Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΕΕΔΥE: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, στην εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη που..

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, στην εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ. 

Το άνοιγμα της εκδήλωσης εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ έκανε ο Μιχάλης Σελέκος, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και νέος δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που ενημέρωσε για τη σύνοδο του ΕΣ για τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης της Επιτροπής. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις τόσο με την ένταση των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όσο και για τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για να ζει σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα που έχει γεννήσει ένα τεράστιο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης η οποία εκφράζεται και στη χώρα μας μέσω των τοπικών επιτροπών ειρήνης, των σωματείων και άλλων φορέων η οποία χρειάζεται να ενταθεί.

Τόνισε ότι αγώνα με τέτοιο αντιιμπεριαλιστικό- διεθνιστικό περιεχόμενο έκανε και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπήρξε πρωτοπόρος για την πραγματοποίηση της πρώτης πορείας ειρήνης μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Για αυτό τα όργανα του αστικού κράτους και παρακράτους τον έβαλαν στο στόχαστρο και τον δολοφόνησαν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Άκελ Τακάζ πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης που ευχαρίστησε «από καρδιάς την ΕΕΔΥΕ και όλες τις Επιτροπές Ειρήνης για την πάγια και διαρκή αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες και ώρες που περνάει ο λαός μας στην Παλαιστίνη» υπογραμμίζοντας ότι «οι δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕΔΥΕ αυτόν τον καιρό μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, μας κάνουν υπερήφανους για την φιλία μας και για τους δεσμούς των δύο λαών μας». Παράλληλα, πρόσφερε συμβολικά στο Μιχάλη Σελέκο και τον Αντρέα Μαμωνά, έναν από τους συνοδοιπόρους του Γ. Λαμπράκη στην πρώτη πορεία Ειρήνης, όταν έσπασαν την αστυνομική απαγόρευση, παλαιστινιακές μαντήλες, ενώ ο Μ. Σελέκος του πρόσφερε λεύκωμα με την ιστορία της πόλης του Χαϊδαρίου.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το διάστημα που διανύουμε σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Μια επίθεση που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της κλιμάκωσης της επιθετικότητας του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, που κρατά πάνω από 7 δεκαετίες».

Επίσης ανέφερε πως «τη χρονιά που έρχεται συμπληρώνονται 60 + 1 χρόνια από την πρώτη, απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963. Η ΕΕΔΥΕ θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει αυτό το γεγονός προγραμματίζει την διεξαγωγή Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στις 21 Απρίλη 2024 και την καθιερωμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης» και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλο τον εργαζόμενο λαό «να εμπιστευτούμε την δύναμή μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους όσοι με την πολιτική τους μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές μας ανάγκες για δουλειά με δικαιώματα, για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

Άκελ Τακάζ: «Οι δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕΔΥΕ αυτόν τον καιρό μας δίνουν δύναμη και κουράγιο»

Στο χαιρετισμό του, ο Άκελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, αγαπητές φίλες και φίλοι της ΕΕΔΥΕ

Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσα σας, ανάμεσα σε πρωτοπόρους συναγωνιστές για έναν κόσμο της Ειρήνης και της κοινωνικής Δικαιοσύνης, έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση, όπως τον ονειρεύονται τόσο ο ελληνικός όσο και ο παλαιστινιακός λαός.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ πρώτα απ’ όλα τους καλούς μας φίλους και συντρόφους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χαϊδαρίου με επικεφαλής τον παλιό και νέο Δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο για την μεγάλη και τόσο σημαντική εκλογική νίκη τον περασμένο Οκτώβρη. Η νίκη η δική σας μας γέμισε χαρά, είναι και δική μας νίκη!

Η σημερινή σας εκδήλωση αγαπητοί φίλοι έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο γιατρός και βαλκανιονίκης, ο βουλευτής της ΕΔΑ, δολοφονήθηκε για τα ίδια ιδανικά για τα οποία αγωνιζόμαστε εσείς και εμείς, από το κράτος και παρακράτος της εποχής πριν από 60 χρόνια. Γνωρίζουμε ποιοι ήταν και είναι οι εχθροί της Ειρήνης, το μίσος και το μένος με το οποίο κυνηγούσαν και στοχεύουν και σήμερα τους λαούς και ιδιαίτερα τους πρωτοπόρους αγωνιστές, όπως ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξάλλου δεν είναι μόνο ηγετική φιγούρα του Ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αλλά και των κινημάτων των άλλων χωρών μαζί με δεκάδες άλλους μάρτυρες που δολοφονήθηκαν σε αντίστοιχα κινήματα παγκοσμίως.

Σας συγχαίρουμε που κρατάτε αναμμένη αυτή την φλόγα μέσα από τις εκδηλώσεις και εκδόσεις σας, μέσα από τις μαραθώνιες αντιιμπεριαλιστικές πορείες κάθε χρόνο που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Ως εργαζόμενος γιατρός την δεκαετία του ‘90 στην Αθήνα γνωρίζω και είχα την χαρά της συμμετοχής σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και πορείες.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Ευχαριστούμε από καρδιάς την ΕΕΔΥΕ και όλες τις Επιτροπές Ειρήνης για την πάγια και διαρκή αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες και ώρες που περνάει ο λαός μας στην Παλαιστίνη. Οι δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕΔΥΕ αυτόν τον καιρό μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, μας κάνουν υπερήφανους για την φιλία μας και για τους δεσμούς των δύο λαών μας. Συγκινηθήκαμε με το τεράστιο πανό που αναρτήσατε μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων προχθές που ήταν η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Λαό της Παλαιστίνης. Αυτή η Διεθνής Ημέρα αποφασίστηκε στις 29 Νοέμβρη του 1987 από τον ΟΗΕ, ακριβώς 40 χρόνια μετά την απόφαση 181 το 1947, με την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία δύο κρατών στα εδάφη της Παλαιστίνης, απόφαση ωστόσο που δεν υλοποιήθηκε για πάνω από 75 χρόνια τώρα, αφήνοντας τον παλαιστινιακό λαό με το ανεκπλήρωτο όνειρο αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα για την δική του Ελεύθερη Πατρίδα.

Αγαπητοί σύντροφοι

Η επίσκεψη μας αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιήθηκε με αφορμή την γενοκτονική φλόγα που εκτοξεύεται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που υποστηρίζονται από τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη πολεμική μηχανή η οποία θυματοποιεί τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, καταστρέφει με μανία κατοικίες και νοσοκομεία, σχολεία και ναούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πόλεμο εξόντωσης για πάνω πενήντα ημέρες, στον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όλα τα πολεμικά μέσα που διέθεταν, ακόμη και διεθνώς απαγορευμένα όπλα για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν ότι βρουν μπροστά τους. Ως αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος την τεσσαρακοστή όγδοη ημέρα ήταν περισσότερα από 14128 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 5840 παιδιών και περισσότερων από 3940 γυναικών, 33000 τραυματιών, το 75% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, 6800 από τους αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια είναι παιδιά και γυναίκες , καταστράφηκαν 55 ασθενοφόρα, σκοτώθηκαν 62 δημοσιογράφοι και 205 μέλη του ιατρικού προσωπικού, ενώ 26 νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και μερικά από αυτά καταστράφηκαν. Πάνω από 266 εκπαιδευτικά ιδρύματα καταστράφηκαν, 230.000 κατοικίες ισοπεδώθηκαν και 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και περιοχές τους. Ο λαός μας στην Γάζα όλες αυτές τις μέρες έμεινε χωρίς νερό ,ρεύμα και τρόφιμα, αναζητώντας ασφάλεια στα σχολεία και νοσοκομεία τα οποία επίσης γίνονται ξανά στόχος βομβαρδισμών. Το Ισραήλ, υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή τη γενοκτονία, απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός και εμποδίζει οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αυτό.

Όσο για τη Δυτική Όχθη, η οποία βίωσε πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα μια συντονισμένη επίθεση του στρατού, με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να πραγματοποιούν αιματηρές επιθέσεις στα στρατόπεδα προσφύγων της Δυτικής Όχθης στην Τζενίν, τη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ, καθημερινή ζωή είναι σήμερα γεμάτη από τέτοιες επιθέσεις. Η πόλη της Ιερουσαλήμ και οι ισλαμικοί και χριστιανικοί ιεροί τόποι δέχονται επιθέσεις και επιδρομές από εξτρεμιστές εποίκους σε καθημερινή βάση. Από την έβδομη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 220 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και έχουν συλλάβει περισσότερους από 3.300 κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα και αυτό το πογκρόμ συνεχίζεται. Μόνο χθες, πρώτη μέρα μετά την ολιγοήμερη διακοπή πυρός, σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι και πάλι.

Το Ισραήλ και ιδιαίτερα η σημερινή του κυβέρνηση μιλάει για το δικαίωμα στην “αυτοάμυνα” και δυστυχώς οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και μέσα σε αυτές και η Ελληνική κυβέρνηση, τους χτυπάνε την πλάτη δίνοντας τους το άλλοθι και μια λευκή επιταγή για μια γενοκτονία, για μια σφαγή ενός άμαχου λαού που μάχεται για το δίκιο του. Κι όλα αυτά ενώ η Ελληνική Βουλή ενέκρινε το 2015 ομόφωνη απόφαση για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο πόλεμος αυτός δεν ξεκίνησε λοιπόν στις 7 του Οκτώβρη. Ο πόλεμος αυτός έχει βάθος στην ιστορία και από την μία μεριά είναι οι δυνάμεις κατοχής ενός πάνοπλου στρατού και κράτους δολοφόνου και από την άλλη το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού, που έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται στον κατακτητή του.

Αυτή είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Παρ’ όλα αυτά τα εγκλήματα, ο παλαιστινιακός λαός στέκεται όρθιος στη γη του, αρνούμενος τον εκτοπισμό και αρνούμενος να παραδοθεί, καθώς βλέπει εκατομμύρια ελεύθερους ανθρώπους στις πρωτεύουσες και τις πόλεις του κόσμου να ξεσηκώνονται υποστηρίζοντας τον δίκαιο σκοπό του, παίρνει δύναμη και ελπίδα ώστε η υπόθεσή του να θριαμβεύσει, για να σταματήσει η κατοχή και με την πίστη ότι η νίκη είναι πάντα σύμμαχος των λαών που αγωνίζονται.

Πιστεύουμε ότι η λύση που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων τού Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή σύμφωνα με την απόφαση 194 των ΟΗΕ. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση που θα γλιτώσει την περιοχή από τη μάστιγα των πολέμων που έρχονται.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η λύση, πρέπει πρώτα να ενωθούν όλες οι παλαιστινιακές δυνάμεις, καθώς και η συνεργασία με τις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες υφίστανται καταπίεση και διώξεις, ιδιαίτερα με τους ισραηλινούς κομμουνιστές που στέκονται σταθερά ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στην κατοχή.

Πιστεύουμε ότι ο στόχος όλων μας αυτή την στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η σφαγή αμέσως.

Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την αλληλεγγύη σας.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών!». 

Γ. Λαμπράκης: «Η Ελλάς του Γρηγόρη Λαμπράκη εμπερικλείει τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων και τον αγώνα τους για μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα».

Αναλυτικά η ομιλία του Γιώργου Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ από το βήμα της εκδήλωσης: 

«Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα από εδώ, από το ιστορικό Χαϊδάρι, τιμάμε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, γιατρού, βαλκανιονίκη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, που φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δολοφονία του.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάη του 1963, από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το Παλάτι, γιατί αγωνιζόταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Ο Λαμπράκης είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, με σκοπό τη συγκρότηση Επιτροπής Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, συνεχιστής της οποίας είναι σήμερα η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Ως βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ αγωνίστηκε με συνέπεια ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στις ξένες αμερικανονατοϊκές βάσεις και στην πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της τότε ΕΟΚ. Ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν μια τυχαία, ξεκομμένη ιστορική προσωπικότητα. Ήταν γέννημα – θρέμμα του λαϊκού κινήματος και της πάλης που αναπτύχθηκε στην εποχή του. Οι αγώνες και η θυσία του έχουν συνδεθεί αδιάρρηκτα με τους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη.

Η εμβληματική φωτογραφία του στον Τύμβο του Μαραθώνα, κρατώντας το πανό που γράφει “Ελλάς”, αντανακλά τον αγώνα τόσο του ίδιου, όσο και συνολικά του κινήματος για το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού. Η Ελλάς του Γρηγόρη Λαμπράκη δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους. Η Ελλάς του Γρηγόρη Λαμπράκη εμπερικλείει τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων και τον αγώνα τους για μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα. Υπογραμμίζει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Εκφράζει την πάλη του λαού για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Εξήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το διάστημα που διανύουμε σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Μια επίθεση που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της κλιμάκωσης της επιθετικότητας του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, που κρατά πάνω από 7 δεκαετίες.

Η κατοχική δύναμη με άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και εκτόξευση πυραύλων από πολεμικά πλοία, έχει σκοτώσει 16.000 παλαιστίνιους και μεταξύ αυτών 6.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες, θύματα των ισραηλινών πυρών, θαμμένων κάτω από τα ερείπια των σπιτιών, των σχολείων, των προσφυγικών καταυλισμών, των νοσοκομείων. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή, νερό, ρεύμα, φάρμακα και καύσιμα.

Και από το σημερινό βήμα απαιτούμε να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο που ξεπερνούν τις απαγορεύσεις και την καταστολή των αστικών κυβερνήσεων και στέκονται στο πλάι του Παλαιστινιακού λαού!

Είναι καθήκον μας να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα, να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές φρεγάτες από την Αν. Μεσόγειο, να μη χρησιμοποιούνται η Σούδα, το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και οι άλλες βάσεις ως πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στη Μέση Ανατολή, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις!

Να μην παραχωρηθεί καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες, να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ! Να ενισχυθεί η πάλη για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα πριν την 4η Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Με δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Βροντοφωνάζουμε: “Λευτεριά στην Παλαιστίνη!”

Φίλες και φίλοι,

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν είναι ξεκομμένες από τις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά στην περιοχή μας. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των σφαιρών επιρροής. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στο Ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, έχει περάσει σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης και προειδοποιεί για γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Παραμένουν οι δεκάδες θερμές εστίες στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια.

Οι οικονομικοί, οι ενεργειακοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί είναι βουτηγμένοι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ίδια στιγμή στρώνουν το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο. Ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί ήδη πληρώνουμε βαριές συνέπειες με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ανεξάρτητα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, εφαρμόζεται σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, πλευρά της οποίας είναι και το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, τα βρίσκουν όταν πρόκειται για την υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Συμφωνούν με τις επικίνδυνες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στηρίζουν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Τα δίνουν όλα για όλα για τη συνέχιση του διαβόητου Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ. Ήταν αυτοί που από κοινού χειροκρότησαν στην ελληνική Βουλή τον Ζελένκσι και τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ, που μ’ ένα στόμα και με μια φωνή συναινούν στην αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, όπως στην Ουκρανία, στον Περσικό, στη Σαουδική Αραβία κ.α. Είναι αυτοί που άλλοτε ως κυβέρνηση κι άλλοτε ως αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια αναπροσάρμοσαν και στοίχισαν το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και όχι με κριτήριο την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. Συμφωνούν μεταξύ τους όταν πρόκειται για τις υπέρογκες δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, για τις οποίες η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στα κράτη-μέλη του και οι οποίες δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Είναι αυτά τα κόμματα που διατήρησαν και πολλαπλασίασαν τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, παραχώρησαν τη δυνατότητα στους αμερικανονατοϊκούς μακελάρηδες να χρησιμοποιούν οποτεδήποτε χρειάζονται οποιαδήποτε στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Ελλάδας, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης καταξιώθηκε στη μνήμη του λαού ως αγωνιστής για τα δικαιώματα του λαού, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και αποτελεί απύθμενο θράσος η προσπάθεια καπηλείας των αγώνων και του ονόματος του Γρηγόρη Λαμπράκη από τις πολιτικές δυνάμεις που με τη στάση τους διαχρονικά επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους, μάλιστα, ως δήθεν προστάτες της ειρήνης, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Είναι βαθιά γελασμένοι, αν πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αλλοιώσουν και να απονευρώσουν το περιεχόμενο και την ουσία του αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών, που αποτέλεσαν γέννημα-θρέμμα του λαϊκού κινήματος.

Όσο και να προσπαθούν να καπηλευτούν το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη διάφορες βραχύβιες κινήσεις ειρήνης που εμφανίστηκαν μέσα στα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, στη συνείδηση του λαού μας ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι ταυτισμένος με την ΕΕΔΥΕ, που εδώ και 70 χρόνια κρατά ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής – αντιπολεμικής πάλης.

Γι’ αυτό και σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι η συνέχιση του αγώνα για τα ιδανικά, για τα οποία θυσιάστηκαν αυτός και τόσοι άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Τη χρονιά που έρχεται συμπληρώνονται 60 + 1 χρόνια από την πρώτη, απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963. Η ΕΕΔΥΕ θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει αυτό το γεγονός προγραμματίζει την διεξαγωγή Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στις 21 Απρίλη 2024 και την καθιερωμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλο τον εργαζόμενο λαό να εμπιστευτούμε την δύναμή μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους όσοι με την πολιτική τους μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές μας ανάγκες για δουλειά με δικαιώματα, για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας! Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιανδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα. Ν’ ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαία και επωφελή συνεργασία των λαών! Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των αμέτρητων άλλων αγωνιστών του λαού μας!».

 

Μετά την ομιλία του Γιώργου Λαμπράκη, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη» ενώ ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου και Μαχμούντ Νταρουίς απήγγειλε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου. Aπό 902.gr 

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, στην εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ. 

Το άνοιγμα της εκδήλωσης εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ έκανε ο Μιχάλης Σελέκος, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και νέος δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που ενημέρωσε για τη σύνοδο του ΕΣ για τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης της Επιτροπής. Αναφέρθηκε στις εξελίξεις τόσο με την ένταση των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όσο και για τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για να ζει σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα που έχει γεννήσει ένα τεράστιο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης η οποία εκφράζεται και στη χώρα μας μέσω των τοπικών επιτροπών ειρήνης, των σωματείων και άλλων φορέων η οποία χρειάζεται να ενταθεί.

Τόνισε ότι αγώνα με τέτοιο αντιιμπεριαλιστικό- διεθνιστικό περιεχόμενο έκανε και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπήρξε πρωτοπόρος για την πραγματοποίηση της πρώτης πορείας ειρήνης μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Για αυτό τα όργανα του αστικού κράτους και παρακράτους τον έβαλαν στο στόχαστρο και τον δολοφόνησαν.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Άκελ Τακάζ πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης που ευχαρίστησε «από καρδιάς την ΕΕΔΥΕ και όλες τις Επιτροπές Ειρήνης για την πάγια και διαρκή αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες και ώρες που περνάει ο λαός μας στην Παλαιστίνη» υπογραμμίζοντας ότι «οι δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕΔΥΕ αυτόν τον καιρό μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, μας κάνουν υπερήφανους για την φιλία μας και για τους δεσμούς των δύο λαών μας». Παράλληλα, πρόσφερε συμβολικά στο Μιχάλη Σελέκο και τον Αντρέα Μαμωνά, έναν από τους συνοδοιπόρους του Γ. Λαμπράκη στην πρώτη πορεία Ειρήνης, όταν έσπασαν την αστυνομική απαγόρευση, παλαιστινιακές μαντήλες, ενώ ο Μ. Σελέκος του πρόσφερε λεύκωμα με την ιστορία της πόλης του Χαϊδαρίου.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «60 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το διάστημα που διανύουμε σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Μια επίθεση που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της κλιμάκωσης της επιθετικότητας του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, που κρατά πάνω από 7 δεκαετίες».

Επίσης ανέφερε πως «τη χρονιά που έρχεται συμπληρώνονται 60 + 1 χρόνια από την πρώτη, απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963. Η ΕΕΔΥΕ θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει αυτό το γεγονός προγραμματίζει την διεξαγωγή Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στις 21 Απρίλη 2024 και την καθιερωμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης» και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλο τον εργαζόμενο λαό «να εμπιστευτούμε την δύναμή μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους όσοι με την πολιτική τους μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές μας ανάγκες για δουλειά με δικαιώματα, για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

Άκελ Τακάζ: «Οι δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕΔΥΕ αυτόν τον καιρό μας δίνουν δύναμη και κουράγιο»

Στο χαιρετισμό του, ο Άκελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, αγαπητές φίλες και φίλοι της ΕΕΔΥΕ

Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσα σας, ανάμεσα σε πρωτοπόρους συναγωνιστές για έναν κόσμο της Ειρήνης και της κοινωνικής Δικαιοσύνης, έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση, όπως τον ονειρεύονται τόσο ο ελληνικός όσο και ο παλαιστινιακός λαός.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ πρώτα απ’ όλα τους καλούς μας φίλους και συντρόφους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Χαϊδαρίου με επικεφαλής τον παλιό και νέο Δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο για την μεγάλη και τόσο σημαντική εκλογική νίκη τον περασμένο Οκτώβρη. Η νίκη η δική σας μας γέμισε χαρά, είναι και δική μας νίκη!

Η σημερινή σας εκδήλωση αγαπητοί φίλοι έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο γιατρός και βαλκανιονίκης, ο βουλευτής της ΕΔΑ, δολοφονήθηκε για τα ίδια ιδανικά για τα οποία αγωνιζόμαστε εσείς και εμείς, από το κράτος και παρακράτος της εποχής πριν από 60 χρόνια. Γνωρίζουμε ποιοι ήταν και είναι οι εχθροί της Ειρήνης, το μίσος και το μένος με το οποίο κυνηγούσαν και στοχεύουν και σήμερα τους λαούς και ιδιαίτερα τους πρωτοπόρους αγωνιστές, όπως ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξάλλου δεν είναι μόνο ηγετική φιγούρα του Ελληνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αλλά και των κινημάτων των άλλων χωρών μαζί με δεκάδες άλλους μάρτυρες που δολοφονήθηκαν σε αντίστοιχα κινήματα παγκοσμίως.

Σας συγχαίρουμε που κρατάτε αναμμένη αυτή την φλόγα μέσα από τις εκδηλώσεις και εκδόσεις σας, μέσα από τις μαραθώνιες αντιιμπεριαλιστικές πορείες κάθε χρόνο που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Ως εργαζόμενος γιατρός την δεκαετία του ‘90 στην Αθήνα γνωρίζω και είχα την χαρά της συμμετοχής σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και πορείες.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Ευχαριστούμε από καρδιάς την ΕΕΔΥΕ και όλες τις Επιτροπές Ειρήνης για την πάγια και διαρκή αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες μέρες και ώρες που περνάει ο λαός μας στην Παλαιστίνη. Οι δεκάδες πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕΔΥΕ αυτόν τον καιρό μας δίνουν δύναμη και κουράγιο, μας κάνουν υπερήφανους για την φιλία μας και για τους δεσμούς των δύο λαών μας. Συγκινηθήκαμε με το τεράστιο πανό που αναρτήσατε μπροστά στην Βουλή των Ελλήνων προχθές που ήταν η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Λαό της Παλαιστίνης. Αυτή η Διεθνής Ημέρα αποφασίστηκε στις 29 Νοέμβρη του 1987 από τον ΟΗΕ, ακριβώς 40 χρόνια μετά την απόφαση 181 το 1947, με την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία δύο κρατών στα εδάφη της Παλαιστίνης, απόφαση ωστόσο που δεν υλοποιήθηκε για πάνω από 75 χρόνια τώρα, αφήνοντας τον παλαιστινιακό λαό με το ανεκπλήρωτο όνειρο αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα για την δική του Ελεύθερη Πατρίδα.

Αγαπητοί σύντροφοι

Η επίσκεψη μας αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιήθηκε με αφορμή την γενοκτονική φλόγα που εκτοξεύεται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που υποστηρίζονται από τις παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη πολεμική μηχανή η οποία θυματοποιεί τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, καταστρέφει με μανία κατοικίες και νοσοκομεία, σχολεία και ναούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πόλεμο εξόντωσης για πάνω πενήντα ημέρες, στον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όλα τα πολεμικά μέσα που διέθεταν, ακόμη και διεθνώς απαγορευμένα όπλα για να σκοτώσουν και να καταστρέψουν ότι βρουν μπροστά τους. Ως αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος την τεσσαρακοστή όγδοη ημέρα ήταν περισσότερα από 14128 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 5840 παιδιών και περισσότερων από 3940 γυναικών, 33000 τραυματιών, το 75% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, 6800 από τους αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια είναι παιδιά και γυναίκες , καταστράφηκαν 55 ασθενοφόρα, σκοτώθηκαν 62 δημοσιογράφοι και 205 μέλη του ιατρικού προσωπικού, ενώ 26 νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και μερικά από αυτά καταστράφηκαν. Πάνω από 266 εκπαιδευτικά ιδρύματα καταστράφηκαν, 230.000 κατοικίες ισοπεδώθηκαν και 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και περιοχές τους. Ο λαός μας στην Γάζα όλες αυτές τις μέρες έμεινε χωρίς νερό ,ρεύμα και τρόφιμα, αναζητώντας ασφάλεια στα σχολεία και νοσοκομεία τα οποία επίσης γίνονται ξανά στόχος βομβαρδισμών. Το Ισραήλ, υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή τη γενοκτονία, απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός και εμποδίζει οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αυτό.

Όσο για τη Δυτική Όχθη, η οποία βίωσε πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα μια συντονισμένη επίθεση του στρατού, με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να πραγματοποιούν αιματηρές επιθέσεις στα στρατόπεδα προσφύγων της Δυτικής Όχθης στην Τζενίν, τη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ, καθημερινή ζωή είναι σήμερα γεμάτη από τέτοιες επιθέσεις. Η πόλη της Ιερουσαλήμ και οι ισλαμικοί και χριστιανικοί ιεροί τόποι δέχονται επιθέσεις και επιδρομές από εξτρεμιστές εποίκους σε καθημερινή βάση. Από την έβδομη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 220 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και έχουν συλλάβει περισσότερους από 3.300 κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα και αυτό το πογκρόμ συνεχίζεται. Μόνο χθες, πρώτη μέρα μετά την ολιγοήμερη διακοπή πυρός, σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι και πάλι.

Το Ισραήλ και ιδιαίτερα η σημερινή του κυβέρνηση μιλάει για το δικαίωμα στην “αυτοάμυνα” και δυστυχώς οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. και μέσα σε αυτές και η Ελληνική κυβέρνηση, τους χτυπάνε την πλάτη δίνοντας τους το άλλοθι και μια λευκή επιταγή για μια γενοκτονία, για μια σφαγή ενός άμαχου λαού που μάχεται για το δίκιο του. Κι όλα αυτά ενώ η Ελληνική Βουλή ενέκρινε το 2015 ομόφωνη απόφαση για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο πόλεμος αυτός δεν ξεκίνησε λοιπόν στις 7 του Οκτώβρη. Ο πόλεμος αυτός έχει βάθος στην ιστορία και από την μία μεριά είναι οι δυνάμεις κατοχής ενός πάνοπλου στρατού και κράτους δολοφόνου και από την άλλη το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού, που έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται στον κατακτητή του.

Αυτή είναι η κατάσταση στην Παλαιστίνη.

Παρ’ όλα αυτά τα εγκλήματα, ο παλαιστινιακός λαός στέκεται όρθιος στη γη του, αρνούμενος τον εκτοπισμό και αρνούμενος να παραδοθεί, καθώς βλέπει εκατομμύρια ελεύθερους ανθρώπους στις πρωτεύουσες και τις πόλεις του κόσμου να ξεσηκώνονται υποστηρίζοντας τον δίκαιο σκοπό του, παίρνει δύναμη και ελπίδα ώστε η υπόθεσή του να θριαμβεύσει, για να σταματήσει η κατοχή και με την πίστη ότι η νίκη είναι πάντα σύμμαχος των λαών που αγωνίζονται.

Πιστεύουμε ότι η λύση που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων τού Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή σύμφωνα με την απόφαση 194 των ΟΗΕ. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση που θα γλιτώσει την περιοχή από τη μάστιγα των πολέμων που έρχονται.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η λύση, πρέπει πρώτα να ενωθούν όλες οι παλαιστινιακές δυνάμεις, καθώς και η συνεργασία με τις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες υφίστανται καταπίεση και διώξεις, ιδιαίτερα με τους ισραηλινούς κομμουνιστές που στέκονται σταθερά ενάντια στον πόλεμο και ενάντια στην κατοχή.

Πιστεύουμε ότι ο στόχος όλων μας αυτή την στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η σφαγή αμέσως.

Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την αλληλεγγύη σας.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών!». 

Γ. Λαμπράκης: «Η Ελλάς του Γρηγόρη Λαμπράκη εμπερικλείει τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων και τον αγώνα τους για μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα».

Αναλυτικά η ομιλία του Γιώργου Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ από το βήμα της εκδήλωσης: 

«Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα από εδώ, από το ιστορικό Χαϊδάρι, τιμάμε τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, γιατρού, βαλκανιονίκη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, που φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δολοφονία του.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάη του 1963, από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και το Παλάτι, γιατί αγωνιζόταν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που προκαλεί, για την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Ο Λαμπράκης είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, με σκοπό τη συγκρότηση Επιτροπής Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, συνεχιστής της οποίας είναι σήμερα η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Ως βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ αγωνίστηκε με συνέπεια ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στις ξένες αμερικανονατοϊκές βάσεις και στην πρόσδεση της χώρας μας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της τότε ΕΟΚ. Ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους και την προσφυγιά.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν μια τυχαία, ξεκομμένη ιστορική προσωπικότητα. Ήταν γέννημα – θρέμμα του λαϊκού κινήματος και της πάλης που αναπτύχθηκε στην εποχή του. Οι αγώνες και η θυσία του έχουν συνδεθεί αδιάρρηκτα με τους αγώνες του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη.

Η εμβληματική φωτογραφία του στον Τύμβο του Μαραθώνα, κρατώντας το πανό που γράφει “Ελλάς”, αντανακλά τον αγώνα τόσο του ίδιου, όσο και συνολικά του κινήματος για το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού. Η Ελλάς του Γρηγόρη Λαμπράκη δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους. Η Ελλάς του Γρηγόρη Λαμπράκη εμπερικλείει τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων και τον αγώνα τους για μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα. Υπογραμμίζει τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Εκφράζει την πάλη του λαού για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Εξήντα χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το διάστημα που διανύουμε σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με τη στήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Μια επίθεση που αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα της κλιμάκωσης της επιθετικότητας του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, που κρατά πάνω από 7 δεκαετίες.

Η κατοχική δύναμη με άρματα μάχης και χιλιάδες στρατιώτες, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και εκτόξευση πυραύλων από πολεμικά πλοία, έχει σκοτώσει 16.000 παλαιστίνιους και μεταξύ αυτών 6.000 παιδιά και 4.000 γυναίκες, θύματα των ισραηλινών πυρών, θαμμένων κάτω από τα ερείπια των σπιτιών, των σχολείων, των προσφυγικών καταυλισμών, των νοσοκομείων. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή, νερό, ρεύμα, φάρμακα και καύσιμα.

Και από το σημερινό βήμα απαιτούμε να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο που ξεπερνούν τις απαγορεύσεις και την καταστολή των αστικών κυβερνήσεων και στέκονται στο πλάι του Παλαιστινιακού λαού!

Είναι καθήκον μας να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα, να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές φρεγάτες από την Αν. Μεσόγειο, να μη χρησιμοποιούνται η Σούδα, το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και οι άλλες βάσεις ως πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών στη Μέση Ανατολή, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις!

Να μην παραχωρηθεί καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες, να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ! Να ενισχυθεί η πάλη για το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα πριν την 4η Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Με δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Βροντοφωνάζουμε: “Λευτεριά στην Παλαιστίνη!”

Φίλες και φίλοι,

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν είναι ξεκομμένες από τις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά στην περιοχή μας. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών, των σφαιρών επιρροής. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στο Ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, έχει περάσει σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης και προειδοποιεί για γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Παραμένουν οι δεκάδες θερμές εστίες στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια.

Οι οικονομικοί, οι ενεργειακοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί είναι βουτηγμένοι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ίδια στιγμή στρώνουν το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο. Ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί ήδη πληρώνουμε βαριές συνέπειες με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ανεξάρτητα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, εφαρμόζεται σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, πλευρά της οποίας είναι και το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, τα βρίσκουν όταν πρόκειται για την υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Συμφωνούν με τις επικίνδυνες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στηρίζουν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Τα δίνουν όλα για όλα για τη συνέχιση του διαβόητου Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ. Ήταν αυτοί που από κοινού χειροκρότησαν στην ελληνική Βουλή τον Ζελένκσι και τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ, που μ’ ένα στόμα και με μια φωνή συναινούν στην αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, όπως στην Ουκρανία, στον Περσικό, στη Σαουδική Αραβία κ.α. Είναι αυτοί που άλλοτε ως κυβέρνηση κι άλλοτε ως αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια αναπροσάρμοσαν και στοίχισαν το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και όχι με κριτήριο την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας. Συμφωνούν μεταξύ τους όταν πρόκειται για τις υπέρογκες δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, για τις οποίες η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στα κράτη-μέλη του και οι οποίες δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Είναι αυτά τα κόμματα που διατήρησαν και πολλαπλασίασαν τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, παραχώρησαν τη δυνατότητα στους αμερικανονατοϊκούς μακελάρηδες να χρησιμοποιούν οποτεδήποτε χρειάζονται οποιαδήποτε στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Ελλάδας, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης καταξιώθηκε στη μνήμη του λαού ως αγωνιστής για τα δικαιώματα του λαού, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και αποτελεί απύθμενο θράσος η προσπάθεια καπηλείας των αγώνων και του ονόματος του Γρηγόρη Λαμπράκη από τις πολιτικές δυνάμεις που με τη στάση τους διαχρονικά επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους, μάλιστα, ως δήθεν προστάτες της ειρήνης, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Είναι βαθιά γελασμένοι, αν πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αλλοιώσουν και να απονευρώσουν το περιεχόμενο και την ουσία του αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών, που αποτέλεσαν γέννημα-θρέμμα του λαϊκού κινήματος.

Όσο και να προσπαθούν να καπηλευτούν το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη διάφορες βραχύβιες κινήσεις ειρήνης που εμφανίστηκαν μέσα στα προηγούμενα χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, στη συνείδηση του λαού μας ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι ταυτισμένος με την ΕΕΔΥΕ, που εδώ και 70 χρόνια κρατά ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής – αντιπολεμικής πάλης.

Γι’ αυτό και σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι η συνέχιση του αγώνα για τα ιδανικά, για τα οποία θυσιάστηκαν αυτός και τόσοι άλλοι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Τη χρονιά που έρχεται συμπληρώνονται 60 + 1 χρόνια από την πρώτη, απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963. Η ΕΕΔΥΕ θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει αυτό το γεγονός προγραμματίζει την διεξαγωγή Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης στις 21 Απρίλη 2024 και την καθιερωμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλο τον εργαζόμενο λαό να εμπιστευτούμε την δύναμή μας. Να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους όσοι με την πολιτική τους μετατρέπουν τη ζωή μας σε καθημερινή κόλαση. Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές μας ανάγκες για δουλειά με δικαιώματα, για δωρεάν και καθολική πρόσβαση στη μόρφωση, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Μαζί με τους άλλους λαούς της περιοχής μπορούμε να καταφέρουμε πολλά! Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα μεταξύ μας! Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιανδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα. Ν’ ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαία και επωφελή συνεργασία των λαών! Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των αμέτρητων άλλων αγωνιστών του λαού μας!».

 

Μετά την ομιλία του Γιώργου Λαμπράκη, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη» ενώ ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου και Μαχμούντ Νταρουίς απήγγειλε η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου. Aπό 902.gr