο της εταιρείας «NOVARTIS». Επί υπουργίας Γεωργιάδη έπεσε 40 εκατομμύρια ευρώ. (….) Εγώ και οι προκάτοχοί μου  μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη 60,8%, και ενώ το κάναμε αυτό, καλύψαμε και τους ανασφάλιστους με τις δύο υπουργικές αποφάσεις Βορίδη-Γεωργιάδη».

  Ανάλογες δηλώσεις με εξίσου τεκμηριωμένα στοιχεία  έχει κάνει τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο Μάριος Σαλμάς που θήτευσαν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

   Εάν οι υπουργοί της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ «χτύπησαν» με τέτοιο μένος την κερδοφορία της ΝΟVARTIS φανταστείτε τι ΘΑ έχει γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως «κυβέρνηση της αριστεράς», δεν μπορεί παρά να έχει κάνει το «κάτι παραπάνω». 

   Ας δούμε τι μας λέει επ’ αυτού το πλέον λαλίστατο μέλος της κυβέρνησης για την υπόθεση. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης

   Καταρχήν τονίζει ότι οι προηγούμενοι μας λένε ψέματα. (Πράγμα που ακούγεται ομολογουμένως πιο πιθανό από το να κήρυξαν πόλεμο στις πολυεθνικές ο Αδωνις με τον Λοβέρδο).  Όπως υποστήριξε ο Π.Πολάκης – και πάλι στην Βουλή για να μιλάμε με ντοκουμέντα – Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ βοήθησαν την NOVARTIS. Διότι ναι μεν μείωσαν την φαρμακευτική δαπάνη άλλα έκαναν παράλληλα «αύξηση των τιμών των φαρμάκων την περίοδο που γίνονταν οι περικοπές. Γιατί κάνατε ένα οριζόντιο κουτσούρεμα, αλλά προφυλάξατε αρκετές εταιρείες. Και την περίοδο των περικοπών». Σκάνδαλο δηλαδή.

   Έτσι –πάντα σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη-  «ογδόντα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ είναι το μαύρο χρήμα του χώρου της υγείας από το 1996 μέχρι το 2010. Όχι ότι και σήμερα δεν υπάρχει, απλά έπεσαν τα ποσά και λιγόστευσαν τα χέρια που το γλεντάνε».  (Ποια είναι άραγε αυτά τα «λίγα χέρια»;)

   Πως το πέτυχε αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ο αναπληρωτής υπουργός είναι σαφής όταν «ψέλνει» τους προηγούμενους: 

«Ποτέ δεν κάνατε διαπραγμάτευση. Είχατε στα χέρια σας την ευθύνη των ασφαλιστικών ταμείων, που ήταν το μονοψώνιο. Αυτό αγόραζε. Από τον όγκο της φαρμακευτικής αγοράς, το ταμείο αγόραζε. Στη Γερμανία, ένα φάρμακο το οποίο μπαίνει με 100 ευρώ, το ασφαλιστικό ταμείο το πληρώνει 20 ή 30 ευρώ με συμφωνία. Εμείς εδώ το πληρώναμε 100 ευρώ ή 80 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ και 20 ευρώ ο άρρωστος».

Το μυστήριο

   Αν συνοψίσουμε όλα τα παραπάνω έχουμε τα εξής:

  • Επί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ η NOVARTIS όπως και οι υπόλοιπες πολυεθνικές χτυπήθηκαν «σαν χταπόδια». Μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης που τους στοίχισε εκατομμύρια ευρώ. (Την οποία βέβαια απαίτησε η Τροϊκά και δεν ήταν καθόλου δική τους ιδέα).
  • Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διατήρησε την μείωση της δαπάνης (διότι συνέχισε να το ζητά η Τροϊκα που είχε γίνει «Θεσμοί»). Αλλά εκμεταλλευόμενος το μονοπώλιο των ασφαλιστικών ταμείων έστειλε τις τιμές στο ναδίρ μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων. Νέο στραπάτσο για τις πολυεθνικές.

   Η λογική λέει πώς μετά από όλα αυτά έπρεπε οι φαρμακευτικές εταιρίες να εγκαταλείπουν με όποιο τρόπο μπορούν την χώρα. Να προσφεύγουν στην Ε.Ε, στον ΟΗΕ και σε κάθε διεθνή οργανισμό καταγγέλλοντας τον άνευ προηγουμένου διωγμό τους. Κάτι όμως τις κράτησε.   

   Επειδή όμως δεν μας αρέσουν τα μυστήρια καταφύγαμε στις δηλώσεις του – ιδιαίτερα ψύχραιμου και χαμένου από την επικαιρότητα – υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Αυτές με τις οποίες περιέγραψε την νέα φαρμακευτική πολιτική της χώρας:

«Είναι το τέλος μιας περιόδου όπου χωρίς καμία αξιολόγηση υπήρχε έγκριση αποζημίωσης, όπου χωρίς διαπραγμάτευση υπήρχε αποζημίωση και χωρίς ορθολογική συνταγογράφηση δίνονταν τα φάρμακα στον κόσμο».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι 

«είναι μία παρέμβαση που θα στηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στο πεδίο της πολιτικής υγείας και ιδιαίτερα της αγοράς φαρμάκου. Δηλαδή, και από την πλευρά της βιομηχανίας και από την πλευρά του εμπορίου, των φαρμακαποθηκών, των φαρμακείων και από την πλευρά των γιατρών που συνταγογραφούν, αλλά κυρίως από την πλευρά των ασθενών».

Να την λοιπόν η λύση του μυστηρίου:

Όταν -κάποια στιγμή- θα εξεταστούν τα σκάνδαλα και θα αποδοθούν οι ευθύνες (λέμε τώρα), τότε πλέον θα αγκαλιαστούμε όλοι μαζί: Πολυεθνικές, χονδρέμποροι, διαπλεκόμενοι μεγαλογιατροί και ασθενείς.

Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά κι αγαπημένοι για την πρόοδο της υγείας στην χώρα. Για να έχουμε εμείς τα φάρμακά μας, κι αυτοί τα κέρδη τους. Όμορφα και νοικοκυρεμένα.

Σκέφθηκε λοιπόν η NOVARTIS και οι υπόλοιπες εταιρίες να μην λείψουν από ένα τέτοιο κλίμα αγάπης, ειρήνης και ομόνοιας. Θα έχουν προφανώς τους λόγους τους και θα έχουν κάνει και τους υπολογισμούς τους.

Υπάρχουν βέβαια και κάτι μικρολεπτομέρειες:

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο και δεν αμφισβητήθηκαν τα τελευταία χρόνια  «η ονομαστική φαρμακευτική δαπάνη έχει περιοριστεί στα 1,945 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μέση τιμολογιακή μείωση των σκευασμάτων από το 2010 να φθάνει το 63,2%». Παρόλα αυτά «η μείωση της μέσης αξίας ανά πωλούμενο τεμάχιο σε λιανικές τιμές είναι μόνο 16,44%». Τα φάρμακα που αγοράζουμε δηλαδή.

Επίσης «από το 9% της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασθενών το 2009  έχει εκτιναχθεί περίπου στο 35% το 2017. Συγκριτικά μεταξύ 2009 και 2016, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, η δημόσια δαπάνη δηλαδή, πληρώνουν κατά 57,7% λιγότερα, ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή κατά 43,1% περισσότερα». Δηλαδή σε αυτούς (σε εμάς)  μεταφέρθηκε το φαρμακευτικό κόστος

Αλλά τι τα θέλετε τώρα. Ας μην … «φαρμακωνόμαστε» με κάτι τέτοια.

Σχετικά θέματα

Απόψεις