Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γαλλία: Στη βουλή οι προτάσεις μομφής, στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο

Μπορεί η μάχη για συνταξιοδοτικό σήμερα να μεταφέρεται στο γαλλικό κοινοβούλιο για τη συζήτηση των δύο προτάσεων μομφής, ωστόσο η..

Μπορεί η μάχη για συνταξιοδοτικό σήμερα να μεταφέρεται στο γαλλικό κοινοβούλιο για τη συζήτηση των δύο προτάσεων μομφής, ωστόσο η πραγματική μάχη δίνεται στους δρόμους με τους γάλλους εργαζόμενους ξεσηκωμένους και τις κρατικές κατασταλτικές δυνάμεις εξαγριωμένες.

Σήμερα στις 5μμ ώρα Ελλάδας αναμένεται η διάσκεψη των προέδρων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει να θέσει σε ψηφοφορία  τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί κατά της κυβέρνησης Μακρόν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν επιχειρεί να περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με νομοθετικό πραξικόπημα κάνοντας χρήση του άρθρου του Συντάγματος 49.3. 

Αν μία εξ’αυτών εγκριθεί τότε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπετ Μπορν παραιτείται, ενώ αυτομάτως ακυρώνεται και η απόφαση της να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα στην υιοθέτηση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας έτσι την Εθνοσυνέλευση όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν διαθέτουν τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Για να εγκριθεί μία πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης, θα πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή από 278 βουλευτές. Προς το παρόν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από περίπου 250 βουλευτές, δηλαδή αυτούς που ανήκουν στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν, την αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν και κάποιους ανεξάρτητους.

Το μείζον ερώτημα είναι πόσοι εκ των 60 βουλευτών που διαθέτει το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο, κόμμα των Ρεπουμπλικάνων είναι διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, κατά της οποίας έχει ωστόσο ταχθεί η ηγεσία του κόμματος. Δημοσίως υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί ως σήμερα ένας μονοψήφιος αριθμός βουλευτών αυτού του κόμματος.

Στο μεταξύ τα γαλλικά συνδικάτα ετοιμάζονται για τη γενική απεργία της Πέμπτης, ενώ ως τότε θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις