Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Eurogroup: Προσωρινός συμβιβασμός και στο βάθος Μνημόνια!

Σε μια καταρχήν συμφωνία – απόρροια σκληρών παζαριών και συμβιβασμών – για το νέο «πακέτο» οικονομικό στήριξης για την αντιμετώπιση..

Σε μια καταρχήν συμφωνία – απόρροια σκληρών παζαριών και συμβιβασμών – για το νέο «πακέτο» οικονομικό στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία, ο κύριος όγκος του οποίου θα καταλήξει στο μεγάλο κεφάλαιο, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών οικονομιών θα γίνει μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς του ESM, με όρους και δεσμεύσεις, δηλαδή με νέα μνημονιακά μέτρα. Χαρακτηριστική επ΄αυτού η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γούπκε Χούκστρα: “Ο ESM μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για ιατρικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό”. 

Μετά από ένα μαραθώνιο διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί ένας προσωρινός συμβιβασμός, κρίσιμα ζητήματα όπως η χρηματοδότηση της ανάκαμψης, δηλαδή τα χρήματα που θα δοθούν την «επόμενη μέρα» για να στηριχθούν επιχειρηματικοί και τραπεζικοί όμιλοι παραπέμφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η διαμάχη ανάμεσα στην Ολλανδία που αξίωνε αυστηρούς όρους για την προσφυγή στον ESM και την Ιταλία που δεν ήθελε κάτι τέτοιο, ξεπεράστηκε μέσω μιας ενδιάμεσης λύσης και της …ασάφειας, σύμφωνα με τον 902.gr. Η συμφωνία σε κανένα σημείο της δεν αναφέρει ρητώς ότι θα εκδοθεί κοινό χρέος (ευρωομόλογο) για να χρηματοδοτηθεί η «ανάκαμψη» κάτι που ζητούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αλλά αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

Αντίθετα αποφασίστηκε ότι τα χρήματα που θα διατεθούν μέσω των πιστωτικών γραμμών του ESM, θα πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε δαπάνες υγείας που αφορούν την αντιμετώπιση του κορωνοιού. Τα κράτη – μέλη μπορούν να προσφύγουν στον ESM για την χρηματοδότηση και άλλων δράσεων, όμως, θα υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία. 

Η απόφαση του Eurogroup αφορά μέτρα συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

240 δισ. αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα είναι διαθέσιμα μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινγκ.

100 δισ. θα δοθούν από την Κομισιόν για τη στήριξη της μερικής απασχόλησης και

200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Με το «μέτρο» το 2% του ΑΕΠ ανά χώρα, από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναλογούν περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τον ESM ή στην καλύτερη περίπτωση 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Πεδίο αντιθέσεων και ανταγωνισμών το ταμείο για την ανάκαμψη 

Η διαμάχη για το ευρωομόλογο που είχαν προτείνει οι χώρες του νότου προσπεράστηκε με μια γενικόλογη διατύπωση ότι θα εξετασθεί η χρήση «καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων» στο πλαίσιο ενός Ταμείου Ανάκαμψης. Η μορφή και οι όροι τους θα αποφασιστούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη διάρκεια του οποίου θα υπάρξουν νέες σκληρές και τεταμένες διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ενός Ταμείου «για την προετοιμασία και στήριξη της ανάκαμψης», το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση «σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Αυτό το Ταμείο «θα είναι προσωρινό, στοχευόμενο και ανάλογου μεγέθους με το τρομακτικό κόστος της τρέχουσας κρίσης και θα βοηθήσει να καταμεριστεί σε βάθος χρόνου, μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης». 

Οι αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «οι συζητήσεις για τις νομικές και πρακτικές πτυχές ενός τέτοιου ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της σχέση του με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τις πηγές χρηματοδότησής του και για καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, σε ευθυγράμμιση με τις συνθήκες της Ένωσης, θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια απόφαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, M. Σεντένο, βαφτίζοντας «αλληλεγγύη» τα «πακέτα» που θα φορτωθεί ο λαός για να στηριχθούν τα μονοπώλια.

Ο συγκεκριμένος συμβιβασμός ήρθε μετά από παρέμβαση της Μέρκελ η οποία είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζ. Κόντε και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε ώρες πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, ότι διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν αναληφθεί δράση για να ξεπεραστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το συμπέρασμα: Επί εβδομάδες, οι χώρες μέλη έχουν στήσει ένα παζάρι μπροστά στην πανδημία, συγκρούονται για τα κεφάλαια που θα διατεθούν, για τον νοσοκομειακό εξοπλισμό, για τα μέσα προστασίας και τα φάρμακα, για τους περιορισμούς στα σύνορα, για το εμπόριο, για τα δάνεια και τα χρήματα που θα δωθούν μέσω μνημονίων, για τα πάντα φέρνοντας στην επιφάνεια τις αντιθέσεις τους με φόντο και την επόμενη μέρα. Και είμαστε μόνο στην αρχή…

 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις