Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Επικίνδυνη η τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα  — απαράδεκτη τροπολογία αναβάθμισης της καταστολής

«Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ»

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωση Δικηγόρων για την απαράδεκτη τροπολογία αναβάθμισης της καταστολής

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων από την πρώτη στιγμή επεσήμανε τη σοβαρή επικινδυνότητα για την πολιτική και συνδικαλιστική δράση της τροπολογίας του αρ. 71 του ν. 4908/2022 με τις αλλαγές που εισήγαγε στο αρ. 187 ΠΚ. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ ζητήσαμε να καταγγελθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, απαιτώντας την άμεση κατάργησή της.

Η κυβέρνηση με την απαράδεκτη τροπολογία μεταξύ άλλων προσέθεσε στο άρθρο 187ΠΚ την παρ. 6 η οποία ορίζει πως «Στις περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ».

Η επιβολή ποινών χωρίς δυνατότητα αναστολής και μετατροπής καθώς και η απαγόρευση χορήγησης αναστολής σε περίπτωση άσκησης έφεσης, ακόμα και για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα συνιστούν απαράδεκτη αυστηροποίηση του ποινικού – κατασταλτικού δικαίου το οποίο δύναται να αξιοποιηθεί ενάντια σε δράσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Τέτοιες ρυθμίσεις δεν γίνονται «κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης» όπως διατείνεται ο ΔΣΑ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Η αντιδραστικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου τόσο στο πεδίο του ποινικού δικαίου όσο και αλλού αποτελεί στρατηγική επιλογή διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων. Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και η θωράκιση των κερδών του πάνε χέρι – χέρι με το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτή άλλωστε είναι η βασική κατευθυντήρια γραμμή της Ε.Ε. και της στρατηγικής πάνω στην οποία νομοθετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. 

Η πρόσφατη αυτή τροπολογία έρχεται ως συνέχεια σωρείας αντιδραστικών νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την αύξηση του πλαισίου των επαπειλούμενων ποινών, την κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας και την σταδιακή κατάλυση των δύο βαθμών δικαιοδοσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μεταξύ άλλων η θέσπιση του θεσμού της ποινικής διαταγής που εισήχθη με τον νέο Ποινικό Κώδικα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η έκδοση καταδικαστικής απόφασης «χωρίς την προηγούμενη ακρόαση του κατηγορουμένου», καταστρατηγώντας έτσι στην πράξη το τεκμήριο αθωότητας και αποστερώντας το δικαίωμα παράστασης του κατηγορουμένου στον έναν εκ των δύο βαθμών δικαιοδοσίας.

Απέναντι σ΄ αυτές τις εξελίξεις το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να κάνει υπόθεση του την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του. Σ΄ αυτόν τον αγώνα πρέπει να συστρατευτούμε και οι νομικοί επιστήμονες προκειμένου να μπορέσουμε να προασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματα του λαού μας και να σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης και κατάργησης τους.

 

Απόψεις