Μια σκληρή μονομαχία εξελίσσεται στη Γεωργία ανάμεσα στους ευρωατλαντικούς και τη Ρωσία μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και ΕΕ στήνουν σκηνικό αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος. Επιχειρώντας, μάλιστα, να στοιχίσουν τον Γεωργιανό λαό με τις δικές τους επιδιώξεις που συνδέονται με την ευρύτερη γεωπολιτική διαμάχη στην Ανατολική Ευρώπη -ακριβώς δίπλα στη Ρωσία- αλλά και να «σπρώξουν» τις εξελίξεις καλούν σε «διαδηλώσεις».
Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, επανέλαβε σήμερα τις κατηγορίες ότι στην εκλογική διαδικασία χρησιμοποιήθηκε ρωσικού στιλ «μεθοδολογία» για να αλλοιώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε εμπλοκή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).
Η ίδια υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών, δεν συγκέντρωσε το 54% των ψήφων όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, αλλά το 40%, επικαλούμενη ορισμένα από τα exit polls. Δήλωσε ακόμη ότι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που καλεί η αντιπολίτευση, θα εκφρασθούν οι Γεωργιανοί «που θέλουν να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον», δηλαδή την ένταξη της χώρας στην ΕΕ που επί της ουσίας έχει «παγώσει».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές της «να εκπληρώσουν το καθήκον τους για ταχεία, διαφανή και ανεξάρτητη διερεύνηση και εκδίκαση των εκλογικών παρατυπιών και των καταγγελιών». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στη Βουδαπέστη, θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Γεωργία. «Επαναλαμβάνουμε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη γεωργιανή ηγεσία να επιδείξει τη σταθερή της δέσμευση στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ», αξίωσε ο Σαρλ Μισέλ.
Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίτζε κατηγόρησε σήμερα την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να διαταράξει την «συνταγματική τάξη», συμπληρώνοντας πως βασική προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική «είναι φυσικά η ευρωπαϊκή ένταξη». Είπε, ακόμη πως αναμένει «επανεκκίνηση των σχέσεών» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα γίνουν όλα ώστε η Γεωργία να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ ως το 2030», δήλωσε.
Τον περασμένο Μάη, επικαλούμενοι τον νόμο περί «ξένης επιρροής», που χαρακτήρισαν «ρωσικής εμπνεύσεως», η ΕΕ πάγωσε την ενταξιακή διαδικασία της Γεωργίας που είχε ενταχθεί ως στόχος στο Σύνταγμα της και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά Γεωργιανών αξιωματούχων.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας. «Ένας τεράστιος αριθμός δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες, διάφορα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προσπάθησαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Κανείς δεν το έκρυψε, καθώς υπήρχαν δημόσιες δηλώσεις», είπε ο Πεσκόφ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS)