Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής Θωμάς Χαλβατζής

Ένας ακόμα αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ο ΘΩΜΑΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ, έφυγε από τη ζωή (τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου).

Γεννήθηκε το 1946 στην Κοζάνη σε μια εργατική, κομμουνιστική οικογένεια. Οργανώθηκε το 1964 στη Νεολαία Λαμπράκη. Πρώτη φορά γνώρισε την  «περιποίηση» στην Ασφάλεια της Κοζάνης, στις 26 Οχτώβρη του 1961, παραμονές εκλογών της βίας και νοθείας, γιατί πέταγε τρυκάκια της ΕΔΑ για τις εκλογές, την ώρα που γύριζε από το Νυχτερινό Γυμνάσιο που φοιτούσε. Στην Καστοριά που ζούσε το 1965, κυνηγήθηκε από την Ασφάλεια. Δικάστηκε και καταδικάστηκε με στημένη κατηγορία για «αντίσταση κατά της αρχής».

Πήγε στο στρατό το 1966. Στη διάρκεια της στράτευσής του στη δικτατορία πέρασε από στρατοδικείο, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και έμεινε αλύγιστος. Μετά την απόλυσή του από το στρατό το 1969, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, από όπου αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία. Στην κατάληψη της Νομικής, συνελήφθη, βασανίστηκε στην Ασφάλεια των μεσογείων από τον Μπάμπαλη, καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλακή. Εκανε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Στο Πολυτεχνείο, έμεινε μέχρι την ώρα που μπήκε το τανκς. Ηταν στην Πύλη. Στην κλασσική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου αποτυπώθηκε και έμεινε η μορφή του, πάνω από τα κάγκελα, στην Κολώνα.

Ο Θωμάς Χαλβατζής στη φωτογραφία, δεύτερος από αριστερά.

Ασχολήθηκε με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη γλυπτική, τον Καραγκιόζη και με καλλιτεχνική έργα από φυσητό γυαλί.

Μαχητής στην ζωή, μαχητής για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το προπερασμένο Σάββατο, τον συναντήσαμε στο Πολυτεχνείο. Τιμώντας τα 45 χρόνια από την εξέγερση, πήγε και κατάθεσε ένα κόκκινο γαρύφαλλο. Έτσι απλά, στη μνήμη αυτών που έφυγαν. Ένας αλύγιστος αγωνιστής, κομμουνιστής, καλλιτέχνης, Άνθρωπος. Ηταν μέλος του ΣΦΕΑ-Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

Θα τον θυμόμαστε πάντα. Ζωηρό, ατίθασο, αγωνιστή.

Η κηδεία του Θωμά Χαλβατζή θα γίνει την Πέμπτη στις 3 μ.μ στο νεκροταφείο Ζωγράφου και θα είναι πολιτική. 

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να ενισχυθεί το «Σπίτι του Αγωνιστή».  

Ο «Ημεροδρόμος» εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον αγαπημένο σύντροφο μας Σπύρο Χαλβατζή για την απώλεια του αδερφού του.

(Επισκέψεις: 3.252 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend