Ανατροπή σε σχέση με τις προβλέψεις στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Στην πρώτη θέση είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη θέση το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία: Νέο Λαϊκό Μέτωπο 177 έως 192 έδρες, Μαζί (Μακρόν) 152 έως 158 έδρες, Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν) 138 έως 145 έδρες, Ρεπουμπλικάνοι 63 έως 67 έδρες.
Σε δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν είπε: «Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση και ψήφισε κατά συνείδηση. Χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα». Ο Μελανσόν έκανε λόγο για ήττα του Μακρόν: «Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί αυτή την ήττα. Ο πρωθυπουργός (Ατάλ) πρέπει να φύγει. Δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης αλλά μαζική λαϊκή ψήφο δυσπιστίας. Ο Μακρόν έχει το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει». «Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Γάλλου Προέδρου. Εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του», συμπλήρωσε.
Αν και το μεσημέρι είχε γίνει γνωστό πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει διάγγελμα, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι από το Ελιζέ υποστηρίζουν πως «το κυβερνητικό μέτωπο είναι εδώ, ακόμη και μετά από 7 χρόνια στην εξουσία». Το περιβάλλον του Μακρόν ανέφερε στο BFMTV ότι «το ερώτημα θα είναι αν μπορεί να συγκροτηθεί ένας συνεκτικός συνασπισμός, που θα φτάσει τους 289 βουλευτές».
«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», δήλωσε ο Μπαρντελά του κόμματος της Λεπέν. Υποστήριξε ότι μια «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» «στέρησε από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του κόμματος Λεπέν.
«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ,και πρόσθεσε: «Αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτηση μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες, ωστόσο δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα δεδομένα εάν δεν συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορεί να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση κάτι δεν προβλέπεται να λειτουργήσει για πολύ. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων και διεργασιών.
Τέλος, ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν χρόνο.