Διεθνή

Γαλλία – ΙΚΕΑ: Παρακολουθούσε τραπεζικούς λογαριασμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης εργαζομένων

Χρησιμοποιούσε δήθεν εργαζόμενους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό - Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ από γαλλικό δικαστήριο -

Δικαστήριο στη Γαλλία επέβαλε στην IKEA πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια υπόθεση παρακολούθησης των εργαζομένων της, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων βρέθηκε ένοχη ότι αποθήκευε δεδομένα εργαζομένων της τα οποία αποκτούσε παρανόμως!

Το γαλλικό υποκατάστημα της σουηδικής εταιρείας κατηγορούνταν ότι παρακολουθούσε τους εργαζομένους του επί αρκετά χρόνια και παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους, εξετάζοντας

  • αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους,
  • καταγράφοντας τη δραστηριότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • και μερικές φορές χρησιμοποιώντας δήθεν εργαζόμενους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δεδομένα αυτά διατηρούνταν στο αρχείο του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, όπου υπήρχαν φάκελοι των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Οι δικαστές του επέβαλαν επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές παρακολούθησης είχαν αρχίσει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 2000.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

(Επισκέψεις: 1.175 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend