Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανία: «Πόλεμος» για την είσοδο της COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου

Τριγμούς εντός της Γερμανίας, αλλά και στις σχέσεις της με την Κίνα πυροδότησε η συμφωνία για την είσοδο της COSCO..

Τριγμούς εντός της Γερμανίας, αλλά και στις σχέσεις της με την Κίνα πυροδότησε η συμφωνία για την είσοδο της COSCO στο λιμάνι του Αμβρούργου. Διαφωνίες εκδηλώθηκαν εντός του κυβερνητικού συνασπισμού μία εβδομάδα πριν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα.

Φαίνεται πως πλέον η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η κρατική κινεζική COSCO να αποκτήσει ποσοστό μικρότερο από το 35% που ζήτησε επίσημα το 2021 στο Tolleport, τον μικρότερο από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στο μεγάλο λιμάνι της βόρειας Γερμανίας, με τέσσερις θέσεις ελλιμενισμού και 14 γερανογέφυρες. 

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο «Reuters» πως ίσως επιτραπεί στον κινεζικό όμιλο να αποκτήσει το 24,9% προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συμφωνία.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών συμβουλεύουν να μην προχωρήσει η συμφωνία, ακόμα και με τους τροποποιημένους όρους. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Υπέρ της εισόδου της COSCO στο λιμάνι είναι ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ, όπως και το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης. 

Σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς WDR και NDR, αντιρρήσεις φέρουν ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και τα έξι συναρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται στις διαδικασίες έγκρισης.

«Θα ήταν τεράστιο λάθος να πουληθεί μέρος του λιμανιού σε κινεζική κρατική επιχείρηση», υποστηρίζει ο Αντρέας Άουντρετς, αντιπρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP) Μπιτζάν Τζιρ Σαράι που δήλωσε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν επιτρέπεται να αποκτήσει πρόσβαση στις κρίσιμες υποδομές της χώρας μας».

Οι διαφωνίες και τριγμοί είναι προφανές πως σχετίζονται με διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ μερίδων του γερμανικού κεφαλαίου, καθώς κάποια αποκομίζουν τεράστια κέρδη κυρίως από τη συνεργασία με την Κίνα και άλλα έχουν ευρωατλαντικό προσανατολισμό. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. 

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την DW, πως για το Αμβούργο η Κίνα είναι ήδη ο «καλύτερος πελάτης», καθώς, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει αποστείλει 1,3 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια στο «μεγάλο λιμάνι».

Παράλληλα η COSCO με την πρόταση που έχει καταθέσει δεσμεύεται να αναδείξει το Αμβούργο σε νευραλγικό κόμβο για τη διακίνηση κινεζικών εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Την πρόταση αυτή καλοβλέπουν τα γερμανικά κεφάλαια που θέλουν να προχωρήσει η εξαγορά μεριδίου του λιμανιού διότι έτσι το Αμβούργο θα ενισχύσει τη θέση του στον ανταγωνισμό με το λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και της Αμβέρσας στο Βέλγιο, στα οποία η COSCO ήδη διαθέτει μερίδια.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις