Διεθνή

Επίθεση της αστυνομίας και συλλήψεις στην κηδεία της Helin Bölek

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ

Η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε άγρια στους συγγενείς και εκατοντάδες φίλους που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν την Χελίν Μπολέκ και προχώρησε σε συλλήψεις. Στόχος της αστυνομίας ήταν να εμποδίσει την τελετή της κηδείας στον τόπο λατρείας των  Αλεβιτών (Τζεμέβι).

Τις πρωινές ώρες, σήμερα, ξεκίνησε η πομπή με το σώμα της Χελίν Μπολέκ από το «Σπίτι της Αντίστασης» στο Küçük Armutlu, όπου έκανε την απεργία πείνας η Χελίν Μπολέκ μαζί με τον Ιμπραχίμ Γκιοκσέκ, με προορισμό τον ναό (τζεμέβι) των Αλεβιτών στο Okmeydani.

Στη μέση της διαδρομής, στο Nurtepe, η αστυνομία είχα στήσει τις δυνάμεις της και σταμάτησε την πομπή. Οι οδηγοί της νεκροφόρας, οι συγγενείς και οι δικηγόροι της θανούσης συνελήφθησαν. Η αστυνομία ζήτησε να μεταφερθεί το σώμα απευθείας στο νεκροταφείο του Feriköy.

Όλοι οι δρόμοι πρόσβασης στο Cemevi και το πολιτιστικό κέντρο Idil στο Okmeydani είχαν κλείσει από το πρωί. Παρά τα μέτρα της αστυνομίας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν φτάσει μπροστά από το Τζεμέβι. Διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα εναντίον του αποκλεισμού της αστυνομίας και τραγούδησαν τραγούδια του Grup Yorum. Έπειτα ξεκίνησαν προς το νεκροταφείο, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία. Το πλήθος προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία και τότε η αστυνομία προχώρησε σε βίαιη επίθεση με αντλίες νερού και δακρυγόνα ενώ προχώρησε σε συλλήψεις πολλών ανθρώπων.

 Ενώ οι άνθρωποι συνέχιζαν να περιμένουν έξω από τον αλεβίτικο ναό, το σώμα της Χελίν Μπολέκ μεταφέρθηκε με τη βία στο νεκροταφείο από την αστυνομία.

Στην Τουρκία δεν έχει επιβληθεί ακόμα γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε είναι απαγορευμένες οι συναθροίσεις σε κηδείες. Αυτό που επιδίωξαν ήταν να εμποδίσουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων των Αλεβιτών, που αποτελούν ξέχωρη θρησκευτική ομάδα (περίπου 23 εκατομμυρίων) και δεν έχει σχέσεις με τους σουνίτες μουσουλμάνους της Τουρκίας. Το κράτος της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει τους Αλεβίτες σαν ιδιαίτερη θρησκεία, αλλά από την εποχή του Κεμάλ, 1923, θεωρεί τους ναούς τους πολιτιστικά  σωματεία και τους Αλεβίτες μέλη των σωματείων…

Μέχρι αργά χτες το απόγευμα κόσμος είχε μαζευτεί σε προσκύνημα γύρω από το καλυμμένο με γαρύφαλα φέρετρο της Χελίν Μπολέκ. Στη φωτογραφία ο Ιμπραχίμ Γκιοκσέκ, σύντροφός της στην απεργία πείνας, αποχαιρετά την Μπολέκ. (φωτό ANF)

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας της μουσικού Ηelin Βölek σημειώνει:

«Μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωή η Ηelin Βölek, μέλος του μουσικού συγκροτήματος Group Yorum. Η ίδια, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ibrahim Gokcek, πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που από το 2016 επικαλούμενη “σχέσεις του συγκροτήματος με την τρομοκρατία” του έχει απαγορεύσει να πραγματοποιεί συναυλίες, ενώ αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί. 

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή ως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της H. Bolek και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κι ελευθεριών τους».

(Επισκέψεις: 2.315 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend