Η εθνική τους ενότητα

Οι «εταίροι» και «σύμμαχοι», στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λες και δεν έγινε δημοψήφισμα, στέλνουν ένα ακόμα τελεσίγραφο, ζητώντας τις προτάσεις της κυβέρνησης. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η στάση τους. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις της, συγκεκριμένα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μοιάζουν με τις προτάσεις των μνημονίων των 8 δισεκατομμυρίων και των 29,2 δισεκατομμυρίων (με διετές πρόγραμμα), τις προτάσεις που είχε ήδη καταθέσει.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας πριν λίγο στο ευρωκοινοβούλιο, είπε: «Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με όσο το κατά δυνατόν λιγότερο υφεσιακές επιπτώσεις. Βεβαίως η πρότασή μας, περιλαμβάνει και το αίτημα για μία άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους». Παζάρια για το πόσο θα είναι υφεσιακά τα μέτρα, παζάρια για το χρέος.

Τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ (το ΚΚΕ δεν υπέγραψε) υπέγραψαν μια κοινή ανακοίνωση , για να δηλώσουν την εθνική τους ενότητα. Υπέγραψαν πως «η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας».

Μαζί οι υπερασπιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υπέγραψαν ένα κείμενο, μετά το «ΟΧΙ» της Κυριακής, που είναι αντίθετο με τις θέσεις που είχαν την εβδομάδα, πριν το δημοψήφισμα. Πριν την Κυριακή  έσκουζαν κι έλεγαν πως το «ΟΧΙ» θα μας πετάξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι ρήξη με τους «συμμάχους». Πρακτικά, υπέγραψαν τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά το δημοψήφισμα: «Η εντολή που μου δίνεται δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη συμφωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν μια ανακοίνωση της εθνικής τους ενότητας, έκανε μια κίνηση, για να δείξει την πολιτική του κυριαρχία. Πέρα από τις εντυπώσεις, όμως, υπάρχει και η ουσία: Η προσπάθεια αποκλειστικής ερμηνείας του «ΟΧΙ» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, δηλαδή μαζί τους εκπροσώπους του «ΝΑΙ».

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η πολιτική εκμετάλλευση του «ΟΧΙ», από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Το είχε πει, άλλωστε, πως αυτό θα κάνει. Εάν θέλουμε, όμως, να μιλήσουμε, πέρα από τα πολιτικά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε στο εξής: Ο λαός που ψήφισε «ΟΧΙ», ανεξαρτήτως του τρόπου και του σκεπτικού που το έκανε, σίγουρα δεν έδωσε εξουσιοδότηση στον ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει νέα συμφωνία – μνημόνιο. Το έχουμε ξαναγράψει: Εάν ήθελε κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ ας έβαζε σε δημοψήφισμα και τις δικές του προτάσεις. Αυτό το «ΟΧΙ», το «ΟΧΙ της Κυριακής, δεν χαρίζεται στον Τσίπρα.

Ένα κατασκεύασμα 

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του «ΝΑΙ»  δεν σταμάτησαν να μιλούν για την εθνική ενότητα. Έλεγαν βαρύγδουπα «όχι στο διχασμό» και άλλα τέτοια. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το δικό της τρόπο.

Στις κρίσιμες μέρες που ζούμε το παραμύθι της «εθνικής ενότητας» δεν είναι τίποτα άλλο από προετοιμασία για να ανεχθούμε τα χειρότερα. Η κοινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι είναι ένα τέτοιο δείγμα. Ένα άλλο παράδειγμα, σε κυβερνητικό επίπεδο, ήταν η κυβέρνηση Παπαδήμου, που την παρουσίαζαν ως εθνική κυβέρνηση.

Η εθνική τους ενότητα δεν υπάρχει. Είναι ένα κατασκεύασμα, με το οποίο προσπαθούν να ταυτίσουν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών με τα συμφέροντα του λαού. «Να πάμε όλοι μαζί», «οι Έλληνες ενωμένοι κάνουν θαύματα», μας λένε.  Φράσεις που επαναλαμβάνονται και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κάλεσμα για να συνεχίζουν να έχουν εξασφαλισμένα τα προνόμια και τη δύναμη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τους στρατούς των υποτακτικών τους, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Τι δουλειά έχει ο κόσμος, που ματώνει για να επιβιώσει, στην κρίση, να είναι «ενωμένος» με εκείνους που συνεχίζουν να πλουτίζουν, με εκείνους που, στη χειρότερη περίπτωση, έχουν χάσει μέρος των κερδών τους;

Άλλο η εθνική κυριαρχία της χώρας, δηλαδή – μεταξύ άλλων – η δυνατότητα να αποφασίσει ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει, και άλλο η εθνική τους ενότητα. Αξίζει να σημειωθεί , βέβαια, πως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει.

Τα σενάρια που ακούγονται και γράφονται, για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι πολλά. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Έχει ξεκινήσει πάλι η συζήτηση για το ενδεχόμενο να «πεταχτεί» η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διάφορους οικονομικούς τρόπους. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως θα βρεθεί λύση στο …«ευρωπαϊκό σπίτι».

Η εκτίμηση μας είναι πως οποιαδήποτε λύση, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και σε συνεννόηση με τους «εταίρους», θα είναι καταστροφική για το λαό της χώρας. Θα έχει αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά ονομαστούν «μνημονιακά», είτε βαφτιστούν με οποιοδήποτε άλλο όνομα.

Σημείωση: Ο πίνακας είναι του Πάμπλο Πικάσο. Μια νεκρή φύση, σαν την κενή, νεκρή,  εθνική τους ενότητα.  

 

 

 

 

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

5 Σχόλια - "Η εθνική τους ενότητα"

 1. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

  Η μετέπειτα πορεία των πραγμάτων κατέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι στην αστική «δημοκρατία», αλλά και σε κάθε «κράτος», οι νόμοι (και το Σύνταγμα) είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Μπορούν να συγκρατούν μικρά και αδύναμα έντομα, θραύονται όμως από τα μεγάλα και ισχυρά (Λουκιανός «Βίοι Παράλληλοι – Σόλων/Ποπλικόλας»). Αν δεν ήταν έτσι, τότε ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, αντί να παριστάνουν τώρα τους τιμητές των πάντων,
  ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ (η εσχάτη προδοσία έτσι τιμωρείται). Περαιτέρω, η απλή προδοσία επίσης τιμωρείται από το Νόμο. Ακούστε με : Όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε από τους «θεσμούς» (άλλη πασοκία και αυτός ο όρος!) το απαράδεκτο, τελεσιγραφικό, σχέδιο συμφωνίας, ανεξάρτητα από το ότι μπορούσε και έπρεπε να τους το πετάξει στα μούτρα (τέτοιες υποσχέσεις είχε δώσει και τέτοιες εντολές είχε πάερει), αλλά δεν το έπραξε, απευθύνθηκε στο Λαό και μας έβαλε στη διαδικασία ενός δημοψηφίσματος. Αυτό το δημοψήφισμα (ανεξάρτητα από τις ερμηνείες που δόθηκαν)
  έλεγε ξεκάθαρα : ΟΧΙ ή ΝΑΙ στο σχέδιο αυτό. Μέχρις εδώ κατανοητά ; Πάμε παρακάτω : Μετά πήγε για «διαπραγματεύσεις» με τους «εταίρους» έχοντας στην τσέπη του ένα όχι 62% του ελληνικού λαού και μας έφερε στη Βουλή για ψήφιση μιαν άλλη σύμβαση – μνημόνιο (προαπαιτούμενων για το υπό ψήφιση Γ΄ Μνημόνιο) ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΟΣΑ Ο ΛΑΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ και κάτι άλλα «ψιλά» αλλ’ εξ ίσου καταστρεπτικά για τον ελληνικό λαό. Η Βουλή των Ελλήνων, χωρίς να διαβάσει προφανώς τί ψήφιζε (δεν είναι δα η πρώτη φορά), το ψήφισε ! Το αποτέλεσμα όμως του δημοψηφίσματος (το οποίο δημοψήφισμα είναι το απαύγασμα της αστικής, συνταγματικής, δημοκρατίας) ή τ α ν υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ό γ ι α ό λ ο υ ς
  και όταν λέμε «όλους» εννοούμε όλους και πριν από τους άλλους «όλους» εννοούμε την Κυβέρνηση (ναι, αυτή την «πρώτη φορά αριστερά»). ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ. Η «πρώτη φορά…» όμως το έκανε και οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν (από ποιόν άλλον; από την χωρίς εισαγωγικά αριστερά) πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Φαίνεται, ή ο ιστός της αράχνης δεν δούλεψε σωστά ή οι χρυσοκάνθαροι ήταν πολύ ισχυροί…. Ποιός θα τους καθήσει στο σκαμνί για παραβίαση του Συντάγματος;
  Πλάκα κάνουμε ; Μήπως ο Λαός και κάτω από άλλες διαδικασίες; Λέω, μήπως . . . [καθυστερημένο χρονικά σχόλιο, αλλά εδώ και τώρα μπόρεσα να το κάνω].-

 2. Ο/Η G.T. λέει:

  Κύριε Χολέβα
  Καταρχήν να σας πω ότι συμμερίζομαι τη δυσαρέσκειά σας για το άδικο της συνομιλίας! Εσείς παίρνετε επωνύμως την ευθύνη των λόγων σας, ενώ εγώ όχι. Εσείς όμως είστε δημοσιογράφος και εγώ όχι, που σημαίνει ότι ίσως…… να μη μου επιτρέπεται να γνωστοποιήσω το όνομά μου. Διαφωνώ κατηγορηματικά σε όποια σχόλια έχουν προσβλητικό περιεχόμενο ή εμπεριέχουν ειρωνεία. Επι του προκειμένου δεν είχα πρόθεση ούτε να σας θίξω, ούτε να σας ειρωνευτώ και πολύ περισσότερο να τσακωθώ μαζί σας. Όντως αναφέρετε στο άρθρο σας ότι δε σας εκπλήσσει η μετατροπή του ΟΧΙ σε Ναι. Παίρνω λοιπόν πίσω το συγκεκριμένο σχόλιο και σας ζητώ συγνώμη. Ωστόσο Θα επιμείνω στα παρακάτω:
  – Στο άρθρο σας 2 Ιουλίου 2015 θέτατε το ερώτημα: « Ποιο είναι τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Θα δώσει ο καθένας, προσωπικά, το νόημα που θέλει; Η αλήθεια είναι πως ο καθένας μπορεί να έχει ένα σκεπτικό. Το επίσημο ερώτημα, όμως, είναι αυτό που θα γράφεται στα ψηφοδέλτια: Ναι ή όχι στη συγκεκριμένη πρόταση των δανειστών. (…)Το «ΟΧΙ» μπορεί να είναι ένα καθολικό «ΟΧΙ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα «ΟΧΙ» που δεν ακυρώνεται από κανέναν.»
  Τότε κύριε Χολέβα σας έθετα το ερώτημα: «Πως διαφοροποιείς εσύ το δικό σου ΟΧΙ; Και με ποιο τρόπο διαφυλάττεις τη διαφοροποίησή σου; Με ποιο τρόπο θα το διαχωρίσεις από το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται;» Φυσικά και δεν είστε υποχρεωμένος να διαβάζετε τα σχόλια ούτε πολύ περισσότερο να απαντάτε σ’ αυτά. Εξακολουθώ όμως να επιμένω στο ερώτημα γιατί πιστεύω ότι όσο μπορεί να το καπηλεύεται ο Τσίπρας το ΟΧΙ άλλο τόσο μπορεί να δίνει κανείς αυθαίρετα νόημα σ’ αυτό. Και αυτό γιατί δεν ήταν ένα ξεκάθαρο και βροντερό ΟΧΙ σε όλα τα μνημόνια και σε αυτούς που τα παράγουν. Σε εκείνο το άρθρο σας ρωτούσα μήπως θα ήταν καλύτερα, αφού σε όλους μας ήταν ξεκάθαρη και η πρόθεση και η προοπτική του ΟΧΙ , όλες οι αντικαπιταλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εκφράζαμε το ΟΧΙ δια της αποχής;. Κατά τη γνώμη μου και το μήνυμα δε θα επιδέχονταν παρερμηνείες και θα διαφυλάτταμε τη τιμή της αριστεράς την οποία έχουν κάνει κουρελόχαρτο.
  – Εμείς του εκφραζμένου τριπλού ΟΧΙ επαναλάμβάνω δεχτήκαμε επίθεση για την προσφυγή στο άκυρο με το επιχείρημα του δημοψηφίσματος το ’74. Επαναλαμβάνω ότι ουδεμία σχέση έχει το ένα με το άλλο. Δεν έμπαινε το ζήτημα τότε αν θα έχουμε Κωστάκη ή Λαλάκη!!! Τώρα έμπαινε το ζήτημα ή με την πρόταση των θεσμών ή με αυτό που εμείς θα φέρουμε. (νομίζω ότι δε διαφωνούμε επ αυτού).
  – Όσον αφορά αν θα χαρίσουμε το ΟΧΙ στον Τσίπρα. Ασφαλώς και δε συμμερίζομαι την άποψη ότι το συντριπτικό ΟΧΙ ήταν ΝΑΙ στα μνημόνια. Το ΟΧΙ είναι τόσο διφορούμενο όσο και το ερώτημα. Ο καθένας από το μετερίζι του καλείται να το υπερασπιστεί.
  Αν διαβάσετε το σχόλιο σας ευχαριστώ . G.T..

 3. Κύριε …GT, ελπίζω το σχόλιο σας να έγινε από απροσεξία και μόνο. Θα σας βοηθήσω λίγο.

  Στο άρθρο, ακριβώς πάνω από το σχόλιο σας, θα δείτε πως αναφέρω ξεκάθαρα:

  «Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η πολιτική εκμετάλλευση του «ΟΧΙ», από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Το είχε πει, άλλωστε, πως αυτό θα κάνει».

  Για να σχολιάζετε με τόση σιγουριά θα έχετε διαβάσει και τα προηγούμενα άρθρα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο, στις 2 Ιουλίου, γράφω συγκεκριμένα:

  «Στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα (για να το ακούσουν οι «εταίροι» και όχι μόνο) πως το «ΟΧΙ» του ΣΥΡΙΖΑ «δε σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη», εννοώντας φυσικά την Ευρωπαϊκή Ένωση» (http://www.imerodromos.gr/oxi-kyriakh-deutera/)

  Σε προηγούμενο άρθρο, στις 6 Ιουλίου: «Δεν μας εκπλήσσει καθόλου η ερμηνεία του «ΟΧΙ» από την κυβέρνηση. Είναι, όμως, έτσι; Η κυβέρνηση έθεσε ένα συγκεκριμένο ερώτημα στο δημοψήφισμα, που αφορούσε την πρόταση των δανειστών. Δεν ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής (με εκλογές), ούτε έθεσε σε δημοψήφισμα την πρόταση – μνημόνιο των 8 δις. Αντίθετα, ανακοίνωσε το δημοψήφισμα και μετά επανήλθε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με ένα διετές – μνημόνιο, αξίας 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Τις κινήσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ τις χαρακτηρίσαμε πολιτική απάτη (σε προηγούμενο άρθρο) και θα επιμείνουμε σε αυτό, χωρίς καμία αμφιβολία» ((http://www.imerodromos.gr/oxi-europaikienosi/)

  Μπορεί να διαφωνείτε με το σκεπτικό των άρθρων και με το «ΟΧΙ» με συγκεκριμένο περιεχόμενο, για την επόμενη μέρα. Δικαίωμα σας.

  Κι ένα σχόλιο: Εάν θέλετε να χαρίσετε το ΌΧΙ του λαού, στον Τσίπρα, είναι δικαίωμα σας. Εάν , κατά τη γνώμη σας, το 61,31% του λαού, με την ψήφο του, δήλωσε πως θέλει μνημόνιο, τότε κι αυτό είναι δικαίωμα σας. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε.

  Κύριε …GT δεν γνωρίζω το όνομα σας. Εσείς το δικό μου το ξέρετε. Παρ’ όλα αυτά σας απαντώ. Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε.

  Γεράσιμος Χολέβας

 4. Ο/Η G.T. λέει:

  Κύριε Χολέβα αναφέρεστε στη δήλωση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, η οποία λέει: «Η εντολή που μου δίνεται δεν είναι εντολή ρήξης αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης για την επίτευξη συμφωνίας»
  Ναι αλλά πριν το δημοψήφισμα (1/7/2015)έλεγε:
  «Στόχος μας μια βιώσιμη λύση. Σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με όρους βιωσιμότητας. Ήδη, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος, έπεσαν στο τραπέζι βιώσιμες λύσεις (…) Σας λένε συνειδητά ψέματα, όσοι σας λένε ότι έχω προσωπικό σχέδιο να βγάλω την Ελλάδα από την ευρωζώνη (…) Το «Οχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει καλύτερη διαπραγματευτική θέση για την Ελλάδα»
  Ο άνθρωπος είναι συνεπής!!! Μας το έλεγε καθαρά. Προς τι λοιπόν η έκπληξη;
  Δε φτάνει όμως ότι μας το έλεγε ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μας το έλεγαν και οι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ → «το δημοψήφισμα δεν εμπεριέχει τίποτα παραπάνω από αυτό που τίθεται στο ερώτημα. Απάντα στο ναι ή όχι με τις προτάσεις των δανειστών και μετά βλέπουμε» Άλλωστε ξέρετε πολύ καλά ότι το δίλημμα διανθιζόταν και με άλλα προγενέστερα δημοψηφίσματα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη βασιλευομένη Δημοκρατία του 1974 κ.λ.π.» Κύριε Χολέβα πάντα έρχεται και η επόμενη ημέρα. Και την επόμενη ημέρα πρέπει να είσαι έτοιμος να υπερασπίσεις αυτό που έλεγες και την προηγούμενη.

 5. Ο/Η κιμων λέει:

  Μακη στα λεγαμε…εσυ δεν ακουγες..

Άποστολή άρθρου μέσο Email