Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επίσκεψη Πομπέο: Μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και μπίζνες

Την απογείωση της ελληνικής εμπλοκής στα αιματοβαμμένα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε μια τεράστια γκάμα θεμάτων, από τις πολεμικές επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας..

Την απογείωση της ελληνικής εμπλοκής στα αιματοβαμμένα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε μια τεράστια γκάμα θεμάτων, από τις πολεμικές επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας και τις διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή μέχρι την Παιδεία και τον Πολιτισμό (προφανώς για να μπολιαστεί η νεολαία με τις «αξίες» των δολοφόνων των λαών), σηματοδοτεί η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο.

Το περίγραμμα των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη, περιγράφεται στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε αμέσως μετά.

Οι ΗΠΑ «χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προκειμένου να τρέξουν οι επώδυνοι συμβιβασμοί που βρίσκονται στο «τραπέζι» του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Επίσης, «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Οι δύο υπουργοί έκαναν μια «ανασκόπηση υψηλού επιπέδου» του «Στρατηγικού Διαλόγου» ΗΠΑ – Ελλάδας, εν αναμονή του τρίτου «Στρατηγικού Διαλόγου» που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το 2021.

Από ό,τι φαίνεται δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας), η οποία «επικαιροποιήθηκε» τον Οκτώβριο του 2019. Στον επόμενο «Στρατηγικό Διάλογο», οι δύο πλευρές «σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διεπιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης, «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο του σχήματος “3 + 1” (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ)», ενώ εξέφρασαν «τη στήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς». Προς αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίστηκε η σημασία της «συνεπούς εφαρμογής» της συμφωνίας των Πρεσπών «με καλή πίστη».

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και εξέτασαν τρόπους «περαιτέρω βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Αναφορικά με τον τομέα της Ενέργειας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP και «αναμένουν να συζητήσουν στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), το έργο της κατασκευής σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας, το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed».

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις