Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: Κι όμως…κινείται!

Μπορεί η κυβέρνηση, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για χτυπήσει την έρευνα και τους ερευνητές (η περικοπή..

Μπορεί η κυβέρνηση, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για χτυπήσει την έρευνα και τους ερευνητές (η περικοπή της χρηματοδότησης έχει φτάσει στο 68% από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ με νομοσχέδιο επιχειρεί να μετατρέψει τα ερευνητικά κέντρα σε επιχειρήσεις και τους ερευνητές σε …επιχειρηματίες), ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα χτυπήματα «κάτω από τη μέση», Έλληνες ερευνητές επιστήμονες παράγουν ένα εντυπωσιακό έργο και κατακτούν διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Γεγονός που σημαίνει πως με μια άλλου τύπου ανάπτυξη, που θα δίνει μεγαλύτερη προσοχή και χρηματοδότηση στην Παιδεία, την Έρευνα και την Καινοτομία, η χώρα μας θα μπορούσε να ορθοποδήσει χωρίς δανεικά, μνημόνια και εξαθλιωμένο λαό.

Ας δούμε, εν συντομία, μερικές από τις διακρίσεις και διεθνή βραβεία που απέσπασαν Έλληνες ερευνητές και Ερευνητικά Κέντρα, για διάφορες πρωτοπόρες επιστημονικές ανακαλύψεις τους, μόλις τον τελευταίο μήνα:

Καθαρό νερό με ηλιακή ενέργεια!

Ο Δρ Πολύκαρπος Φαλάρας, ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CLEANWATER, έλαβε το διεθνές βραβείο “Alternative Water Resources Prize” σε αναγνώριση της προσφοράς του στην έρευνα για καθαρό νερό.

Η μέθοδος που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Δρος Π. Φαλάρα αφορά στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για τον καθαρισμό του νερού, αξιοποιώντας τη φυσική ενέργεια του ηλιακού φωτός και προηγμένους φωτοκαταλύτες τιτανίας σε συνδυασμό με κεραμικές και σύνθετες μεμβράνες.

Ενώ οι συμβατικές μέθοδοι καθαρισμού – που δεν έχουν πάντοτε απόλυτη επιτυχία – βασίζονται στον φυσικό διαχωρισμό του νερού από τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τους ρύπους (π.χ. με προσρόφηση, διήθηση), η νέα μέθοδος, κάνοντας χρήση νανοτεχνολογίας και προηγμένων οξειδωτικών διεργασιών αντιρρύπανσης, επιτυγχάνει την φωτοκαταλυτική διάσπαση των ρύπων, καθαρίζοντας έτσι αποτελεσματικότερα το νερό. Και όλα αυτά χωρίς περιττά κόστη και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιείται το φως του ήλιου!

Η νέα καινοτόμος τεχνολογία καλύπτεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει κατασκευαστεί πρότυπη εργαστηριακή μονάδα (φωτοκαταλυτικός αντιδραστήρας) καθαρισμού νερού, όπου αξιολογούνται και βελτιστοποιούνται νέοι νανοφωτοκαταλύτες αλλά και σύνθετες/τροποποιημένες μεμβράνες με δράση στο ορατό φως. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργειακά αυτόνομη λειτουργία του συστήματος με τη χρήση τεχνολογιών οπτικών ινών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ έχει σχεδιαστεί η επέκταση του σε μεγαλύτερη κλίμακα (scale-up), πράγμα που ανοίγει τις προοπτικές για πρακτική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας σε επίπεδο κατοικίας, παραγωγικής μονάδας καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τετραπλή διάκριση της Ελλάδας στο Διεθνή Διαγωνισμό Δορυφορικών Εφαρμογών

Τέσσερις ελληνικές ομάδες διακρίθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών που διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), δημιουργώντας ιδιαίτερη αίσθηση στους διοργανωτές και στους παρευρισκόμενους, καθώς η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετείχε επίσημα στον διαγωνισμό.

Σημαντική διάκριση στις εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες δορυφορικής πλοήγησης είχε η πρόταση «YOOR – Exchanging Experiences», με δημιουργούς τον Φίλιππο Μπεβεράτο και τον Jean-Robert Malandra, μια εφαρμογή σε κινητές συσκευές, για ενημέρωση και επικοινωνία των ιστιοπλόων, τουριστών και ταξιδιωτών της θάλασσας, που στόχο έχει να αναδείξει τους ενδιαφέροντες μικρούς θαλάσσιους προορισμούς στην Ελλάδα και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η πρόταση αυτή προκρίθηκε ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές του διαγωνισμού GNSS 2014 που διοργανώθηκε από τον ΣΕΚΕΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο και συντονίζει την πρωτοβουλία στο πλαίσιο του έργου LDA, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ), με σκοπό την βράβευση των καλύτερων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών καινοτομιών που βασίζονται στην χρήση των δορυφορικών τεχνολογιών πλοήγησης στην καθημερινή ζωή.

Πρώτο βραβείο για την καλύτερη λειτουργούσα υπηρεσία απονεμήθηκε στην πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές «FireHub» που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ. Χάρη Κοντοέ στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), η οποία και παρέλαβε το σχετικό βραβείο.

Ιδιαίτερη διάκριση είχε μια ακόμα ελληνική πρόταση με τίτλο «Seagrass in HD» από το Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών «Αρχιπέλαγος» από τους Δημοσθένη Τραγανό και Samuel Matthews, μια εφαρμογή για διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Μια ακόμη ιδιαίτερη ελληνική παρουσία ήταν αυτή της sboing με το «sbCliMate», η οποία κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία «T-Systems big data challenge».

Διάκριση στην «πράσινη» έρευνα

Με ελληνική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου η βράβευση νέων επιστημόνων και ερευνητών στα πλαίσια του διαγωνισμού Green Talents στη Γερμανία.

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται φέτος για έκτη φορά από το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, βραβεύει 25 νέους και νέες από όλο τον κόσμο για τη δραστηριότητά τους στην «πράσινη» έρευνα. Ανάμεσα στους διακριθέντες βρέθηκε και ο Έλληνας Νικόλαος Μουστάκας, ετών 30, διδακτορικός φοιτητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στη φωτοκατάλυση και την τεχνητή φωτοσύνθεση.

Οι 25 διακριθέντες επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή ανάμεσα σε 800 αιτήσεις από 100 διαφορετικές χώρες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μουστάκας έλαβε την πρώτη θέση και στον ελληνικό διαγωνισμό επικοινωνίας της επιστήμης FameLab, που διοργάνωσε φέτος το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ελληνικό ηλεκτρικό όχημα βγήκε πρώτο σε διεθνή διαγωνισμό

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια παρουσιάστηκε πρόσφατα στο χώρο του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου στην Αθήνα. Η παρουσίαση έγινε με αφορμή τη νίκη της ομάδας Formula Student του Πανεπιστημίου Πατρών στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student Czech 2014.
Το ηλεκτρικό όχημα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και κατέλαβε την πρώτη θέση, στη γενική κατάταξη του πρόσφατου διεθνούς διαγωνισμού.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, στο Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, με διευθυντή τον καθηγητή Γεώργιο Χρυσολούρη, έχει ξεκινήσει μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια, δημιουργίας ενός ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων, σχεδιασμένου και κατασκευασμένου αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές.

Η ισχύς του μονοθέσιου ξεπερνά τους 110 ίππους και τα 750Nm ροπής, ενώ κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής και υλικών, το βάρος βρίσκεται στα 235kg. Το πλαίσιο όπως και τα ψαλίδια της ανάρτησης είναι κατασκευασμένα από ανθρακόνημα, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση αλουμινίου αεροπορικού τύπου. Στην «καρδιά» του μονοθέσιου βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας που δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ η ενέργεια παρέχεται από μια συστοιχία κελιών πολυμερών λιθίου.

Το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από μέλη της ομάδας, ενώ ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης μειώνει την συνολική κατανάλωση. Σε συνδυασμό με το νέο αεροδυναμικό πακέτο το μονοθέσιο είναι ικανό να αναπτύξει 2g πλευρικής επιτάχυνσης, ενώ από στάση τα 100km έρχονται σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα. Την επαναφορά σε στάση αναλαμβάνει το σύστημα πέδησης που αποτελείται από 4 πίστωνες δαγκάνες φρένων σε όλους τους τροχούς. Τα παραπάνω συμπληρώνονται και από ένα εκτεταμένο σύστημα αισθητήρων και καταγραφής δεδομένων με δυνατότητα ασύρματης μετάδοσής τους σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ελέγχονται οι παράμετροι λειτουργίας και η κατάσταση του μονοθέσιου.

Πρωτιά για Έλληνα διδάκτορα σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των εκπαιδευτικών παιχνιδιών που εγκαθίστανται σε υπολογιστή απέσπασε, σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με διεθνή συμμετοχή, ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρήστος Μαλλιαράκης, με το εκπαιδευτικό παιχνίδι σοβαρού σκοπού (serious game) CMX, το οποίο ανέπτυξε, έχοντας να αντιμετωπίσει «αντιπάλους» από πανεπιστήμια σχεδόν όλου του κόσμου.

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι CMX προκρίθηκε μεταξύ των έξι επικρατέστερων, από συνολικά 40 υποψηφιότητες, στον 2ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών (2nd Educational Games Competition) και πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Installed on a computer».

Οι μαθητές συνεργάζονται για να πετύχουν τους στόχους του παιχνιδιού, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαλλιαράκης, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του CMX.

Τόνισε, δε, πως πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game), όπου οι μαθητές μπορούν να διδαχθούν προγραμματισμό στις γλώσσες προγραμματισμού C και Java και να εισαχθούν στην αλγοριθμική σκέψη.

Με βάση το σενάριο του παιχνιδιού, δύο ομάδες, οι «κλασικοί» καλοί και κακοί προσπαθούν να βρουν τον μυστικό κωδικό του server. Οι καλοί είναι ακτιβιστές που προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον από το εργοστάσιο που το μολύνει και σ’ αυτό δουλεύουν οι… κακοί. Περνώντας, λοιπόν, από διάφορες δοκιμασίες, οι μαθητές αξιολογούνται και όταν τα καταφέρουν, παίρνουν από τους μέντορές τους (τους σενσέι) συμβουλές ή και τον κωδικό.

Απόψεις