Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ενεργειακή κρίση: Πότε θα γίνονται διακοπές ρεύματος – Το σχέδιο της ΡΑΕ

Τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων, στην περίπτωση που θα προκύψει μείωση ή διακοπή του εφοδιασμού..

Τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων, στην περίπτωση που θα προκύψει μείωση ή διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, περιγράφει το «σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» που κατήρτισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ειδικότερα πολύ πιθανό και παράλληλα υψηλού κινδύνου για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αξιολογεί η ΡΑΕ το σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου εκτιμώνται από την αρμόδια αρχή από καταστροφικές έως κρίσιμες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες, εθνικό μπλακ άουτ και σημαντικές διαταραχές στα διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα άλλων χωρών. Η αντιμετώπισή του απαιτεί μία πολύ καλά προσχεδιασμένη διαχείριση υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και ρεύμα με δελτίο.

Το σχέδιο εστάλη από την ΡΑΕ για διαβούλευση τόσο στην Κομισιόν όσο και στις γειτονικές χώρες – μέλη της ΕΕ. 

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:

  • Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης.
  • Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.
  • Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
  • Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.
  • Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
  • Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.
  • Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου.
Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:
  • Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.
  • Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
  • Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
  • Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
  • Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως τις ώρες αιχμής (Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, ύδρευσης – αποχέτευσης)
  • Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου .
  • Δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου θα λειτουργούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο (θα εισάγονται δηλαδή τελευταίες στην αγορά).

Συνολικά το σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου μαζί με αυτό των κυβερνοεπιθέσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι αυτά που αξιολογούνται από τη ΡΑΕ ως ακραία αλλά επικίνδυνα για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, μεταξύ 16 συνολικά σεναρίων κρίσης που εξέτασε, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα ηλεκτρισμού τα έτη έτη 2021 έως 2024, το οποίο έθεσε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση σε συνέχεια του προσχεδίου που είχε βγάλει τον Ιούνιο. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να εκπονήσει ανάλογο σχέδιο, σε εφαρμογή του Κανονισμού 2019/941 του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί βάσει κοινών κανόνων κρίσιμα περιστατικά.

Σχετικά θέματα

Απόψεις