Θα χρωστάνε και τα δισέγγονά μας!

ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ Απόψεις • 6 Νοεμβρίου 2014

Μόνο θλίψη, οργή, αγανάκτηση, αποτροπιασμό, αλλά και συνθήκες για λαϊκή εξέγερση προκαλούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με αυτά:

  • Τα χρήματα που πρέπει να αποπληρώσουμε οι Έλληνες μέχρι το 2040 – για παλιά και νέα δάνεια που έλαβε η χώρα μας από τις αγορές και την τρόικα – ανέρχονται στο ποσόν των 380 δισ. ευρώ!

  • Μόνο οι τόκοι που πρέπει να αποπληρώσουμε στους τοκογλύφους δανειστές μας υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ!

  • Ακόμα και οι αγέννητοι θα πρέπει να καταβάλουν 38.000 ευρώ ο καθένας για την αποπληρωμή του χρέους!

Το μόνο στοιχείο που υποχώρησε μετά το «κούρεμα» του χρέους (PSI+) το 2012 και την επαναγορά των ομολόγων στη συνέχεια, είναι αυτό για την αποπληρωμή των τόκων. Από τα 13 δισ. ευρώ που καταβάλλονταν σε ετήσια βάση (υπήρχαν και χρονιές που οι δαπάνες για τόκους έφταναν ακόμη και τα 16,3 δισ. ευρώ όπως το 2011), το ποσό υποχώρησε στα 6 δισ. ευρώ φέτος. Αλλά μη χαίρεστε.

Μετά το 2020 η ελληνική οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με μία νέα «έκρηξη» στα ποσά των τόκων που πρέπει να πληρώσει, απόρροια ακριβώς του PSI, το οποίο «κούρεψε» δραστικά τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Νοσοκομείων και Πανεπιστημίων και έστειλε στην αυτοκτονία πολλούς από τους χιλιάδες ιδιώτες μικροομολογιούχους. Μετά το «κούρεμα» εκδόθηκαν 20 διαφορετικά ομόλογα με διάρκεια λήξης από 11 έως και 30 χρόνια. Το πρώτο μετά PSI ελληνικό ομόλογο λήγει το 2023 και το τελευταίο το 2042. Το επιτόκιο, λοιπόν, από 2% που είναι από τις 24 Φεβρουαρίου του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015, ανεβαίνει στο 3% έως τον Φεβρουάριο του 2020 και στη συνέχεια στο 3,65% έως τον Φεβρουάριο του 2021 και στο 4,3% από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2042.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, από το 2015 θα ξεκινήσει να «τρέχει» και η ρήτρα που υπάρχει με το ΑΕΠ, σύμφωνα με την οποία, εφόσον ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο το επιτόκιο θα αυξάνεται κατά 1%. Δηλαδή οι συμφωνίες που υπογράψαμε θα μας κάνουν να ευχόμαστε να έχουμε λιγότερη ανάπτυξη, να παράγουμε λιγότερα, γιατί αλλιώς θα πληρώνουμε περισσότερα στους δανειστές!

Η χώρα, λοιπόν, και τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι όμηροι των δανειστών και θα παραμείνουν έτσι – ακόμη και μετά το 2040 – αφού με βάση τις ντιρεκτίβες της ΕΕ τα μνημόνια και τη λεγόμενη με εύσχημο τρόπο …επιτήρηση, θα πάψει να υπάρχει μόνο όταν αποπληρωθεί το 75% του δημόσιου χρέους.

Το ομολόγησε, άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega, διαψεύδοντας τις προγενέστερες …γενναίες εξαγγελίες των εταίρων της συγκυβέρνησης Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες «βγαίνουμε από τα μνημόνια»…

Εύλογο, επομένως, το ερώτημα: Έως πότε εμείς – τα υποζύγια αυτής της καταστροφικής πολιτικής – θα αντέχουμε να ξεπουλούν τις ζωές μας μεταξύ μνημονίων και ασήκωτων χρεών που δημιούργησαν άλλοι και ξεκοκάλισαν άλλοι;

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email