Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επισφαλής για τους ασθενείς η λειτουργία του Γ. Κ.Ν. Νίκαιας!- Στάση εργασίας και διαμαρτυρία τη Δευτέρα

«Επισφαλής» για τους ασθενείς χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας η Γενική Συνέλευση των Γιατρών, λόγω «της έκρυθμης κατάστασης στο Απεικονιστικό Εργαστήριο..

«Επισφαλής» για τους ασθενείς χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας η Γενική Συνέλευση των Γιατρών, λόγω «της έκρυθμης κατάστασης στο Απεικονιστικό Εργαστήριο και των λοιπών οξυμένων προβλημάτων».

Τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη στη 1 μ.μ., στο πλαίσιο προειδοποιητικής στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

Σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η σκόπιμη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου δεν αποτελεί πρωτοτυπία, ήταν κοινή απαράδεκτη τακτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας και άλλωστε αφορούσε και αφορά σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Όμως η τρέχουσα έκρυθμη κατάσταση διάλυσης είναι σαφέστατα συνειδητή επιλογή της σημερινής κυβέρνησης».

Φέρνει ως παράδειγμα το Απεικονιστικό Εργαστήριο, σημειώνοντας ότι ενώ «από αρχές 2021 οι αρμόδιοι είχαν προειδοποιηθεί επίσημα και υπηρεσιακά πως εντός 2021 και 2022 θα είχαμε συνταξιοδοτήσεις πολλών τότε υπηρετούντων γιατρών λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ή/και σοβαρών λόγων υγείας, καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε, καμία απολύτως θέση δεν προκηρύχθηκε μέχρι τον Φεβρουάριο 2023».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «στο Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας να έχουν απομείνει μόνο δυο μόνιμες ειδικευμένες γιατροί και ένας επικουρικός ειδικευμένος γιατρός σε 9 οργανικές θέσεις. Το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου 2023 (μετά από γενική εφημερία 27/10 με πλήθος νέων εισαγωγών έκτακτων περιστατικών) για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Αξονικός Τομογράφος του νοσοκομείου ήταν κλειστός λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού (οι αρμόδιοι των διοικήσεων νοσοκομείου και 2ης ΥΠΕ παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των προηγούμενων ημερών ούτε βρήκαν κάποια λύση ούτε ανέλαβαν κάποια ευθύνη). Οι γιατροί των Κλινικών τις 2 αυτές μέρες αναγκάστηκαν να διακομίζουν σε απεικονιστικά εργαστήρια άλλων νοσοκομείων ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα αξονική τομογραφία».

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών επισημαίνει ότι «σοβαρότατο παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει στις Παθολογικές Κλινικές, στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο (το οποίο κινδυνεύει με κλείσιμο μόλις αποχωρήσει ο μοναδικός μόνιμος γιατρός που είναι σε καθεστώς παράτασης μετά τη συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης), στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, στην Πνευμονολογική Κλινική και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Τεράστιο θέμα υπάρχει με τις ελλείψεις και λοιπού προσωπικού πλην γιατρών (νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, τεχνολόγων, διοικητικών, τεχνικών κλπ.). Επίσης η κατάσταση με την υποχρηματοδότηση και τη διαδικασία προμηθειών έχει ξεπεράσει τα όρια καθώς υπάρχει τεράστια δυσχέρεια στην τροφοδοσία του νοσοκομείου με αναλώσιμα υλικά και στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».

Τονίζει ότι «λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Απεικονιστικό Εργαστήριο και των λοιπών οξυμένων προβλημάτων, η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται πλέον επισφαλής για τους ασθενείς. Η τελευταία διορία που υπάρχει για τους αρμοδίους της 2ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας είναι η 13η Νοεμβρίου για αντικειμενικούς λόγους (τότε εξαντλούνται οι νόμιμες εφημερίες των εναπομεινάντων γιατρών του Αξονικού Τομογράφου και από εκεί και πέρα θα μείνουν ακάλυπτες ΚΑΙ οι γενικές εφημερίες). Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί επίσημα και ομόφωνα το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Αν δεν δοθεί οριστική λύση με βάση τα αυτονόητα επείγοντα αιτήματά μας που έχουν ήδη κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι γιατροί του νοσοκομείου με απεργία θα αναλάβουμε την ευθύνη για αναστολή της λειτουργίας του ώστε να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς. Δεν θα δεχτούμε να παρουσιαστεί ως δήθεν “λύση” ούτε η ιδιωτικοποίηση του Αξονικού Τομογράφου για να κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών ιδιωτικά εργαστήρια, ούτε οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία που είναι επίσης σε οριακό σημείο. Δεν θα δεχτούμε να παρουσιάζεται ως δικαιολογία η γραφειοκρατία για την αδυναμία άμεσης προκήρυξης όλων των θέσεων γιατρών ακτινοδιαγνωστών (ακτινολόγων)».

Σχετικά θέματα

Απόψεις