Διεθνή

Επεσε το τελευταίο οχυρό. Το ISIS νικήθηκε ολοκληρωτικά

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), μετά από πέντε χρόνια συνεχούς πολέμου και μεγάλων θυσιών, ύψωσαν τις σημαίες τους πάνω στο τελευταίο θύλακα των ισλαμοφασιστών στη Συρία, στη μικρή πόλη al-Bagouz στην τοποθεσία Deir ez-Zor  στην ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι SDF ανακοίνωσαν στις 21 Μάρτη, μέρα που οι Κούρδοι γιόρτασαν το Νεβρόζ (την κούρδικη πρωτοχρονιά) ότι απελευθέρωσαν την τελευταία περιοχή που ήταν κάτω από τον έλεγχο του ISIS και τερμάτισαν τη στρατιωτική παρουσία των ισλαμοφασιστών τρομοκρατών στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, .

«Σήμερα ολοκληρώσαμε την εκστρατεία μας απελευθερώνοντας την Bagouz, την τελευταία περιοχή που είχε στα χέρια το ISIS. Αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στους κουρδικούς, αραβικούς και συριακούς λαούς και σε όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου. Ανακοινώνουμε την ήττα του ISIS στο έδαφος και την ολοκλήρωση της εκστρατείας μας», δήλωσε ο Διοικητής της εκστρατείας των SDF Çiya Fırat, στην διάρκεια της τελετής όπου υψώθηκε η σημαία των SDF στην πόλη.

Η τελική επιχείρηση εναντίον της Bagouz ξεκίνησε στις 9 του Φλεβάρη, μετά την απελευθέρωση της περιοχής Al-Sousse από το ISIS. Με την απελευθέρωση της πόλης Bagouz  ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Cizirê Storm»  των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και τερματίστηκε  οριστικά η προσπάθεια οικοδόμησης του λεγόμενου χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή.

Οι μαχήτριες των Μονάδων Προστασίας Γυναικών (YPJ – ΓεΠεΤζε) κατεβάζουν την τελευταία μαύρη σημαία του ISIS και υψώνουν την σημαία YPJ . Φωτογραφίες: Nazım Daştan από το Mesopotamia Agency (MA)

Οι μονάδες  Προστασίας του Λαού (YPG και YPJ) , η βασική δύναμη των SDF, συμμετείχαν στο τελικό στάδιο της επίθεσης κατά του ISIS. Οι σημαίες τους τώρα κυματίζουν στη θέση των μαύρων σημαιών στη Baghoz. Προχτές οι μαχήτριες των YPJ πήραν το τελευταίο μαύρο κομμάτι ύφασμα από μια στέγη που ακόμα κυμάτιζε στο χωριό και αφού ύψωσαν τη σημαία τους, αφιέρωσαν τη νίκη τους σε «όλες τις γυναίκες στον κόσμο, αλλά κυρίως στις γυναίκες Yazidi», και τους ευχήθηκαν ένα ευτυχισμένο Newroz.

Το ISIS κατέλαβε χωρίς καμία αντίσταση την Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014, ανακήρυξε την ίδρυση του «Χαλιφάτου» και άρχισε την επέκταση του σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από το Ιράκ στη Συρία διαπράττοντας βάναυσα και άγρια εγκλήματα.

Τον Αύγουστο του 2014 εξαπέλυσε μια δολοφονική επίθεση κατά της Shengal, γη της αρχαίας κοινότητας των Γεζίντι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σφαγιαστούν, να απαχθούν, να ατιμαστούν και να οδηγηθούν στα σκλαβοπάζαρα του «Χαλιφάτου».

Η ιστορική αντίσταση στο Κομπανί και η εκδίωξη των ισλαμοφασιστών στις 26 Γενάρη 2015, έβαλε τέλος στην ανάπτυξη του ISIS μέχρι την πλήρη διάλυσή του στις 21 Μάρτη του 2019.

Οι μαχητές των SDF συγκεντρώνουν τα όπλα που άφησε πίσω του το ISIS στην περιοχή (φωτο ANF)

Η Ανακοίνωση των SDF για τη νίκη ενάντια στο ISIS

Χτες Σάββατο 23 Μάρτη, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα  ανακοίνωση για τη νίκη ενάντια στην ISIS:

«Εξ ονόματος της Γενικής Διοίκησης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και εξ ονόματος όλων των συμμάχων μας που αγωνίστηκαν μαζί μας στα ίδια χαρακώματα, ανακοινώνουμε σήμερα την τελειωτική νίκη ενάντια στην οργάνωση του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και το τέλος της επικράτησής της και στο τελευταίο της προπύργιο, στην περιοχή του Bagouz.

Αντιμετωπίσαμε τις απειλές περιφερειακών δυνάμεων με τα δικά μας, πενιχρά μέσα, κατά την ηρωική αντίσταση του 2012 και του 2013, οι περιοχές μας δέχτηκαν επίθεση στις αρχές του 2014 και, με την παρότρυνση των ίδιων περιφερειακών δυνάμεων, περισσότερες επιθέσεις του ISIS. Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πιο αιματηρές, οι πιο βάναυσες και οι πιο ολοκληρωτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάχη του Κομπανί υπήρξε το σύμβολο της παγκόσμιας αντίστασης ενάντια στην τρομοκρατία και το σημείο καμπής για την νίκη ενάντια στο ISIS. Τώρα, μετά από πέντε χρόνια μαχών, στέκουμε εδώ για να ανακοινώσουμε την ήττα του ISIS και το τέλος της απειλής που αποτελούσε για όλη την ανθρωπότητα.

Είμαστε περήφανοι για τα όσα επιτύχαμε ως αποτέλεσμα του πολέμου μας κατά του ISIS και της Αλ Κάιντα, δηλαδή τη διάσωση περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των εθνικοτήτων της Βορειοανατολικής Συρίας από τα χέρια των τρομοκρατών, όπως επίσης και την απελευθέρωση 52 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων της συριακής επικράτειας και την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας.

Αυτή η νίκη ήρθε με εξαιρετικά μεγάλο κόστος, καθώς πάνω από 11.000 μάρτυρες των δυνάμεών μας, ηγέτες και μαχητές μας, όπως και πολίτες, έγιναν στόχος του ISIS και περισσότεροι από 21.000 άλλοι μαχητές μας τραυματίστηκαν σοβαρά. Με αυτή την ευκαιρία δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε όλους αυτούς τους ήρωες και να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των μαρτύρων και να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Χωρίς τις θυσίες όλων αυτών των ανθρώπων, δε θα είχαμε πετύχει αυτή τη νίκη.

Επίσης, εκφράζουμε τις βαθύτερες ευχαριστίες μας σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και ιδιαίτερα στη Διεθνή Συμμαχία ενάντια στο ISIS.

Ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στον πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας ήταν η υιοθέτηση της δημοκρατικής προσέγγισης, οι αρχές του δημοκρατικού έθνους, η ελευθερία των γυναικών, οι αρχές της συνύπαρξης και της αδελφοσύνης των λαών, που ένωσαν τους Κούρδους, Άραβες, Ασσύριους, Τουρκμένους, Τσετσένους, Κιρκάσιους και διεθνείς μαχητές, υπό τη σημαία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ακριβώς όπως βοήθησαν τους ανθρώπους των απελευθερωμένων περιοχών να οικοδομήσουν τους διοικητικούς οργανισμούς και οργανισμούς ασφαλείας τους, θα φέρουν επίσης τη σταθερότητα στις περιοχές αυτές, έτσι ώστε αυτές να μπορέσουν να επανοικοδομήσουν τα διοικητικά και νομοθετικά συμβούλια τους, μέσω δημοκρατικών και διαφανών εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού να επιλέξει τη διαδικασία του διαλόγου και να ξεκινήσει πρακτικά βήματα για την επίτευξη πολιτικής λύσης, βασισμένης στην αναγνώριση των εκλεγμένων αυτοδιοικήσεων στη Βορειοανατολική Συρία και την αποδοχή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Ζητάμε επίσης από την Τουρκία να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και να σταματήσει να απειλεί συνεχώς την ασφάλειά της, να αποχωρήσει από τη συριακή επικράτεια, ιδίως το Αφρίν, και να υιοθετήσει τον διάλογο ως τρόπο επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Κλείνοντας, επιβεβαιώνουμε ότι ο πόλεμός μας εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη νίκη και την πλήρη εξάλειψή της. Ταυτόχρονα, ανακοινώνουμε στην παγκόσμια κοινή γνώμη την έναρξη μιας νέας φάσης στην καταπολέμηση των τρομοκρατών, μέσω της συνέχισης ειδικών στρατιωτικών εκστρατειών, σε συντονισμό με τις δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας, με στόχο την πλήρη εξάλειψη των εν υπνώσει κυττάρων του ISIS, τα οποία αποτελούν μεγάλη απειλή για την περιοχή μας και για ολόκληρο τον κόσμο.

Γενική Διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων».

Η Ανακοίνωση της Γενικής Διοίκησης των SDF, από το http://rojavakurdistan.gr και το SDFpress.

(Επισκέψεις: 947 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend