Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή – Γιάννενα: Στο δρόμο της αντεπίθεσης απέναντι στην εγκληματική πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το βιος του λαού για τα κέρδη

Με την παρουσία χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκού κόσμου κάθε ηλικίας, ολοκληρώθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα στο πάρκο Λιθαρίτσια στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή.

Με την παρουσία χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκού κόσμου κάθε ηλικίας, ολοκληρώθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα στο πάρκο Λιθαρίτσια στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κορυφώνεται με τη μεγάλη συναυλία από τη Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Δαϊκο αυτήν την ώρα στην κεντρική σκηνή. 

Οι εκδηλώσεις σήμερα ξεκίνησαν με τη θεατρική παράσταση «Ο Κεραμυδοτρέχαλος» σε διασκευή Άλκης Ζέη από την Θεατρική Ομάδα μαθητών της ΤΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ και πριν την κεντρική πολιτική ομιλία, παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή αφιέρωμα στα «Τραγούδια του αγώνα».

Παράλληλα λειτουργούν δυο ξεχωριστές εκθέσεις που δεσπόζουν στον χώρο. Η πρώτη, που επιμελείται η Ιδεολογική Επιτροπή του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας της ΚΝΕ, έχει τίτλο «1973 – 2023: 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου “Μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια” – Γ. Ρίτσος». Ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον εμφανίζει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η άλλη όψη του ποδοσφαίρου», η οποία παρουσιάζεται λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από οργανωμένες ομάδες φασιστοειδών χούλιγκαν.

Πρόσθετα, στον χώρο του Φεστιβάλ λειτουργούν σημείο συνάντησης πρωτοετών φοιτητών και για πρώτη φορά Γωνιά Νέων Γυναικών. Όπως κάθε χρονιά τα τελευταία χρόνια, σημείο συνάντησης των μικρών φίλων του Φεστιβάλ η γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου», που γέμισε με γέλια, χαρά και ζωντάνια.

Τον δικό της ξεχωριστό χώρο είχε στο Φεστιβάλ η «Λαϊκή Συσπείρωση», με όλα τα υλικά της για τη μάχη των εκλογών, ενώ με δικά τους περίπτερα φιλοξενήθηκαν το τοπικό παράρτημα του ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» και τα «Λαϊκά Μαθήματα Αλληλεγγύης» του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Κάλεσμα αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας απηύθυνε ο Θοδωρής Χιώνης στο ξεκίνημα της ομιλίας του απαιτώντας ταυτόχρονα να κινητοποιηθούν όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για την κάλυψη όλων των αναγκών τους.

Στη συνέχεια τόνισε:

«Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με το λαό και τους φορείς του δεν σταματάμε ούτε λεπτό ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση ενάντια στο αντιλαϊκό εχθρικό κράτος που για τα κέρδη των λίγων πνίγει, καίει και καταστρέφει τις ανάγκες και τη ζωή των πολλών».

«Αυτά λάμπουν μέσα στο βούρκο και την εγκατάλειψη. Ένας για όλους και όλοι για έναν, γιατί όπως λένε οι εργαζόμενοι ακόμα κι άνεργοι που πάνε κάθε μέρα πράγματα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εμείς θα στηρίξουμε από τους πλούσιους δεν περιμένουμε και πολλά».

«Είναι και μια άμεση απάντηση στους κάθε λογής Μπέους που μετράνε τα likes για να γίνουν viral στο διαδίκτυο, την ίδια στιγμή που ο λαός υποφέρει».

«Είναι απάντηση στη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που έδωσε κατεύθυνση να μην στέλνουν ότι χρειάζονται οι πληγέντες γιατί οι δήμοι δεν μπορούν λέει να το διαχειριστούν. Ποιος έχασε την ντροπή για την βρουν οι τοπικοί εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων» κατέληξε και υπογράμμισε ότι ο δρόμος που έχει χαραχτεί όλο το προηγούμενο διάστημα με το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής», ήρθε η ώρα και ο καιρός να δυναμώσει!

Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε κάθε νέο και νέα που δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή άθλια κατάσταση και την κοινωνική αδικία να συναντηθεί με το επαναστατικό πρόγραμμά του ΚΚΕ που αποδεικνύει ότι «μπορούμε να ζήσουμε με βάσει τις εκπληκτικές δυνατότητες που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος σε έναν ανώτερο τύπου οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας για την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, για την κοινωνία που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες μας» τόνισε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η μία καταστροφή πίσω από την άλλη χαρακτηρίζοντάς αυτό που ζει ο ελληνικός λαός ως «”ακραίο φαινόμενο” της πολιτικής και των προτεραιοτήτων που δεν αφήνει τίποτα όρθιο και θέτει επιτακτικά το δίλημμα “τα κέρδη τους οι ανάγκες μας”».

Χαρακτήρισε το κράτος εχθρικό και ανίκανο να προστατεύσει τον λαό, τους κόπους μιας ζωής και τον φυσικό πλούτο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα είναι προκλητικά ικανό να υπηρετεί τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων επισήμανε.

Έφερε ως παράδειγμα την αντιλαϊκή πολιτική που εξασφαλίζει τις απαιτήσεις των εταιρειών εμφιάλωσης στην επταήμερη εργασία και το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων, που διαμορφώνει το «μαυραγοριτισμό βάζοντας πλαφόν 2,5 ευρώ στην εξάδα το νερό και δίνεις τις εταιρείες τη δυνατότητα να αντλούν ακατάσχετα νερό έως και 55% παραπάνω στο νομό Ιωαννίνων, την ίδια ώρα που αφήνει χωρίς νερό το καλοκαίρι περιοχές όπως το Πέραμα, την Κρύα, τον Κατσίκα».

Αντίστοιχα υπενθύμισε τη στάση της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής να αφήσουν στο έλεος τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού χωρίς τα αναγκαία τεχνικά έργα και τη γεωπονική και κτηνιατρική στήριξη, με εκατοντάδες στρέμματα πατάτας και άλλων καλλιεργειών πλημμυρισμένα, με τους αμπελουργούς της Ζίτσας χωρίς αποζημίωση από τις φετινές καταστροφές.

«Είναι το κράτος των pass καπαμά για το λαό, που θα τα κόψει κι αυτά για να μπορεί πιο εύκολα και γρήγορα να σπρώχνει τις παχυλές επιδοτήσεις από τα ματωμένα πλεονάσματα που έχουν χαρατσώσει και ξεζουμίσει το λαό στη δημιουργία των ρεκόρ κερδοφορίας των εφοπλιστών, των ενεργειακών ομίλων, των supermarkετάδων, των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Κι ας αφήσουν τα ψόφια ότι τώρα δεν έχουν γιατί θα δώσουν υποτίθεται στη Θεσσαλία. Ας τα πάρουν από όλους αυτούς που τους φοροαπαλάσουν και τους επιδοτούν, από τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης που τόσο διαφημίζουν, από αυτά που στέλνουν στο ΝΑΤΟ» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. 

Απέναντι στην καραμέλα της συστημικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες της ΕΕ κατηγορώντας τη ΝΔ ότι καθυστερεί την εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής οδηγίας του 2007 αποκάλυψε ότι είναι ίδια οδηγία που ξεκαθαρίζει ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν πρέπει να «συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας»!!

Στη συνέχεια ο Θοδωρής Χιώνης τόνισε ότι στην πραγματικότητα τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και δεν χρηματοδοτούν τεχνικά έργα γιατί αυτά δεν είναι επιλέξιμα, αφού δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα όπως τα διόδια, άμεσο κέρδος, κοστίζουν φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης αντί να επιστρατευτούν για τις ανάγκες του λαού χρησιμοποιούνται εναντίον του όπως η αξιοποίηση της τεχνολογίας για να βλέπει το κράτος «σε real-time τα έσοδα και τα έξοδα ενός ψιλικατζίδικου ώστε να μην χάσει ψίχουλο από την αβάσταχτη φορολογία των μικρών επαγγελματιών που τους πνίγουν τα χρέη στις τράπεζες τη ΔΕΗ τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να μη βγαίνουν στις υποχρεώσεις τους».

 

Απεργιακός ξεσηκωμός

 

Στη συνέχεια ο Θοδωρής Χιώνης τόνισε ότι είναι η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει για κάψιμη ύλη τις κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά δικαιώματα γι΄άυτο η κυβέρνηση την ώρα που βούλιαξε το λαό και τα παιδιά του στις λάσπες θέλει να τον βουλιάξει πιο βαθιά και στον βούρκο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης φέρνοντας νέα αντεργατικά νομοσχέδια. Προκλητικά εμφανίζουν ως “επιλογή” και “δικαιώματα” των εργαζομένων να δουλεύουν σε δυο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα ενώ είναι για την πλειοψηφία μονόδρομος η συμπλήρωση ενός επαρκούς εισοδήματος για να τα βγάλει πέρα τόνισε σχολιάζοντας τη «μαύρη» προπαγάνδα της κυβέρνησης, ενώ για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο των τροφίμων και της εμφιάλωσης υποστήριξε ότι πρόκειται για διάταξη κατά παραγγελία του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων.

«Κάνεις εργαζόμενος να μη δείξει ανοχή απέναντι σε αυτό το τερατούργημα. Με συσπείρωση στο εργατικό κέντρο Ιωαννίνων να δοθεί μαζική ενωτική αποφασιστική απεργιακή απάντηση στη σύγχρονη σκλαβιά που την ντύνουν με τον μανδύα της ευρωπαϊκής κανονικότητας» ανέφερε και κάλεσε τους Γιαννιώτες να δώσουν μαζική απεργιακή απάντηση την ερχόμενη Πέμπτη.

 

«Να γίνουν τα σκοτάδια Λάμψη»

 

«Εδώ υπάρχει ένας λαός που ξέρει να αγωνίζεται. Εδώ υπάρχει νεολαία που όταν κλαίει υψώνει τη γροθιά της. Εδώ υπάρχουν πολλοί που έχουν σιχαθεί την ηθική και των δούλων και των αφεντικών. Εδώ υπάρχουν πολλοί που απλώνουν το χέρι σε όποιον σηκώνεται. Εδώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μασάνε από συλλήψεις, μηνύσεις, μπράβους και συκοφαντίες. Εδώ είναι οι εργαζόμενοι της Μάρκετ ΙΝ που μάθαν να νικάνε» τόνισε χαρακτηρίστηκα για να συμπληρώσει:

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να κάνουν “οι σπίθες τα σκοτάδια φως”. Το ΚΚΕ όμως τις κράτησε ζωντανές. Δεν επέτρεψε να σβήσουν στο βούρκο της διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος, των κυβερνητικών εναλλαγών και των οργάνων της σάπιας εξουσίας του κεφαλαίου.

Γι αυτό είναι εδώ, πιο έμπειρο και πιο δυνατό, μαχητική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, που αναπτύσσεται σε μια σειρά από μέτωπα πάλης που αφορούν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Γι αυτό και τη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 8  Οκτώβρη το Κόμμα μας τη δίνει και πάλι με στόχο να δυναμώσει το φως.

Να ανάψουν περισσότερες σπίθες μέσα στα σκοτάδια που δημιουργεί η πολιτική τους, να δυναμώσει η 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, των άλλων κομμάτων του συστήματος, που φέρνει τα σκοτάδια στην καθημερινότητά μας» ανέφερε.

Παράλληλα ο Θοδωρής Χιώνης υπογράμμισε ότι οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι δοκιμασμένοι, σταθεροί αγωνιστές του εργατικού λαϊκού κινήματος, τους ξέρουν και οι «πέτρες» ενώ θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για το παραμικρό μέτρο ανακούφισης και βελτίωσης της ζωής, της καθημερινότητας, χωρίς να διστάσουν να τα βγάλουν πέρα με όλους και με όλα, τόνισε.

«Αρκετά με το “πάμε κι όπου βγει”! Ήρθε η ώρα “ να πάμε αλλιώς”»

«Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλους τους δήμους, κι εδώ στα Γιάννενα με υποψήφια δήμαρχο την Τσουμάνη Όλυ και στην Περιφέρεια Ηπείρου με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιώργο Πρέντζα» κατέληξε.

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις