Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στις 27 Νοέμβρη στη Αλεξανδρούπολη ενάντια στις βάσεις

Δηλώσεις στήριξης φορέων, σωματείων και προσωπικοτήτων για να μη μετατραπεί το λιμάνι σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

Κάλεσμα στα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους, κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι πίσω από τα παραμύθια της ασφάλειας και της..

Κάλεσμα στα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους, κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται ότι πίσω από τα παραμύθια της ασφάλειας και της ανάπτυξης κρύβονται επικίνδυνοι σχεδιασμοί, να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα και να παλέψουν για να ξεκουμπιστούν οι μακελάρηδες από την Αλεξανδρούπολη και από την χώρα, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που στο λιμάνι της πόλης είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ειρήνης, τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, που συγκροτούν την Επιτροπή, καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν

το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ.
στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Ροΐδης, ναύαρχος ε.α., ο Χατζή Άλη Άλη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου και η Εύα Βλισίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, «η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου και η ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ” -ακόμα και επ’ αόριστον-, σηματοδοτεί νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό».

Προσθέτει ότι «η μόνιμη παρουσία αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο στρατόπεδο Γιαννούλη ενισχύει ακόμα περισσότερο το γεγονός πως ολόκληρη η Αλεξανδρούπολη θα λειτουργεί ως βάση. Το λιμάνι θα συνδεθεί μέσω του καινούριου περιφερειακού με τα στρατόπεδα Γιαννούλη και Κανδηλάπτη, όπου θα στρατοπεδεύουν οι αμερικάνικες δυνάμεις. Ταυτόχρονα το αεροδρόμιο θα συνδεθεί με το λιμάνι μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού εκατέρωθεν. Ο σχεδιασμός αυτός δεν αφορά μόνο τα κομμάτια μέσα στο λιμάνι ή στα στρατόπεδα, όπως μας παρουσιάζουν, αλλά ολόκληρη την πόλη να λειτουργεί σαν Βάση».

Καταλήγοντας η Επιτροπή καλεί σε δυνάμωμα του αγώνα για:

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
 • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και όλων των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών –
 • Να κλείσει η βάση της Αλεξανδρούπολης – Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή. 
 • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. 
 • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς. 
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. 
 • ΟΧΙ στον “Ευρωστρατό” που ετοιμάζει η ΕΕ.
 • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι επιστολές στήριξης

 • Βασίλης Μπέλλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ:

«Η χώρα μας έχει μπει πλέον για τα καλά στον ρόλο του γεωπολιτικού ”μεντεσέ”, εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, όπως κυνικά ομολόγησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία απέραντη αμερικανική βάση, σε ένα ορμητήριο της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των Αμερικανών με βάση την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Το οργανωμένο εργατικό κίνημα, οι σύλλογοι, οι φορείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βλέπουνε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις, όσο κι αν διάφοροι ”καλοθελητές” θέλουν να μας πείσουν για τα οφέλη που θα έχει η χώρα από μία τέτοια συμμαχία. Ο λαός δεν θα έχει κανένα κέρδος αν μπει κάτω από ξένη σημαία: Απλά θα έρθει να πληρώσει τα σπασμένα. Με βάση τα παραπάνω, στηρίζω την εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, για να διώξουμε τους μακελάρηδες από την περιοχή και καλώ την τοπική κοινωνία να την πλαισιώσει».

 • Δημήτρης Σερμπέζης, γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Έβρου:

«Η Ιστορία, μας έχει δείξει πολλές φορές πως όταν συγκεντρώνονται στρατός και όπλα σε μια περιοχή αυτό δεν είναι ποτέ για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Πολύ δε περισσότερο όταν τα όπλα αυτά και ο στρατός είναι των ΗΠΑ που έχει ανάψει τη φωτιά του πολέμου σε δεκάδες περιοχές σε όλο τον πλανήτη για να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Ο λαός της Αλεξανδρούπολης, της Θράκης δεν είναι τόσο αφελής να πιστέψει τα μυθεύματα της κυβέρνησης ότι έρχονται οι Αμερικανοί, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, γιατί νοιάζονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας μας.

Το αντίθετο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει στην περιοχή. Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε επίσης ότι ενώ ξοδεύονται ευρώ με το τσουβάλι για την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μας, όταν ζητάμε να χτιστεί κανένα σχολείο, όταν ζητάμε να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας, όταν ζητάμε αύξηση των άθλιων κατώτατων μισθών η απάντηση είναι πάντα: Λεφτά δεν υπάρχουν.

Αν θέλουμε λοιπόν ειρήνη, ασφάλεια και προοπτική για τον τόπο μας, θα πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον τόπο μας».

 • Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος – συγγραφέας:

«Η Αλεξανδρούπολη, μια πόλη με βίο βραχύτερο από τους δύο αιώνες ανεξαρτησίας που γιορτάζει η χώρα, βρίσκεται βάσει των γενικότερων εξελίξεων στο κρισιμότερο σημείο καμπής από τη δημιουργία της. Το οξύμωρο, όμως, είναι ότι όλα βαίνουν ολοταχώς ερήμην των κατοίκων της! Μια τέτοια διαπίστωση είναι φυσικό να μας προβληματίζει για το αφύσικο του πράγματος. Ιδίως όλους όσοι από εμάς θυμόμαστε το έντονο ενδιαφέρον και την ανησυχία πολιτών και φορέων, όταν προ ετών συζητούσαν, συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν, αλλά πάντως συσκέπτονταν στη βάση συλλογικών δικαιωμάτων και δράσεων. Είτε αυτό είχε να κάνει με τη λειτουργία διαλυτηρίου πλοίων, είτε με την εγκατάσταση ρυπογόνου εργοστασίου κονσερβοποιίας, είτε με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, είτε με την εξόρυξη χρυσού. Αν μη τι άλλο διότι ο διάλογος “ως μορφή επικοινωνίας ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων υπήρξε κατάκτηση των Ελλήνων” ως είθισται να λέμε όλοι μας αυτάρεσκα.

Έτσι έχοντας κατά νου και την προτροπή του ποιητή (Ο. Ελύτης) “με τον καιρό να είναι κόντρα, είναι όντως τιμή να πετάς…”, η δημόσια κατάθεση σκέψεων για την πόλη μας και το μέλλον της σε διαλεκτική βάση θαρρώ πως επιβάλλεται ενόψει της δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

Οι άνθρωποι δεν μοιάζουν απλώς με τις πόλεις τους, όπως είχε πει παλαιότερα ένας διάσημος αρχιτέκτονας, οι άνθρωποι ΕΙΝΑΙ οι πόλεις τους. Οπότε προκύπτουν αβίαστα τα ερωτήματα:

Θέλουμε την Αλεξανδρούπολη βάση ειρηνικών έργων, Πολιτισμού, Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών ή βάση μιλιταριστικών, επεκτατικών, πολεμικών ιδεωδών και ενεργειών;

Θέλουμε να προστατέψουμε τους σπάνιους βιότοπους και το φυσικό περιβάλλον της Θράκης, που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών ή σε συνθήκες πανθομολογούμενης κλιματικής αλλαγής αντί να αφυπνιστούμε, αποδεχόμαστε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με δραστηριότητα άκρως επιβαρυντική και επικίνδυνη για τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους;

Θέλουμε το περιλάλητο πλεονέκτημα της διασυνοριακότητας της περιοχής μας στη βάση των σχέσεων σεβασμού, καλής γειτονίας, επικοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης με τους άλλους λαούς ή στη βάση πολεμικών αντιπαραθέσεων, εριστικότητας, αντιπαλότητας, αντιτιθέμενων κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων και αναπόφευκτων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων;

Θέλουμε ένα ανασφαλές μέλλον στη βάση του ιστορικά έωλου επιχειρήματος περί της ασφάλειας που παρέχει μια στρατιωτική ευρωατλαντική υποδομή -η οποία σημειωτέον με την εγκατάστασή της παύει να θεωρείται ελληνικό έδαφος με την ισχύ καθεστώτος ετεροδικίας- ή θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ελεύθεροι στον τόπο μας δίχως αυτός να τελεί υπό ξένη κατοχή και να είναι ο πρώτος στόχος σε πιθανή σύρραξη;

Θέλουμε να εκλαμβάνεται ως σιωπηρή συναίνεση, αποδοχή και φόβος η ΜΗ έκφραση της γνώμης και της ανησυχίας μας για τα σχέδια που απεργάζονται για εμάς χωρίς εμάς ναρκοθετώντας οι ίδιοι με αυτή τη στάση μας το μέλλον των παιδιών μας ή αρνούμαστε να γίνουμε φόρου και φόβου υποτελείς και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο συλλογικοτήτων και ευρύτερων συναινέσεων;

Θέλουμε ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ και να πάρουμε θέση στη βάση δημοκρατικών αρχών επιστρέφοντας ανεπίδοτο το φόβο και την ανασφάλεια ή στη βάση του “Σώπα ο ένας, σώπα ο άλλος/ σώπα οι επάνω, σώπα οι κάτω, σώπα όλη η πολυκατοικία και όλο το τετράγωνο/ Σώπα οι δρόμοι οι κάθετοι και οι δρόμοι οι παράλληλοι/ Κατάπιαμε τη γλώσσα μας/ και μαζευτήκαμε πολλοί, μία πολιτεία ολόκληρη, μια δύναμη μεγάλη αλλά μουγκή!” (Αζίζ Νεσίν);

Ε, λοιπόν, τώρα είναι η ώρα!».

 • Πέτρος Τεπερίδης, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης:

«Στηρίζω την εκδήλωση της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη και χαιρετίζω τα δεκάδες σωματεία και φορείς που συμμετέχουν.

Έχουν τεράστιες ευθύνες, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραχώρηση υποδομών, λιμανιών, αεροδρομίων για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ενάντια σε ανταγωνιστικά συμφέροντα, όπως αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη, όλην την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας θύτης απέναντι σε άλλους λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς τους.

Δεν θα αποδεχτούμε ο λαός μας να γίνει θύμα αντιποίνων.

Αλεξανδρούπολη, λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

 • Άγγελος Κασαστογιάννης, εργαζόμενος στην Πανεπιστημιούπολη Καβάλας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ:

«”Εξω οι βάσεις του θανάτου”. Επίκαιρο όσο ποτέ. Η Ιστορία έχει δείξει πως όπου ενεπλάκησαν αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις μόνο ασφάλεια δεν ήρθε για τον λαό. Το επιβεβαιώνουν οι λαοί της Κύπρου, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Συρίας και ο κατάλογος συνεχίζεται. Μην περιμένουμε τη σειρά μας. Είναι ανάγκη ο λαός της περιοχής να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη. Η αμερικανική δύναμη, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα, μόνο σαν μαγνήτης θανάτου λειτουργεί για τον λαό της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Όλοι και όλες το Σάββατο 27 Νοέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης».

Καθημερινά αυξάνονται οι αποφάσεις σωματείων και φορέων που συμμετέχουν στην εκδήλωση:

20211125_deltio_typoy_symmetohi_alexandroypoli

Λεωφορεία για την εκδήλωση

Με λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου, από το Άγαλμα Βενιζέλου, τα μέλη και οι φίλοι των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6987.235.644 και 6979.798.500.

Λεωφορεία έχουν επίσης δρομολογηθεί από την Καβάλα, από τον Δημοτικό Κήπο, στις 3 μ.μ., ενώ η αναχώρηση από την Κομοτηνή θα γίνει από το δημαρχείο στις 4.30 μ.μ. και από την Ξάνθη, στις 4 μ.μ. από την πλ. Ελευθερίας.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις