Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Μαρωνίτη

Ένας χρόνος έκλεισε από την απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ήταν από τους σημαντικότερους μεταφραστές αρχαίων κειμένων, όπως..

Ένας χρόνος έκλεισε από την απώλεια του καθηγητή Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ήταν από τους σημαντικότερους μεταφραστές αρχαίων κειμένων, όπως της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας», αλλά και του «Αίαντα» ή του «Οιδίποδα επί Κολωνώ».

«Η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο», είχε πει ο ίδιος. Αντίθετα, «η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας».

Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ. Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Έπος και δράμα. Από το χθες στο αύριο».

Στην εργογραφία του συγκαταλέγονται μελετήματα για αρκετούς ποιητές και πεζογράφους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως οι Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Οδυσσέας Ελύτης, Τάκης Σινόπουλος και Μίλτος Σαχτούρης. Από τις προηγούμενες γενιές έχει εκδώσει μελετήματα για τον Διονύσιο Σολωμό και τον Κ. Π. Καβάφη.

Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου της συμπρωτεύουσας και συνέχισε σπουδάζοντας Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Με υποτροφία της Humboldt-Stiftung συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το διδακτορικό του δίπλωμα το έλαβε το 1962 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Μέσα στο κελί, παρέμεινε οχτώ μήνες – από τις αρχές του ‘73 έως τη γενική αμνήστευση- γράφει σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν βρίσκει μολύβι τη «Μαύρη γαλήνη», που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια», και το 2007, στις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

Στη Φιλοσοφική Σχολή επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από το 1975 έως το 1996. Ήταν επίσης επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αυστίρας, της Ισπανίας, της Κύπρου, αλλά και της Αμερικής.Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001 και συντονιστής του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση». Εκτός των άλλων έχει υπάρξει και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά η θητεία του ήταν σύντομη: από τις 3 Νοεμβρίου 1989 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1990.

Απόψεις