Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκ θεού δοθέντα

Ο Θεός κατά τας γραφάς δημιουργεί τον άνθρωπο, την κορωνίδα της Δημιουργίας του με σκοπό να γίνει «ζῶον Θεούμενον». Δηλαδή..

Ο Θεός κατά τας γραφάς δημιουργεί τον άνθρωπο, την κορωνίδα της Δημιουργίας του με σκοπό να γίνει «ζῶον Θεούμενον». Δηλαδή ένα ζωντανό πλάσμα που έχει λάβει την κλήση να γίνει θεός: Θεός επί Γης, Άνθρωπος εν Ουρανώ.

Συνέπεια θεϊκής εκλογής είναι η εντολή στους άνθρωπους: «Να κάνετε πολλά παιδιά … να γεμίσετε τη γη και να κυριαρχήσετε σ’ αυτήν. Να εξουσιάσετε τα ψάρια της θάλασσας, τα πτηνά του ουρανού και κάθε ζώο που κινείται πάνω στη γη… Να! … σας δίνω όλα τα φυτά, καθώς και όλα τα δέντρα…» (Γέν. 2 , 18. 21-23)

Και ο άνθρωπος ως εντολοδόχος και συνεργάτης του Θεού πήρε την ευθύνη του κόσμου στις πλάτες του και κυριάρχησε σε αυτόν.  

Να όμως που η εκ θεού δοθείσα εξουσία του ανθρώπου να υποτάξει το περιβάλλον του στις επιθυμίες του και τις ανάγκες του υπονομεύει τις φυσικές ισορροπίες. Ο άνθρωπος, ως μαιευτήρας της καταστροφής, έχει ρυπάνει τον αέρα, το νερό, το έδαφος, έχει υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους: δάση, πρώτες ύλες, ορυκτά καύσιμα, έχει θέσει σε κίνδυνο όλες τις άλλες μορφές ζωής, και έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλά είδη φυτών και ζώων.

Αδειάσαμε λύματα τοξικά σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσα, χύσαμε ασύλληπτες ποσότητες κοπριάς και απόβλητα ζώων κτηνοτροφίας απευθείας στους ωκεανούς μαζί με τα ραδιενεργά μας απόβλητα μετατρέποντας τα οικοσυστήματα σε βρώμικες τουαλέτες, υπεραλιεύσαμε τις θάλασσες οδηγώντας σε κατάρρευση των αποθεμάτων των επιπελαγικών ψαριών μεταμορφώνοντας έτσι τη βιοποικιλότητα και τη δομική ποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, εξορίζαμε από τα σπλάχνα της Γης κάρβουνο και πετρέλαιο, τρώγοντας βουνά ολόκληρα και ρυπαίνοντας τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών κυρίως σε φτωχές χώρες, καταστρέψαμε δάση που είναι οι φυσικοί καταναλωτές του διοξειδίου του άνθρακα, για να τα μετατρέψουμε κυρίως σε βοσκοτόπια για την παραγωγή κρέατος μα και για τις ανάγκες  της  μεταλλευτικής βιομηχανίας και της εκμετάλλευσης της ξυλίας… 

Και όμως, σήμερα που ο πλανήτης είναι τυλιγμένος από πλέγμα καλωδίων και αγκαλιασμένος από χιλιάδες δορυφόρους, που σε πραγματικό χρόνο μεταδίδουν  ειδήσεις, τηλεφωνήματα, βίντεο, μηνύματα, ενοποιώντας την ανθρωπότητα, εξακολουθούμε να μην βλέπουμε ή ακόμα και να αγνοούμε τις συνέπειες των δραστηριοτήτων μας, αποτέλεσμα και του ανταγωνισμού των κρατών για πόρους και ζωτικό χώρο.

Αλήθεια, απασχολεί πραγματικά έναν καθημερινό άνθρωπο εάν όλα αυτά τα δυσοίωνα θέσουν σε κίνηση μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα καταλήξουν σε μια κλιματική καταστροφή παρόμοια με αυτήν της εποχής των παγετώνων;  

Θεωρούμε βλέπετε δεδομένο πως πάντα θα παίρνουμε ρεύμα από την πρίζα μας, θέρμανση από το καλοριφέρ μας, δροσιά από το κλιματιστικό μας, αυτονόητο να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ να αγοράζουμε ψάρια, ζαρζαβατικά, και κρέας και φυσικό να τηλεφωνούμε στην θεία μας που ζει στο Λονδίνο…

Έχουμε τόσο πολύ απομακρυνθεί από την φύση που έχουμε υπερτιμήσει την αξία μας ως είδος θεωρώντας πως είμαστε το αποκορύφωμα της φυσικής τάξης και εξέλιξης. Πως στον αγώνα της ύπαρξης και της επιβίωσης είμαστε ιεραρχικά το ισχυρότερο ζώο καθώς έχουμε επικρατήσει στον πλανήτη…

Στην ουσία όμως αυτό που κάνουμε είναι να συγχέουμε την πρόσκαιρη κυριαρχία μας με την μακροπρόθεσμη επιβίωση  μας ως είδος. Ας μην ξεχνάμε πως εμείς δηλαδή οι Homo sapiens ζούμε προς ώρας ως επιζώντες ενός κάποτε θαλερού δέντρου της εξέλιξης του οποίου τα κλαδιά έφτασαν σε αδιέξοδο και εξαφανίστηκαν: Homo Australopithecus, Homo neanderthalensis, Homo erectus,  Homo ergaster, Homo habilis.

Χρωστάμε αυτό που είμαστε-μέσα από χιλιάδες πιθανότατα εκατομμύρια άλλους πιθανούς δρόμους- και την επιβίωση μας στις ευνοϊκές φυσικές συνθήκες και όχι στην υπεροχή μας ως είδος. Υπεροχή ως είδος έχουν οι καρχαρίες οι οποίοι ζουν με την ίδια απαράλλαχτη μορφή εδώ και 360 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότεροι από κάθε πρόγονο του ανθρώπου. Η επιβίωση τους όλα αυτά τα χρόνια είναι αποτέλεσμα μιας σειράς ιδιαίτερα εξελιγμένων προσαρμογών. Το ίδιο ισχύει και για τα βακτήρια, τους μύκητες, τους ιούς που έχουν την ικανότητα προσαρμογής κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όσο ακραίες και αν είναι και μάλιστα είναι η κυρίαρχη μορφή ζωής σε στεριά και θάλασσα επί 3 δισεκατομμύρια χρόνια!

Δηλαδή και παρά την αυξανόμενη διανοητικά πολυπλοκότητα μας, αποτέλεσμα βιολογικών διαδικασιών, δεν είμαστε η εκλεκτή ράτσα που δημιούργησε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση  ο πλάστης Θεός.

***

Ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα.

Αν και η ζωή δεν διακρίνεται από καμιά ορμή για πρόοδο η λεγόμενη ανθρώπινη  ανάπτυξη: κοινωνική, πολιτική, οικονομική, βιομηχανική, ολόκληρη η ιστορία του  πολιτισμού μας δηλαδή, είχε και έχει μια συνεχώς μεταβαλλόμενη σχέση  με το γεωφυσικό περιβάλλον και ως επί των πλείστον το κατάστρεφε.

Σίγουρα στο φυσικό περιβάλλον τίποτα δεν βρίσκεται σε ισορροπία. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην κλίμακα των γεωλογικών εποχών και θα αντιληφθούμε ότι φύση μεταπίπτει από το ένα άκρο στο άλλο. Όμως οι εκτιμήσεις σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα με κύριο αίτιο τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, αν και αποκλίνουν μεταξύ τους, είναι τρομακτικές.

Η ιστορία της καταστροφής του περιβάλλοντος που συνεχίζει απρόσκοπτη, είναι καταστιγματισμένη από διάφορες αιτίες: Η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η καταστροφή του όζοντος και το λιώσιμο των πάγων προκλήθηκαν από τις αναθυμιάσεις των βιομηχανιών, τα φουγάρα των εργοστασίων, τα καυσαέρια από τα τροχοφόρα και από τους φθοροχλωρανθράκους  που χρησιμοποιούνται σε σπρέι ως προωθητικά αερίων, στα ψυκτικά υγρά στα ψυγεία, στα κλιματιστικά κτλ.

Επιπρόσθετα, οι βιομηχανίες επιδόθηκαν με αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία τους,  στην μαζική ρίψη δηλητηριωδών φωσφορικών αλάτων και νίτριλοτριοξικών οξέων σε λίμνες και ποτάμια, με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής στις κοίτες τους, ενώ οι μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους-χίμαιρες της Monsanto και η έκπλυση των φυτοφαρμάκων από τα εδάφη και η μετακίνησή τους στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αποτελεί τον σοβαρότερο κίνδυνο ρύπανσης των υπογείων υδάτων.

Η θάλασσα ρυπαίνεται από καταστροφικές διαρροές πετρελαίου από τα γιγαντιαία τάνκερ και από τις εξέδρες εξόρυξης, από λύματα των πόλεων και της βιομηχανίας, από απορρίμματα και διαφόρων ειδών απόβλητα, που συνέχεια δέχεται, και τέλος από την βιομηχανική αλιεία, που έχει ως συνέπεια τη μείωση και την κατάρρευση των αλιευτικών αποθεμάτων και τον περιορισμό στη χωρική κατανομή τους.

Τέλος, εκατομμύρια εκτάρια δάσους έχουν εξαφανιστεί για να δημιουργηθεί χώρος στις πολυεθνικές για μεγάλες φυτείες καουτσούκ, φοίνικα για την παραγωγή βιοκαυσίμων, και κυρίως εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους έχουν εξαφανιστεί από πολυεθνικές όπως η Cargill ή η Bunge Limited.

Μόνο αυτές οι δυο πολυεθνικές είναι υπεύθυνες για την απώλεια περίπου 700.000 εκταρίων (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) του δάσους Cerrado της Βραζιλίας σε μόλις τέσσερα χρόνια, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε βοσκότοπους σόγιας για να προμηθεύουν τα διάφορα McDonald’s και Burger King με φτηνό βοδινό κρέας για χάμπουργκερς!  (Beef and Burger King still eating away at forests dw.com/en/beef-and-burger-king-still-eating-away-at-forests/a-39485275)

Ναι λοιπόν, δάση θυσιάζονται για την επέκταση της φοβερά ενεργοβόρας μεγακτηνοτροφίας. Τα δάση Αμαζόνιου ήταν κάποτε γόνιμη γη αλλά θα γίνουν έρημοι αν συνεχιστεί η εντατική μεγακτηνοτροφία βοοειδών που στη συνέχεια θα σφαγούν για να καταλήξουν να γίνουν λουκάνικα και καπνιστά της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αγοράς.

Η ζωοεκτροφή και η παραγωγή ζωικών προϊόντων  ευθύνεται για τη  συνεχή αποψίλωση  του 50% των 607.000 τετραγωνικών μέτρων των δασών  που καταστρέφονται κάθε λεπτό, ενώ το κάθε burger McDonald’s που παράγεται  είναι υπεύθυνο για την αποδάσωση  μιας περιοχής 5,2 τετραγωνικών μέτρων!

Το διανοείστε;

Μπορείτε να το συλλάβετε;

Δεν σας κυρίευσε ένα αίσθημα πνιγμού;

Δεν θέλετε να ρωτήσετε: πώς είναι δυνατόν;

Μπορούμε αλήθεια να πιστέψουμε πως η βιομηχανική εκτροφή είναι η κύρια αιτία καταστροφής των αρχέγονων δασών, της εξάντλησης των  φυσικών πόρων, όπως του νερού και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος; Χαρακτηριστικά, για την παραγωγή φυσικού αεριού στις ΗΠΑ καταναλώνονται 100 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού, ενώ για την βιομηχανική εκτροφή βοοειδών, και μιλάμε μονό για εντός της επικράτειας των ΗΠΑ, καταναλώνονται 34 τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού!   

(Livestock’s role in water depletion and pollution ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/010/a0701e/a0701e04.pdf )

Ας το κάνουμε πιο απλό: Ένα Burger χρειάζεται περίπου 660 γαλόνια νερού για να φτάσει στο πιάτο μας…

Στις 29 Νοεμβρίου του 2006 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έδωσε στην δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία επισημαίνονταν πως η βιομηχανική κτηνοτροφία παράγει: το 9% του διοξειδίου του άνθρακα, το 65% του οξειδίου του αζώτου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την κοπριά, και το οποίο είναι 296 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, το 37% του μεθανίου το οποίο παράγεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών και είναι 23 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ το 64% της αμμωνίας που προκαλείται από τα ούρα των ζώων, συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή. Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει  πως το  70% των δασών του Αμαζονίου έχουν μετατραπεί σε βοσκότοπους βοοειδών. (Rearing cattle produces more greenhouse gases than driving cars, UN report warns un.org/apps/news/story.asp?NewsID=20772#.Wl9LFTSYOUk)

Με απλά λόγια: οι αγελάδες παράγουν πιο πολλά αέρια του θερμοκηπίου από το σύνολο όλων των μεταφορών, δηλαδή από το σύνολο των αεροπλάνων, των πλοίων, των τρένων, των νταλικών και των ιδιωτικών αυτοκινήτων μαζί!

Μπορούμε να διανοηθούμε ότι το μεθάνιο που παράγουν τα βοοειδή είναι από 25 ως 100% πιο καταστροφικό από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν τα αυτοκίνητα,  τα εργοστάσια και η καύση των ορυκτών καυσίμων, άρα παίζουν τον κύριο ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη;

Μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μας πως στις βιομηχανικές χώρες το 60% με 70% της εκλυόμενης αμμωνίας που εξατμίζεται από τα ζωικά κόπρανα στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τις τεράστιες φάρμες εκτροφής ζώων;

Επίσης, υπεύθυνη για ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου (Μην ξεχνιόμαστε: 23 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από το κάρβουνο ή το πετρέλαιο) είναι η βιομηχανία φυσικού αερίου: οι συχνές διαρροές από  κακοσυντηρημένους και διάτρητους αγωγούς, καθώς και το φυσικό αέριο που εξάγεται από σχιστολιθικά πετρώματα  παράγει μεγάλες ποσότητες αερίων μεθανίου (απελευθερώνεται κατά 30% μεγαλύτερη ποσότητα μεθανίου σε σχέση με τις κοινές πετρελαιοπηγές) που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μάλιστα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας  (ΙΕΑ), έχει προβλέψει πως η ποσότητα μεθανίου που διαρρέει, συμβάλλοντας στο πλέγμα των αερίων που καίει την γη,  και μόνο από τους διάτρητους αγωγούς της βιομηχανίας συμβάλει στην κλιματική αλλαγή όσο η καύση 3,8 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου!

Το τρομακτικό είναι πως στα ερεβώδη βάθη της θάλασσας στην περιοχή της Αρκτικής, μακριά από το φως του ήλιου και της ανθρώπινης επιστημονικής παρατήρησης, το βιογενές μεθάνιο που σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την αποσύνθεση ζωικών και φυτικών καταλοίπων και βρισκόταν σε μορφή πάγου (πάγου μεθανίου) εξαιτίας της υπερθέρμανσης της θάλασσας λιώνει     επιτρέποντας στο αέριο να διαφύγει στην ατμόσφαιρα και να θερμάνει το τοπικό κλίμα.

Την προσοχή σας…

Ο πάγος μεθανίου είναι σαν τσιμέντο που συγκρατεί τα υφαλοπρανή. Με την υγροποίηση και την διαφυγή του μεθανίου τα υφαλοπρανή θα καταλήξουν σαν την γραβιέρα: γεμάτα τρύπες.

Ερώτημα για προβληματισμό.

Τι θα συμβεί εάν αυτές οι τρύπες αρχίσουν να καταρρέουν;

Ωστόσο «αν η βιομηχανία […] επιτύχει μια πτώση στις εκπομπές μεθανίου της τάξης του 45 τοις εκατό,( ισοδυναμεί με το κλείσιμο 1.300 σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση λιγνίτη)  το κλίμα θα ωφελούνταν σε βάθος 20 ετών. Σε ευρύτερη κλίμακα, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις παγκόσμιες ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου έως το 2050, θα προέκυπτε πτώση της θερμοκρασίας κατά 0,2° C μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» (To κυνήγι του μεθανίου gr.euronews.com/green/2021/07/14/to-kynigi-tou-methaniou)

Περιττό να πούμε ότι η λύση αυτή δεν χαίρει ευρείας αναγνώρισης  από τα «πράσινα» αρπακτικά της βιομηχανίας που με «φιλοπεριβαλλοντική» υποκρισία επιδιώκουν την  «ομαλή μετάβαση» στο φιλικό και  καθαρότερο προς το περιβάλλον φυσικό αέριο.

Γιατί;

Παράδειγμα: Στην Ελλάδα, μετά την  απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ που εξήγγειλε ο άνθρωπος των επενδυτών Κωστής Σούπερμαν Χατζηδάκης, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε, (εταιρεία του Ελληνικού  Δημόσιου)  μέσω  του CFO  Thierry Grauwels,  μας ανήγγειλε πως  500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει  ο ΔΕΣΦΑ για έργα μετάβασης από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο…

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είναι ήδη πεπερασμένα τα όρια του πολιτισμού μας που γεννήθηκε από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο. Ένας πολιτισμός που εκμεταλλεύτηκε και κατάστρεψε τα αποθέματα του πλανήτη, και που  ουδέποτε μπήκε στην διαδικασία να σκεφτεί πως θα απαλλάξει την πλάση από τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που δημιούργησε. Ακόμα και σήμερα, παρά τις προειδοποιήσεις, θεωρούμε πως η πορεία της ανθρωπότητας είναι η φυσική και αναπόφευκτη ανάπτυξη άρα, προσκολλημένοι στις ατραπούς μας, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε πορεία και να στραφούμε σε νέους δρόμους και να προσανατολιστούμε προς ένα τρόπο ζωής με περιορισμένη κατανάλωση ενέργειας…

Ίσως όμως η αλαζονεία μας, η σπατάλη και τα εκ θεού δοθέντα προνόμιά μας, μάς οδηγήσουν να κάψουμε τον πλανήτη μας. Έναν πλανήτη που προδώσαμε γιατί ξεχάσαμε πως ακόμα και το οξυγόνο που αναπνέουμε μας το παρέχει η φύση μέσω της δραστηριότητας των βακτηρίων των εντόμων και των σκουληκιών που αποδομούν νεκρά ζώα και φυτά.

Παρόλα αυτά τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο ή αναπόφευκτο.

Κάποια στιγμή ο πλανήτης θα βρει ξανά τον εαυτό του.

Εσείς απλά αφήστε ελεύθερη την φαντασία σας…            

Σχετικά θέματα

Απόψεις