Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φόβοι για ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη – Σενάρια για «δελτίο» στο φυσικό αέριο

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται «δελτίο» στο φυσικό αέριο στην ΕΕ,..

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται ενεργειακή «βαρυχειμωνιά» στην Ευρώπη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκειται «δελτίο» στο φυσικό αέριο στην ΕΕ, μια εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση αναδεικνύει στην πραγματικότητα το γεγονός ότι οι λαοί πληρώνουν πολύμορφα το μάρμαρο από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, προς την ΕΕ να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες και να προετοιμαστεί για «έναν μακρύ, σκληρό χειμώνα» και την επισήμανσή του ότι μια ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου δεν μπορεί να αντισταθμιστεί επαρκώς από συμφωνίες με άλλους προμηθευτές, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν σήμερα ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν την επιβολή έκτακτου δελτίου στο φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικαλούμενα προσχέδια εγγράφου της ΕΕ με τίτλο «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» αναφέρουν πως το ευρωενωσιακό σύστημα φυσικού αερίου θα πρέπει να αντισταθμίσει τα 25 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) μειωμένων εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου με 35 bcm επιπλέον φυσικού αερίου και LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από άλλες πηγές.

Το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής εξετάζει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από «προστατευόμενες» ομάδες, όπως οι καταναλωτές και οι βασικές υπηρεσίες, και από τη βιομηχανία. Εξετάζει επίσης πιο ακραία μέτρα, εάν η κατάσταση γίνει κρίσιμη, προτείνοντας «συντονισμένη δράση» για μεγαλύτερη απόδοση των μέτρων. Φέρεται επίσης να παροτρύνει τα νοικοκυριά για μείωση των θερμοστατών κατά 1°C και την επιβολή ορίου θέρμανσης 19°C στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις αλλά και την ενθάρρυνση της αντικατάστασης του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη ή πυρηνικούς σταθμούς.

Αβεβαιότητα για τον «Nord Stream 1»

Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε μια περίοδο όπου εντείνεται η αβεβαιότητα για την επαναλειτουργία του αγωγού «Nord Stream 1».

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις 11 Ιουλίου για να γίνει το ετήσιο σέρβις, με προβλεπόμενη πιθανότερη ημερομηνία επαναλειτουργίας την 21η του μήνα. Στην ΕΕ ωστόσο υπάρχει η ανησυχία για μη επαναλειτουργία του, ενώ οι ροές ήταν σημαντικά μειωμένες το προηγούμενο διάστημα. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα η κρίσιμη τουρμπίνα του αγωγού που αναφερόταν από τη Μόσχα ως αιτία για τη μείωση της ροής (είχε μπλοκαριστεί στον Καναδά λόγω κυρώσεων) αναμένεται τελικά να φτάσει στη Ρωσία στις 24 Ιούλη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας σε σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων είπε ότι επρόκειτο για προσχηματική δικαιολογία της «Gazprom» για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Όπως είπε, η εν λόγω τουρμπίνα είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, ενώ ισχυρίστηκε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβρη.

Η ανησυχία για την επαναλειτουργία του αγωγού αυξάνεται και λόγω της επιστολής που έστειλε χθες ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» προς τους πελάτες του στην Ευρώπη, ενημερώνοντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου επικαλούμενος «έκτακτες» περιστάσεις.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, την οποία επικαλείται το «Reuters», η οποία δεν κατονομάζεται, οι λόγοι ανωτέρας βίας αφορούν παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Nord Stream 1».

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των πελατών που ανέφεραν ότι έλαβαν την επιστολή και ότι απέρριψαν ως αδικαιολόγητο τον ισχυρισμό.

RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και άλλος ένας εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, ανέφερε επίσης ότι έλαβε την ειδοποίηση περί λόγων ανωτέρας βίας.

«Τρέχει» η ΕΕ για εναλλακτικές προμήθειες

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο φόντο, η ΕΕ πασχίζει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν, ένα νέο μνημόνιο ενεργειακής, οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας υπογράφηκε χθες στο Μπακού από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Αζέρο πρόεδρο Ι. Αλίεφ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα διπλασιαστεί η ποσότητα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μεταξύ άλλων και μέσω της διεύρυνσης του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που ήδη μεταφέρει 8 δισ. κ.μ. ετησίως και του χρόνου αναμένεται να φθάσουν τα 12 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Ανακοίνωσε επίσης τη διμερή συνεργασία σε «πράσινη» ενέργεια ώστε το Αζερμπαϊτζάν να γίνει με τα χρόνια παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Για αυτό το σκοπό ανακοινώθηκαν από την ΕΕ επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ στο Αζερμπαϊτζάν σε ΑΠΕ.

Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, παρά την κυβερνητική κρίση που κλυδωνίζει εδώ και μέρες την κυβέρνησή του, μετέβη χτες (Δευτέρα) για μία ακόμη φορά στο Αλγέρι επιδιώκοντας την ολοκλήρωση συμφωνιών για μεγαλύτερες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν χαρακτήρισε τη χώρα του «προνομιακό εταίρο» της Αλγερίας. Εκτίμησε πως οι δύο χώρες θα εντείνουν τη συνεργασία και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σχέδια συμφωνιών για αύξηση των εισαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων από τα Εμιράτα εξέταζε χτες στο Παρίσι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ.

Τέλος, μέρος στο παζάρι Ενέργειας στην ΕΕ πήρε χτες και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που πηγαίνοντας στο Βερολίνο και συναντώντας τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ διαβεβαίωσε πως η Αίγυπτος είναι έτοιμη να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της τρέχουσας ευρωπαϊκής κρίσης φυσικού αερίου.

(Πηγή: 902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Politico», «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις