Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και σίτιση: Με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και στην Ένωση Ξενοδόχων απαιτήθηκαν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις

Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα σε μια σειρά πόλεις οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τα ξενοδοχεία και την εστίαση. Στη λήξη μιας..

Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα σε μια σειρά πόλεις οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, τα ξενοδοχεία και την εστίαση.

Στη λήξη μιας ακόμα σεζόν, που συνοδεύτηκε από νέα ρεκόρ αφίξεων και κερδών για τους μεγαλοξενοδόχους και τους επιχειρηματίες, αλλά και από εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες δουλειάς, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία παλεύουν για να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις σε ξενοδοχεία, επισιτιστικά καταστήματα και μαζική εστίαση με ουσιαστικές αυξήσεις και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Διεκδικούν την υπογραφή τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων σε κάθε τουριστική περιοχή με τις Ενώσεις Ξενοδόχων. Απαιτούν από την κυβέρνηση επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού κλαδικού μισθού για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακών σωματείων ξεκίνησε έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων, με τους απεργούς να καταδικάζουν τις εργοδοτικές αξιώσεις για 10ωρη δουλειά, που διατυπώνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ στα ξενοδοχεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στηρίζοντας τους απεργούς και τα δίκαια αιτήματά τους.

 

«Απεργούμε για τη ζωή μας»: Κάτω από την επισήμανση αυτή οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έθεσαν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις τους για τον εργάσιμο χρόνο, το εισόδημα, τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία.

«Όταν έχει δουλειά μάς ξεπατώνουν για ένα μεροκάματο. Όταν δεν έχει δουλειά μάς στέλνουν στα αζήτητα». Με τη φράση αυτή συνόψισαν το «μοντέλο του Τουρισμού», που στερεί από τους ίδιους τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μετατρέπει τις διακοπές σε πανάκριβο εμπόρευμα, απλησίαστο για όλο τον λαό. «Αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά, τα έξοδα δεν είναι εποχικά», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ν. Μηλαπίδη, ο οποίος δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους.

Αμέσως μετά, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στην Ένωση Ξενοδόχων. Παρά το γεγονός ότι το Συνδικάτο μέρες πριν την απεργία είχε στείλει στην Ομοσπονδία Ξενοδόχων αίτημα για συνάντηση, στα γραφεία τους υπήρχε μόνο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής. «Αυτά που λένε για δέκα ώρες δουλειά και για ψίχουλα 3% στον μισθό, να τα ξεχάσουν και να τα πάρουν πίσω», απαίτησε ο Γιώργος Στεφανάκης. Αντίστοιχα απαίτησαν να αποσυρθεί κάθε σχέδιο για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, ξεκαθαρίζοντας πως τα σχέδια αυτά το μόνο που εξυπηρετούν είναι η αναζήτηση νέων πεδίων επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. «Όλοι εμείς που σήμερα κάναμε την επιλογή να απεργήσουμε, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας αυτόν τον αγώνα να τον συνεχίσουμε», υπογράμμισε, με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη.

 

Νωρίτερα από τη συγκέντρωση, ο Γιώργος  Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου μετέφερε την εικόνα των διευθυντών και προϊσταμένων που κλήθηκαν να πλύνουν πιάτα, να αλλάξουν σεντόνια και να κουβαλήσουν βαλίτσες. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα αιτήματά μας», ξεκαθάρισε, απευθύνοντας κάλεσμα οργάνωσης στα σωματεία. «Από την ανάπτυξη που μας ευαγγελίζονται όχι μόνο δεν κερδίζουμε όλοι, αλλά εμείς, οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, χάνουμε συνέχεια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη στάση του υπουργείου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ένα ποσό της τάξης των 40 εκατομμυρίων για να μη μένουν οι εποχικοί χωρίς επίδομα ανεργίας, τη στιγμή που δίνει 500.000 ευρώ την ημέρα για να βρίσκεται ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και να συμμετέχει στα πολεμικά μέτωπα.

«Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο της Αττικής και στα σωματεία σε όλη τη χώρα, να δημιουργήσουμε νέα σωματεία μέσα στα ξενοδοχεία, στις επιχειρήσεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. Από το βήμα της κινητοποίησης εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου στους εκπαιδευτικούς που απεργούν, ενώ κάλεσε σε καθημερινή προετοιμασία για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη.

Τον λόγο στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο πήραν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων μεταφέροντας τη φωνή και τα αιτήματα των απεργών.

«Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας», τόνισε ο Διαμαντής Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Intercontinental».

Τις γυναίκες απεργούς χαιρέτισε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Saint George Lycabettus». «Στα ξενοδοχεία της Αθήνας, διευθυντές και προϊστάμενοι θα στρώσουν σήμερα τα δωμάτια», σχολίασε καθώς οι καμαριέρες απεργούν.

«Δουλεύουμε σε έναν χώρο στον οποίο σπάνε τα ρεκόρ των κερδών» και οι εργαζόμενοι εισπράττουν εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, δουλειά χωρίς άδειες, κατήγγειλε ο Νίκος Λαβαντσιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση εστίασης «Select SP» στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Χαιρέτισε όλους τους κλάδους που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και υπενθύμισε πως οι δρόμοι τους θα συναντηθούν στις 20 Νοέμβρη, στην πανεργατική απεργία.

Τη μείωση των μισθών στην κρίση και την επιβίωση των εργαζομένων με επιδόματα πείνας την περίοδο της πανδημίας, υπενθύμισε ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Royal Olympic». «Και τότε και τώρα δεν μας υπολογίζουν»υπογράμμισε και τόνισε πως σήμερα, με τα κέρδη της εργοδοσίας να αυξάνονται, οι μισθοί δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας, οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώνονται, η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα.

«Η Συλλογική μας Σύμβαση φτάνει στο τέλος της, το ίδιο και η υπομονή μας», είπε η Σίσσυ Ράνου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zafolia», αναφερόμενη στις αξιώσεις των ξενοδόχων να επιβάλουν εξαήμερη και επταήμερη δουλειά και ατελείωτα ωράρια. Όσο για τις προκλητικές επισημάνσεις τους για τις «χαμηλές δεξιότητες» του δυναμικού του κλάδου, έστειλε στην εργοδοσία το εξής μήνυμα: «Σήμερα σας δίνουμε την ευκαιρία να εξασκηθείτε στα πόστα μας, γιατί έρχονται κι άλλες απεργίες!».

«Αυτή τη στιγμή μάνατζερ κουβαλάνε βαλίτσες και προϊστάμενοι κάνουν check in στους πελάτες», ανέφερε ο Αντώνης Λακιάρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott», χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία. «Το θαύμα του Τουρισμού περνάει πάνω από τις δικές μας πλάτες», τόνισε.

Την επιτυχία της απεργίας, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου. Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις